Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Προβολή ταινίας

Προβολή Ντοκιμαντέρ "Πέρασα και εγώ από εκεί"

01 Οκτ 2018
Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου & Κοσμά Ζώτου γωνία),
Ηράκλειο
20.00

Προβολή Ντοκιμαντέρ "Πέρασα και εγώ από εκεί"

Ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου & Κοσμά Ζώτου γωνία), προσκαλεί το κοινό της πόλης στην προβολή του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ «Πέρασα και εγώ από εκεί και είχα παπούτσια από χαρτί», που θα γίνει στην Αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη, τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου και ώρα 20:00΄.

Πρόκειται για μια ταινία που επιδιώκει να μας ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών, όπου λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες με τρόπο άμεσο και παραστατικό, με φρεσκάδα και χιούμορ. Μια ταινία για τους ανθρώπους της αγροτικής ζωής μέσα στους οποίους είναι ακόμα ζωντανός ο απόηχος αιώνων προφορικής αφήγησης.

Όπως σημειώνει ο Βασίλης Λουλές: «το ντοκιμαντέρ Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί, δεν αρκείταιαπλά στην καταγραφή του λόγου και στη διάσωση της προφορικής παράδοσης της περιοχής, δεν αναδεικνύει μόνο τον πλούτο των παραλλαγών πάνω στο ίδιο παραμύθι —από στόμα σε στόμα, από τόπο σε τόπο— αλλά προσθέτει και κάτι περισσότερο, κάτι που μόνον ο κινηματογράφος μπορεί: φέρνει στο φως τις χειρονομίες του αφηγητή, τις εκφράσεις του προσώπου, τις σιωπές και τις εντάσεις, τη γλώσσα του σώματος. Όλα αυτά ακριβώς τα στοιχεία τα οποία προσδίδουν την δύναμη και την ιδιαιτερότητα στον κάθε παραμυθά. Η ντοπιολαλιά είναι όμορφη στα παραμύθια, ζωντανεύει τις εικόνες που περιγράφουν, ενώ τα εκφραστικά πρόσωπα των γερόντων είναι σαν ένα απέραντο τοπίο που δεν χορταίνεις να παρατηρείς, να θαυμάζεις, να απολαμβάνεις.
Πρόσωπα που, ακούγοντάς τα, μάς γεννούν εικόνες στο μυαλό και μας κάνουν να θέλουμε να πούμε ιστορίες κι εμείς, με τη σειρά μας. Όλοι εμείς, και οι μεγάλοι και τα παιδιά. Γιατί όλοι θέλουμε να ακούμε παραμύθια κι όλοι μας έχουμε ένα δικό μας παραμύθι να μοιραστούμε. Οι γιαγιάδες κι οι παππούδες του ντοκιμαντέρ μάς δίνουν το χέρι. Τι λέτε, θα το πιάσουμε;».

Η ταινία συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2015), σε αφιερώματα για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου) που οργανώθηκαν στο Δήμο Αθηναίων, στη Βιβλιοθήκη Γρεβενών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου/Ρόδος και αλλού. Προβλήθηκε σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης επί 4 εβδομάδες (από 17/12/2015 έως 13/1/2016). Προβλήθηκε επίσης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου (Αύγουστος 2014), σε καλοκαιρινές εκδηλώσεις και φεστιβάλ στη Χίο και αλλού, αλλά και από την Δημόσια Τηλεόραση (2016, ΕΡΤ2 & ΕΡΤ3).

Η ταινία συμπεριλήφθηκε στη συλλογή ταινιών απ’ όλο τον κόσμο που διατίθενται για ερευνητικούς σκοπούς αλλά και στην εκπαιδευτική διαδικασία, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ακολούθως έχει συμπεριληφθεί και σε αντίστοιχο τμήμα του Queen’s College της Νέας Υόρκης, ενώ έχει ζητηθεί και από άλλους πανεπιστημιακούς φορείς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για κριτικές της ταινίας μπορείτε να ανατρέξετε στους παρακάτω συνδέσμους: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=765776
και http://www.protagon.gr/anagnwstes/papoutsia-xartina-44341012311

Όπως σε όλες τις δράσεις που φιλοξενούνται στον Κοινωνικό Χώρο, η είσοδος είναι δωρεάν. Η προαιρετική συνεισφορά σε συσκευασμένα τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, για την ενίσχυση της δράσης των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο - Φαγητό με την Αγάπη μας) των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, που στηρίζουν άτομα και οικογένειες σε οικονομική δυσπραγία και αποκλεισμό, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.