Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Άνοιγμα του Στεκιού Μεταναστ(ρι)ών Ηρακλείου

25 Μαρ 2018
Δελημάρκου 3,
Ηράκλειο
14:00

Άνοιγμα του Στεκιού Μεταναστ(ρι)ών Ηρακλείου

Η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες έκλεισε το Φεβρουάριο του 2018 τα δυόμιση χρόνια λειτουργίας της. Όλο αυτό το διάστημα δραστηριοποιούμαστε στο προσφυγικό ζήτημα προωθώντας έμπρακτα την ενσωμάτωση των μεταναστ(ρι)ών της πόλης, καταγγέλλοντας το ρατσιστικό λόγο και την προσπάθεια εκφασισμού της κοινωνίας. Παρέχουμε υλική στήριξη των μεταναστ(ρι)ών της πόλης του Ηρακλείου και όχι μόνο, και νομική σε όσους/ες είναι κρατούμενοι/ες, γιατί για μας η μετακίνηση πληθυσμών δεν είναι έγκλημα. Παρεμβαίνοντας σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών, σταθερή μας επιδίωξη είναι μια κοινωνία χωρίς ξενοφοβία και εκμετάλλευση. Μέσω εκδηλώσεων, όπως συναυλίες/προβολές/ομιλίες και τη διοργάνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Ηρακλείου (Μάη του 2017 το πρώτο, αρχές καλοκαιριού 2018 το δεύτερο!) κοινωνούμε τους προβληματισμούς μας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι/ες σε φαινόμενα αποκλεισμού ομάδων από το δημόσιο χώρο, όπως των ατόμων ΑμεΑ, των ρομά και τις διοργανώσεις του lgbtqi+ Pride Κρήτης. Τέλος δίνουμε πάντα το παρόν σε αγώνες άλλων συλλογικοτήτων/σωματείων στη διεκδίκηση δικαιωμάτων όπως τα εργασιακά. Όλα τα παραπάνω, με σημαντικότερο την επαφή μας με τους πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες που ζουν στον τόπο μας, μας οδήγησαν στη δημιουργία του Στεκιού Μεταναστ(ρι)ών, ενός κοινωνικού χώρου αλληλεπίδρασης και αλληλεγγύης.

Στο Στέκι Μεταναστ(ρι)ών Ηρακλείου έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα μαθήματα ελληνικών και επιδιώκουμε μελλοντικά να στεγαστούν οι ανάγκες μας και να επικοινωνηθούν τα θέλω μας, ντόπιων και μη. Σκοπός μας είναι να γίνει -με τη βοήθεια, παρουσία και υποστήριξή σας- ένας ζωντανός, αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, ενα πολύμορφο σημείο συνάντησης, ανταλλαγής και αλλήλεγύης!

Επειδή λοιπόν θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τους "ξένους" μας και τις "ξένες" μας, αυτούς/ές που ζουν γύρω μας αλλά ενίοτε και μέσα μας, επειδή επιθυμούμε διακαώς να επικοινωνήσουμε τα φαντασιακά μας -και, πού ξέρεις, μπορεί και να ταυτίζονται- σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, και για πολλούς ακόμη λόγους, που θα ανακαλύψουμε σιγά σιγά, σας προσκαλούμε την Κυριακή 25/3 από τις 2 το μεσημέρι και μετά στην οδό Δελημάρκου 3, σε ένα πολυεθνικό γλέντι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

14:00-16:00 Πολυεθνικές κουζίνες: κουρδικά, συριακά, αφγανικά πιάτα και αφρικανικό πιλάφι

16:00-18:00 Παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους: κεραμικά πιάτα Αλληλεγγύης , διαδραστική ανάγνωση παραμυθιού

18:00-20:00 Μουσικές του κόσμου: μουσική της δυτικής Αφρικής με κρουστά djembe, doundoun και αφρικανική άρπα n’goni, συριακοί , κουρδικοί και αφγανικοί χοροί.

20:00-22:00 Γλέντι με τους Εράν: μικρασιατικά και κρητικά