Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Φεστιβάλ

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας

03 Αυγ 2019

03.08 έως 10.08

Ιεράπετρα,
Λασίθι
Τιμή Εισόδου

Δωρεάν


6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας θα διεξαχθεί από 3 έως 10 Αυγούστου 2019 στην Ιεράπετρα.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από τον Αύγουστο του 2014 ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Η τελετή έναρξης και λήξης γίνεται στην παραλιακή πλατεία της Ιεράπετρας.

Οι προβολές ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθούν στις 4-10 Αυγούστου στην Ιεράπετρα (Τζαμί της Ιεράπετρας) με ταυτόχρονες προβολές, σε πολλές πόλεις της Κρήτης και του Ν. Λασιθίου (Οροπέδιο Λασιθίου, Καβούσι, Παχειά Άμμος, Μύρτος, Άγιος Ιωάννης).

Μόλις κλείσουν τα φώτα της ράμπας στην Ιεράπετρα, το Φεστιβάλ ταξιδεύει και στην υπόλοιπη Κρήτη, στην Αθήνα, καθώς και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στη συνέχεια θα ανοίξει τα πανιά του, όπως κάθε χρόνο και θα προβληθεί σε πολλές Χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards 3-10 Αυγούστου 2019, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην: Ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, Βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασία Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Έρευνα και Καινοτομία» συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας.Η Ευρώπη στην Περιοχή μου 2019 (Europe in my Region), στοχεύει, ώστε να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους. Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτήν τη δράση, στεγάζει στο θεσμό, φιλοξενεί συντελεστές και προβάλλει τις παρακάτω ταινίες, με γενικό τίτλο αφιερώματος «Έρευνα Και Καινοτομία», οι περισσότερες εκ των οποίων κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα. Η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος «Έρευνα και Καινοτομία» είναι ελεύθερη στο κοινό και υπάρχει πρόσβαση για ανθρώπους με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

Όλες οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ιεράπετρας από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα είναι δωρεάν, τόσο στις προβολές, όσο και στις περιφερειακές και παράλληλες εκδηλώσεις του και προβάλλονται σε πολιτιστικές αίθουσες αλλά και σε υπαίθριους χώρους, δημιουργώντας την αίσθηση του θερινού κινηματογράφου. Αυτή είναι και η διαφορετικότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards, για την οποία είναι περιζήτητο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις, επιμορφωτικά (masterclass), ενημερωτικά σεμινάρια, καλλιτεχνικές δράσεις, φορείς και καλλιτέχνες.

Όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν ως στόχο την καλλιέργεια του πνεύματος των θεατών μας και τη δημιουργία ερευνητικής κουλτούρας στις νεότερες γενιές. Ένας από τους στόχους που έχει επιτευχθεί ήδη είναι, ότι το Φεστιβάλ άνοιξε το δρόμο και τις προοπτικές, ώστε οι νέοι της Ιεράπετρας, της Κρήτης και της Ελλάδας, να κάνουν το πρώτο τους βήμα στο Ελληνικό και Παγκόσμιο κινηματογραφικό γίγνεσθαι. Μια άλλη εξίσου καινοτόμα συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί φέτος, είναι η προβολή και ανάδειξη τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων της Ιεράπετρας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Στην τελετή έναρξης θα υπάρξουν εκθέματα με τοπικά προϊόντα και γεύσεις από την Κρητική διατροφή. Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και με την προβολή ντοκιμαντέρ με την ντόπια θεματολογία, το Φεστιβάλ επιτυγχάνει την αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου των πολιτών. Έτσι και φέτος στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ η συμμετοχή των πολιτιστικών πρεσβευτών θα είναι διπλάσια από πολλές Χώρες, 30 από Κίνα, Ισραήλ, Ρωσία κλπ. Μετά το πάντρεμα της Κρήτης με την Κίνα στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι, ήρθε η σειρά του Ισραήλ να ανοίξει τις πόρτες του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ με τον καθηγητή ανθρωπολογίας και διατροφής του Πανεπιστημίου Ben Gurion του Ισραήλ. Ο καθηγητής εξέφρασε στην καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ, την επιθυμία του να προσφέρει τις επιστημονικές γνώσεις του στο φεστιβάλ σχετικά με την διατροφή και πρότεινε να γίνει ένα masterclass, που θα αφορά τις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης και του Ισραήλ. Όπως γνωρίζουμε όλοι, η Κρητική γαστρονομία οφείλει να αποτελέσει όχημα για την προβολή του πολιτισμού και του τουρισμού. Αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της παράδοσης, φορέας οικονομικής ανάπτυξης και δίνει προοπτικές για το μέλλον.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Κρήτη οφείλει να διεθνοποιεί την τοπική της κουζίνα, τον γαστρονομικό της πολιτισμό και να κάνει γνωστό σε όλους, ότι το κυρίαρχο στοιχείο της είναι η εντοπιότητα των υλικών και ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος. Τα οφέλη της ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού είναι πολλαπλά, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την εθνική μας οικονομία.

Φέτος θα διεξαχθούν περισσότερα σεμινάρια – workshops – masterclasses για όλο το κοινό της Ιεράπετρας (πολιτιστικής διπλωματίας και γαστρονομικού τουρισμού).

Η δημιουργική αυτή συνάντηση και αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών με το κοινό αλλά και με την πολιτισμικότητα που εκπέμπει το Φεστιβάλ στην προβολή της Κρήτης, αλλά και του πολιτισμού της Ελλάδας, δίνει βήμα στους δημιουργούς να προωθήσουν το έργο τους.

Και όπως λέει το σλόγκαν μας «Έλα στο Νότο και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο».

Σας περιμένουμε όλους!!