Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Πολλαπλές εκδηλώσεις

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στη Μάχη της Κρήτης» στο ΙΜΚ & ξεναγήσεις

26 Μαϊ 2018

26.05 έως 25.06

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος

10.00

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στη Μάχη της Κρήτης» στο ΙΜΚ & ξεναγήσεις

Το Σάββατο 26 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο της 77ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών εγκαινιάζει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο φουαγιέ του δευτέρου ορόφου, την περιοδική έκθεση «Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στη Μάχη της Κρήτης», με αυθεντικό υλικό από την προσωπική Συλλογή του κ. Γιάννη Πρεκατσουνάκη, Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Το εκτιθέμενο υλικό περιλαμβάνει τεκμήρια-ευρήματα από διάφορα μέτωπα της αναμέτρησης στο νησί και τον πλήρη ατομικό εξοπλισμό του επίλεκτου σώματος της έβδομης αεροπορικής μεραρχίας (7th Flieger Division), που μετείχε –από αέρος– στην αποστολή κατάληψης της Κρήτης. Την έκθεση επιμελήθηκαν ο Γιάννης Πρεκατσουνάκης με τον Κωστή Μαμαλάκη, σύμβουλο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα νεότερης ιστορίας.

Η περιοδική αυτή έκθεση συνδέεται άμεσα με τη Συλλογή Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου του Ι.Μ.Κ. στην παρακείμενη αίθουσα. Δύο επίπεδα πιο κάτω, στο Πωλητήριο του Μουσείου, η έκδοση του Γιάννη Πρεκατσουνάκη «The Battle for Heraklion. Crete 1941» (Helion & Company, 2016) και η πλήρης σειρά «Μαρτυρίες» της Ε.Κ.Ι.Μ. της οποίας οι εννέα πρώτοι τόμοι αφορούν στη δράση Ελλήνων και ξένων στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες εις βάθος πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Παράλληλα, στο ίδιο επετειακό πλαίσιο, η Ε.Κ.Ι.Μ. συμμετέχει στη σειρά εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου με την Περιφέρεια Κρήτης.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 26.5.2018, ώρα 10.00 | Είσοδος ελεύθερη

Ξενάγηση με αφετηριακό σημείο την έκθεση Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και περιήγηση στο κέντρο της πόλης σε σημεία που διεξήχθησαν μάχες. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνου και τρισάγιο στην προτομή του Ταγματάρχη Τζουλάκη, στις 12.00.

Κυριακή 27.5.2018, ώρα 11.00 | Με ελεύθερη συμμετοχή

Περιήγηση σε επιλεγμένα σημεία της πόλης όπου πραγματοποιήθηκαν συμπλοκές με τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Με τον Κωστή Μαμαλάκη, σύμβουλο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας. Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αγ. Δημητρίου.

Τετάρτη 30.5.2018, ώρα 20.00 | Είσοδος ελεύθερη

Εγκαίνια της ατομικής –in situ– έκθεσης σύγχρονης τέχνης της εικαστικού Άννα Σαλούστρου με τίτλο «Κοχλίας» (30.5.2018-15.6.2018), στη Στοά Μακάσι. Συνδιοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.