Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Παρουσίαση

"Νομαδική Βιβλιοθήκη" - MedPhoto Festival

10 Φεβ 2018

10.02 έως 11.06

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, Μπίρη 6,
Ρέθυμνο

"Νομαδική Βιβλιοθήκη" - MedPhoto Festival

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας ξεκινάει το ταξίδι της από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου. 

Εγκαίνια: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 19.00-21.00, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, Μπίρη 6, Ρέθυμνο. Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση Uncensored Library, όπου θα παρουσιαστεί η ιδέα της Νομαδικής Βιβλιοθήκης.

Μια βιβλιοθήκη που θα ταξιδεύει σε πόλεις της Ελλάδας ώστε το κοινό να έρθει σε επαφή με βιβλία που έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της φωτογραφίας και με έργα που θέτουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη χρήση του μέσου σήμερα και αντανακλούν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων καθώς και τάσεων στο χώρο του βιβλίου, σε αισθητικό και τεχνικό επίπεδο. Βιβλία που προέρχονται είτε από διεθνείς και εγχώριους εκδοτικούς οργανισμούς είτε αποτελούν αυτοεκδόσεις καλλιτεχνών. Τα ζητήματα που αναδεικνύονται στις εκθέσεις του Φεστιβάλ είναι παρόντα και στο περιεχόμενο των βιβλίων αυτών, ως μέρος μιας ενιαίας και συνολικής αφήγησης/πρότασης. Μέχρι στιγμής η συλλογή απαρτίζεται από 100 τίτλους, και θα μεγαλώνει διαρκώς.

Βασικός στόχος του MedPhoto Festival είναι η ανάδειξη του φωτογραφικού βιβλίου ως αυτόνομου έργου και η σύνδεση της φωτογραφίας με αυτό ως πλαίσιο παρατήρησής της. Για το λόγο αυτό, το MedPhoto συγκροτεί συλλογή/βιβλιοθήκη με φωτογραφικά βιβλία από όλον τον κόσμο. 

Το φωτογραφικό βιβλίο λειτουργεί ως συνεκτική αποτύπωση αντιλήψεων, γεγονότων, εποχών, ενώ εμπλέκοντας στη δημιουργία του φωτογράφους, επιμελητές, γραφίστες, εκδότες, τυπογράφους, συγγραφείς και γενικά ανθρώπους από πλήθος διαφορετικών πεδίων, αποτελεί ένα συλλογικό έργο. Ταυτόχρονα, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά στην ανάγνωση της εικόνας σε σχέση με μια έκθεση φωτογραφιών αναρτημένων στον τοίχο, λόγω της δομής του, της μονιμότητάς του, του υλικού του και του χαρακτήρα του ως ενός αντικειμένου/έργου τέχνης που απευθύνεται σε έναν και μοναδικό θεατή.

Με γνώμονα τη φωτογραφική/εικαστική εκπαίδευση του κοινού, την επιμόρφωση φωτογράφων, φοιτητών και παντός ενδιαφερόμενου, η συλλογή θα έχει έναν νομαδικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Θα ταξιδεύει, θα δανείζει, θα παρουσιάζει τα βιβλία της διαδικτυακώς μέσα από αντίστοιχες πλατφόρμες, θα εμπλουτίζεται διαρκώς και θα αποτελεί αφορμή για σεμινάρια και workshops. Θα παραχωρείται διαδοχικά σε δημόσιες/δημοτικές βιβλιοθήκες πόλεων ανά την Ελλάδα, αλλά και σε φορείς που θα επιθυμούν τη συνεργασία όπως εκπαιδευτικά ιδρυμάτα ή φεστιβάλ βιβλίων, ώστε το κοινό να έρχεται σε επαφή με τις φωτογραφικές εκδόσεις και τη δουλειά σημαντικών δημιουργών. Πέρα από τον εκθεσιακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα μιας τέτοιας βιβλιοθήκης, η συγκρότησή της θέτει επίσης τις βάσεις για τη δημιουργία ενός φωτογραφικού/ιστορικού αρχείου.

Το ξεκίνημα του ταξιδιού αυτού γίνεται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες στην Ελλάδα. Η συνεργασία του Φεστιβάλ με τη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι πολύ σημαντική καθώς στην Κρήτη υπάρχει ένα μεγάλο κοινό που ήδη αγαπάει, ασχολείται ή θέλει να γνωρίσει τον κόσμο της φωτογραφίας. Πέρα από αυτό, η διαδρομή των βιβλίων όπου υπάρχει ανάγκη είναι κάτι που συνδέει το Φεστιβάλ και τη Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, η οποία εξελίσσεται από τότε που ξεκίνησε την πορεία της και αναζητάει διαρκώς δρόμους προσέγγισης των βιβλίων, έχει στο ενεργητικό της ήδη την ιδέα της μεταφοράς της γνώσης, καθώς για αρκετά λειτουργούσαν τα «βιβλιοαυτοκίνητα» που μετέφεραν βιβλία στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Κρήτης. 

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη  θα παραμείνει στο Ρέθυμνο τέσσερις μήνες, πριν συνεχίσει το ταξίδι της για τον επόμενο σταθμό. 

Το Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας είναι μια δυναμική πρωτοβουλία για τη φωτογραφία και τις οπτικές τέχνες. Με έδρα το Ρέθυμνο και απήχηση σε όλον τον κόσμο, το Φεστιβάλ βρίσκεται στην 2η διοργάνωσή του φέτος, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 με τέσσερις έως τώρα διαφορετικές εκθέσεις. Συνεχίζεται η κεντρική έκθεση CRITICAL ARCHIVES III: TAYTOTHΤΕΣ στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, με συμμετοχή σημαντικών έργων από έλληνες, ευρωπαίους και αμερικανούς φωτογράφους.