Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Πολλαπλές εκδηλώσεις

«Μουσικό Διδασκαλείο 2018» στον Μέρωνα Αμαρίου

05 Αυγ 2018

05.08 έως 10.08

Μέρωνας Αμαρίου,
Ρέθυμνο

«Μουσικό Διδασκαλείο 2018» στον Μέρωνα Αμαρίου

Στις διαδρομές της Κρητικής δημοτικής μουσικής και στα αυθεντικά βήματα των τοπικών χορών βαδίζει και φέτος το «Μουσικό Διδασκαλείο» στο Μέρωνα.

Μέσα στη μοναδική φύση του Αμαρίου, στο κέντρο του νομού Ρεθύμνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι κάτοικοι του Μέρωνα, ανοίγουν το παλιό Σχολειό και τις αυλές των σπιτιών του χωριού. 

Για 8η συνεχή χρονιά, από τις 5 έως και τις 10 Αυγούστου, υποδέχονται σημαντικούς δασκάλους οι οποίοι θα μοιραστούν τις γνώσεις και τα βιώματά τους, με μαθητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Σε διάστημα πέντε ημερών διδάσκονται η Kρητική μουσική και ο χορός με στόχο μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία.

Δημήτρης Σγουρός  - Κρητική λύρα 

Δημήτρης Σιδερής - Κρητικό λαούτο

Γιώργος Ζαχαριουδάκης - Κρητικά πνευστά 

Στρατής Σκαράκης - Κισσαμίτικο βιολί

Φάνης Καρούσος - Το σαντούρι στην Κρήτη

Νίκος Γιακουμάκης & Κατερίνα Βαγγέλα - Κρητικοί χοροί

Οι παράλληλες δράσεις του Μουσικού Διδασκαλείου συνδυάζουν  την δημοτική μουσική  με το φαγητό και τις γεύσεις της καθημερινότητας που συνόδευαν τα γλέντια και τις παρέες στην Κρήτη.

Την πρώτη μέρα (Κυριακή 5 Αυγούστου), δάσκαλοι και οι μαθητές συμμετέχουν στα «Χειρομυλογυρίσματα & Χοντρομαγερέματα»  δοκιμά-ζοντας γεύσεις από τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής του Αμαρί-ου. 

Την τελευταία μέρα (Παρασκευή 10 Αυγούστου) διοργανώνεται το  καθιερωμένο γλέντι-ξεφάντωμα στο Παλιό Σχολειό με δασκάλους και μαθητές να συμπράττουν επί σκηνής. 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 5/8/2018

17:00 /

«Χειρομυλογυρίσματα & Χοντρομαγερέματα» 

“ Άλεσμα με χειρόμυλο & μαγερέματα χόντρου με τσι νοικοκυρές του χωριού…” στο Παλιό Σχολειό.

Οι δάσκαλοι και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να δοκιμάσουν γεύσεις από τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής.

Φαγητά και γεύσεις της καθημερινότητας που συνόδευαν τα γλέντια, τον χορό και την μουσική…

19:00 /

Άφιξη, προετοιμασία συμμετεχόντων (Παλιό Σχολειό)

Δευτέρα 6/8/2018 – Παρασκευή 10/8/2018

10:00 -13:00 & 17:00 -19:00 /

Καθημερινά μαθήματα μουσικών οργάνων και χορού

Δημήτρης Σγουρός / Κρητική λύρα / Μαθητεία στο μουσικό έργο του Θανάση Σκορδαλού. Έμφαση στην προσέγγιση του ύφους. (Το εργαστήριο απευθύνεται σε λυράρηδες μετρίου επιπέδου και άνω – Δυνατότητα συμμετοχής μαθητών με μουσικό όργανο της επιλογής τους)

Δημήτρης Σιδερής / Κρητικό λαούτο / Τεχνικές συνοδείας και σόλο ερμηνείας, ο ρόλος του οργάνου και ο αυτοσχεδιασμός των παραλλαγών. Μουσική ομάδα Κρητικού λαούτου. (Δυνατότητα συμμετοχής και «συγγενών» μουσικών οργάνων)

Γιώργος Ζαχαριουδάκης / Κρητικά πνευστά / Ερμηνεία κρητικής μουσικής και τεχνικές εκτέλεσης κρητικών πνευστών οργάνων. Θέμα και παραλλαγές στην κρητική μουσική (Δυνατότητα συμμετοχής και «συγγενών» μουσικών οργάνων)

Στρατής Σκαράκης / Κισσαμίτικο βιολί / Εισαγωγή στο Κισσαμίτικο μουσικό ιδίωμα. Μετρική αγωγή – σύνδεση μουσικών και χορευτικών μέτρων. (Δυνατότητα συμμετοχής μαθητών με μουσικό όργανο της επιλογής τους)

Φάνης Καρούσος / Σαντούρι / "Το σαντούρι στην Κρήτη"-  H ιστορία, η εξαφάνιση και η αναβίωση του. Εισαγωγή στο Κρητικό ρεπερτόριο. Ζυγιά με λαούτο ή λύρα. (Δυνατότητα συμμετοχής και «συγγενών» μουσικών οργάνων)

Νίκος Γιακουμάκης & Κατερίνα Βαγγέλα / Χοροδιδασκαλείο / Κρητικοί χοροί και παραλλαγές τους από την Ανατολική μέχρι και την Δυτική Κρήτη / Συρτό, Μαλεβιζιώτης, Πεντοζάλι, Σούστα, Κρητικός ή Πηδηχτός, Ζερβόδεξος, Μπριμιανός, Ξενομπασάρης ή Μανάς, Αγκαλιαστός της Ιεράπετρας, Πρινιανός & Βουργάρης του Κρούστα, "Παλιοί" χοροί που δεν συνηθίζονται πια στις παρέες και στα γλέντια. 

Σε κοινά μαθήματα οι δάσκαλοι μουσικών οργάνων θα συνοδεύουν τους χορευτές για να βιώσουν την επικοινωνία μεταξύ μουσικού και χορευτή. Θα συμμετέχουν παλιοί χορευτές από τον Μέρωνα και τα γύρω χωριά. Χορευτές που έμαθαν τους χορούς από γονείς και παππούδες. (Απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους). Συμμετέχει: Γιάννης Γερακιανάκης (Βιολί Αν. Κρήτης)

Παρασκευή 10/8/2018

21:00 /

"Γλέντι στο Παλιό Σχολειό" με τους: Δημήτρη Σγουρό - Δημήτρη Σιδερή - Γιώργο Ζαχαριουδάκη – Στρατή Σκαράκη - Φάνη Καρούσο – Μανώλη Πάγκαλο

..και μαθητές, φίλους, γνωστούς κι "ούλους τσι χωριανούς…"

______________________________

Πληροφορίες για τα μαθήματα, δηλώσεις συμμετοχής, μετάβαση και διαμονή στο www.meronasmusic.com

τηλέφωνα επικοινωνίας

6937.809530 (Βασίλης) , 6946.284785 (Αλέξανδρος)

_

Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα Αμαρίου

Υπό την Αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ

Με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου