Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Παρουσίαση

Παρουσίαση βιβλίου του Ιωσήφ Βεντούρα "IBBUR Οι Εβραίοι της Κρήτης 1900-1950"

31 Οκτ 2019
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος


Παρουσίαση βιβλίου του Ιωσήφ Βεντούρα "IBBUR Οι Εβραίοι της Κρήτης 1900-1950"

Μαρτυρίες και τεκμήρια για την πορεία της εβραϊκής κοινότητας της Κρήτης κατά το ταραγμένο πρώτο μισό του 20ού αιώνα περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του Ιωσήφ Βεντούρα IBBUR, Οι Εβραίοι της Κρήτης, 1900-1950, που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, στις 19:30΄, στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. 

Προϊόν πολύχρονης προσωπικής έρευνας του συγγραφέα, το βιβλίο συνδυάζει προσωπικές αφηγήσεις διασωθέντων κρητικών εβραίων με αρχειακά τεκμήρια, εστιάζοντας βέβαια στις διώξεις και την εξόντωση της κοινότητας στην σκληρή εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως σημειώνει ο Ιωσήφ Βεντούρας, «Αισθάνθηκα ότι οι ψυχές των Εβραίων της Κρήτης που χάθηκαν άδικα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής του νησιού με στοίχειωσαν. Έτσι προσπάθησα να συγκεντρώσω σε μορφή μαρτυρίας-χρονικού αφηγήσεις, έγγραφα και φωτογραφίες ώστε ο αναγνώστης … να αντιληφθεί την αδιάλειπτη παρουσία τους από το 1900, μια παρουσία η οποία προσέθεσε πολλά στην πολυμορφία του κοινωνικού ιστού, τον άδικο χαμό τους το 1944 και την περιπέτεια των ελάχιστων εκείνων που διασώθηκαν».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν στο ηρακλειώτικο κοινό ο Κωστής Μαμαλάκης, σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας και ο Ιωσήφ Βεντούρας, συγγραφέας του βιβλίου.

Ο Ιωσήφ Βεντούρας γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Έχει κυκλοφορήσει έξι ποιητικές συλλογές, εκ των οποίων η ΤΑΝΑΪΣ κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση και στις Η.Π.Α. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, αραβικά, ρουμανικά, εβραϊκά και σερβικά και έχουν περιληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες. Το 2005 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Νεφέλη το βιβλίο του Εβραίοι ποιητές του Μεσαίωνα. Προσεχώς, βιβλία του θα κυκλοφορήσουν στη Γαλλία, Ρουμανία και Ρωσία. Στο μεταφραστικό του έργο περιλαμβανονται ποιήματα του Jerome Rothenberg και της Νelly Sachs. Είναι αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και διευθύνει το ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Poeticanet (www.poeticanet.gr) και την αγγλική ιστοσελίδα www.poeticanet.com

Είσοδος ελεύθερη