Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Πολλαπλές εκδηλώσεις

"Face Forward …into my home" - Παράλληλες εκδηλώσεις

08 Οκτ 2018

08.10 έως 10.10

Κοινωνικός Χώρος (Μ. Αγκαράθου 9),
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος 


"Face Forward …into my home" - Παράλληλες εκδηλώσεις

Ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού και η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικό Μουσείο Κρήτης οργανώνουν, με αφορμή το διαδραστικό πρόγραμμα Face Forward …into my home του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κύκλο εκδηλώσεων, ανοικτό στο κοινό, με άξονα τις κοινωνικές επιστήμες και τον κινηματογράφο. 

Το αφιέρωμα –μέσα από ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και βιωματικές αφηγήσεις– εμβαθύνει στον πολιτισμικό και καλλιτεχνικό διάλογο που αναπτύσσεται με επίκεντρο το διαδραστικό πρόγραμμα Face Forward …into my home, το οποίο παρουσιάζεται στο Ηράκλειο (14.9-14.10.2018) με τη συμμετοχή προσφύγων που διαμένουν στην πόλη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», με τη συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στρογγυλή τράπεζα: Πρόσφυγες και κρίση

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, ώρα: 19:30΄

Αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη, Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού

Ομιλητές:

Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σώματα και εικόνες των εκτοπισμένων σε εναλλακτικές δημοσιότητες: για ένα πολιτισμό της αλληλεγγύης και της ενδυνάμωσης. 

Γιώργος Νικολακάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Για την έννοια του εκτοπισμένου και του ξένου. 

Δημήτρης Βασιλάκης, Ιατρός, εθελοντής στο Κοινωνικό Ιατρείο Ηρακλείου, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μικρές βιωματικές ιστορίες προσφύγων. Διαδικασίες ένταξης και ενσωμάτωσής τους στο χώρο του Ηρακλείου. 

Χάλεντ Ταχίρ, κοινωνικός ανθρωπολόγος, υπεύθυνος στο Πρόγραμμα ESTIA-Crete, διερμηνέας αραβικών.

Αλί Κασιμίρ, διερμηνέας φαρσί στο Πρόγραμμα ESTIA-Crete, αφγανικής καταγωγής.

Ρανού M., ωφελούμενη του προγράμματος ESTIA-Crete, μαθήτρια Γυμνασίου, κουρδικής καταγωγής.

Προβολή ντοκιμαντέρ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, ώρα: 19:00΄

Αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη, Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού

Με τη ματιά του Ιανού: Πρόσφυγες στο δρόμο προς την Ευρώπη 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Σπάθης

Διάρκεια: 90΄

Έτος παραγωγής: 2016

Περιγραφή: Η πορεία των προσφύγων από τις τουρκικές ακτές μέχρι την Ειδομένη, το τελευταίο ελληνικό σύνορο, πριν επιχειρήσουν να συνεχίσουν προς τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Μέσα από αυτή την πορεία αναδύονται πολλές επί μέρους αφηγήσεις και προσεγγίσεις που προσπαθούν να φωτίσουν όψεις και εκδοχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε αυτό το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, καθώς και των αντιλήψεων που διαμορφώνουν για τους εαυτούς τους και τις χώρες προέλευσης τους, αλλά και την ιδεατή «Ευρώπη» που ονειρεύονται.

O Δημήτρης Παπαγεωργίου είναι καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο Αλέξανδρος Σπάθης, είναι μοντέρ, μέλος του Ειδικού Εργαστηριακού Προσωπικού στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

 

Το πρώτο σκαλοπάτι, The first step 

Σκηνοθεσία: Αφροδίτη Ταυρή 

Διάρκεια : 41΄

Έτος παραγωγής : 2013-2014.

Περιγραφή: Το Πρώτο Σκαλοπάτι είναι ένα ντοκιμαντέρ-καταγραφή του φαινομένου της μετανάστευσης στη Λέσβο, δηλαδή, της εισόδου, της παραμονής, της ενσωμάτωσης ή της περιθωριοποίησης των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα (κυρίως) στο νησί. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια γραμμικής καταγραφής της πορείας των μεταναστών, από την άφιξή τους στη Λέσβο στα άτομα και τις δομές που τους υποδέχονται αρχικά, μέχρι την καθημερινή τους ζωή. Μέσω της οπτικοακουστικής καταγραφής του φαινομένου αναφαίνονται οι πολιτικές μετανάστευσης της Ελλάδας, οι συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης των μεταναστών, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι όντας σε μια ξένη χώρα, και τέλος, οι δυσκολίες προσαρμογής τους και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου.

Η Αφροδίτη Ταυρή είναι κοινωνιολόγος-σκηνοθέτις.