Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Πολλαπλές εκδηλώσεις

ΘΡΑΨΑΝΟ 2019: ΧΩΜΑ, ΝΕΡΟ, ΦΩΤΙΑ - Εκδηλώσεις για την κρητική κεραμική από την αρχαιότητα έως σήμερα

11 Ιουλ 2019

11.07 έως 14.07

Θραψανό,
Ηράκλειο

ΘΡΑΨΑΝΟ 2019: ΧΩΜΑ, ΝΕΡΟ, ΦΩΤΙΑ - Εκδηλώσεις για την κρητική κεραμική από την αρχαιότητα έως σήμερα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής με συνδιοργανωτή την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ και τη συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και των Αγγειοπλαστών του Θραψανού, διοργανώνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων εστιασμένων στην Κρητική παραδοσιακή κεραμική και τον πολιτισμό της Κρήτης. 

Το χώμα υπήρξε πάντα συστατικό στοιχείο του κρητικού πολιτισμού, καθώς δεν υπήρξε στιγμή στην ιστορία της Κρήτης που οι κάτοικοι της να σταμάτησαν το πλάσιμο των αγγείων. Από τα καμαραϊκά αγγεία της Μινωϊκής εποχής έως τα νεώτερα πιθάρια, η τέχνη αυτή έφτασε πολλές φορές σε υψηλά επίπεδα αισθητικής και τεχνικής αρτιότητας. Δέν θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερος τρόπος για να τιμηθει η κεραμική της Κρήτης απο το Θραψανό, το “χωριό των αγγειοπλαστών” σύμφωνα με τοα οθωμανικά κατάστιχα , τόπος που αδιάλειπτα ασκείται η κεραμική για πάνω από πέντε αιώνες. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: 

ΠΕΜΠΤΗ 11-7-2019 (Κεντρική πλατεία χωριού)

20.00: Έναρξη

20.30: Χαιρετισμοί

20.30-21.30: Ομιλία: 9000 χρόνια Κρητικής Κεραμικής

(Δρ. Κ. Χρηστάκης – Βρετανική Σχολή Αθηνών και. Ν. Λιάρος – Υπουργείο Πολιτισμού)

21.30- 24.00: Μουσική εκδήλωση (κρητική παραδοσιακή μουσική με τους Β. Βαρδάκη (βιολί) και Κ. Αβησσυνό)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-7-2019

18.00 - 20.00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις κεραμίστριες του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής: Εριάννα Αρβανίτη, Ανθή Θεοδώρου και Θαλασσινή Μπράτσου. Αφηγήσεις δίπλα στο καμίνι, παιχνίδι κρυμμένο θησαυρού και εργαστήριο κεραμικής για μικρούς και μεγάλους, στο συνεταιρισμό αγγειοπλαστών Θραψανού ΜΙΝΩΣ.

19.00-20.30: Ξενάγηση στο ανάκτορο στον Γαλατά Πεδιάδος (Ξενάγηση από τους Δρ. Γ. Ρεθεμιωτακή και Δρ. Κ. Χρηστάκη –Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού –Βρετανική Σχολή Αθηνών).

21.00 – 24.00: Μουσική Βραδιά (έντεχνη μουσική από το συγκρότημα Νέφαλα). (Θεατράκι Χωριού)

ΣΑΒΒΑΤΟ 13-7-2019 (Δημοτικό Σχολείο χωριού)

18.00-19.30: Ξενάγηση στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα (Μπιτζαριανό) (Ξενάγηση από την Δρ. Β. Συθιακάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου).

20.00΄ - 22.30: Έκθεση Φωτογραφιών από το αρχείο του R. Hampe (Παρουσίαση - ξενάγηση από τον αρχαιολόγο - κεραμίστα Ν. Λιάρο - Υπουργείο Πολιτισμού)

Η Θραψανιώτικη Βεντέμα: Συνομιλώντας με παλιούς Θραψανιώτες και προβολή του ντοκιμαντέρ “Βεντέμα” του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής. (Συντονισμός Ν. Λιάρος)

ΚΥΡΙΑΚΗ 14-7-2019 (Δημοτικό Σχολείο)

18.00 - 20.00: Αποτυπώματα και χαράγματα στον πηλό: Εργαστήρια κεραμικής στην αυλή του σχολείου για παιδιά και μεγάλους από τις κεραμίστριες του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής: Εριάννα Αρβανίτη, Ανθή Θεοδώρου και Θαλασσινή Μπράτσου.

20.00-21.00: Με αφορμή μια χύτρα: σύγχρονες προσεγγίσεις στη μελέτη της αρχαίας κεραμικής (Δρ. Ε. Κυριτζή - Fitch Laboratory Βρετανική Σχολή Αθηνών). 

MINOAN TASTE (Γεύμα εμπνευσμένο από τη μινωική διατροφή έτσι όπως αυτή έχει ανασυσταθεί από αρχαιοβοτανολογικά κατάλοιπα και οργανικές αναλύσεις. Το γεύμα θα ετοιμάσει η αρχαιολόγος Δρ. Jerrolyne Morisson χρησιμοποιώντας σύγχρονα αντίγραφα μινωικών μαγειρικών σκευών και θα προσφερθεί στους επισκέπτες).

“Κρητικό Διατροφικό Πρότυπο -Η Διατροφή των Βεντεμάρηδων” (Ομιλία του κ. Ν. Ψυλάκη - Δημοσιογράφου - Συγγραφέα ).

22.00-24.00: Μουσική βραδιά με κρητική και νησιώτικη μουσική από τον βιολάτορα Γιώργο Τσαντάκη.

Θα συμμετέχουν με περίπτερα οι πολιτιστικοί σύλλογοι ΘΡΑΨΑΝΟΥ- ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ & ΒΟΝΗΣ και επιχειρήσεις απο το Θραψανό. 

- Κατά το 4ήμερο των εκδηλώσεων όλα τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής του χωριού θα είναι επισκέψιμα και ο επισκέπτης θα μπορεί να δει από κοντά την τέχνη της αγγειοπλαστικής. Θα υπάρχει χάρτης στην είσοδο του χωριού για τη θέση όλων των εργαστηρίων.

- Όλες τις ημέρες θα υπάρχουν κεράσματα παραδοσιακών φαγητών (όσπρια), αντιπροσωπευτικά της βασικής διατροφής των αγγειοπλαστών της ‘ΒΕΝΤΕΜΑΣ» 

- Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων (με εξαίρεση την Πέμπτη), από το απόγευμα έως και αργά το βράδυ θα υπάρχουν αγγειοπλάστες που θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε γραφικές γωνιές του χωριού. 

-Θα υπάρχει χάρτης – οδηγός του χωριού και των εργαστηρίων της αγγειοπλαστικής που θα δίνεται στους επισκέπτες με τις διαδρομές και τα σημεία των εκδηλώσεων και όλα τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής. 

-Θα υπάρχει παρκινγκ στο κέντρο του χωριού για τη στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών.