Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Θέατρο

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου στο Θέατρο Κάτω

10 Νοε 2019
Θέατρο Κάτω, Θεοτοκοπούλου 28,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

€12

€10 (μειωμένο)

21:00

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου στο Θέατρο Κάτω

Cretazine Tips

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6942291891

Μετά την τεράστια επιτυχία της περσινής σεζόν, η “Σταματία, το γένος Αργυροπούλου”, του Κώστα Σωτηρίου, που χαρακτηρίστηκε η παράσταση της χρονιάς, επέστρεψε για δεύτερη χρονιά, στο Θέατρο ΚΑΤΩ, συνεχίζοντας τα sold out, και παίρνει παράταση! Από Κυριακή 3 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή, στις 21:00 στο Θέατρο ΚΑΤΩ, έως τις 24 Νοεμβρίου.

Μια χαριτωμένη “Σταματία, το γένος Αργυροπούλου” και μια άχαρη σύγχυση, μας παρουσιάζει στο έργο του αυτό, ο Κώστας Σωτηρίου. Μια γυναίκα προσκολλημένη στο τρίπτυχο πατρίς – θρησκεία – οικογένεια, που διατηρεί ακέραιες τις αρχές που έλαβε από τους γονείς της, αλλά αντιμετωπίζει τους πάντες καλοπροαίρετα, αρνούμενη πεισματικά να σκεφτεί οτιδήποτε κακό. Η ζωή τρέχει, φεύγει, μεταβάλλεται δίπλα της κι εκείνη μένει εκεί, να την κρυφοκοιτάζει πίσω από την πόρτα του σπιτιού της, γερά γαντζωμένη πάνω στον βράχο μιας τοξικής θρησκοληψίας κι ενός άγονου συντηρητισμού. Η Σταματία είναι ένα κωμικοτραγικό σύμπλεγμα συντεθειμένο από αναγνωρίσιμα στερεότυπα της όχι και τόσο “παλιάς” Ελλάδας: μια συντηρητική, εθνικόφρων, παρθένα γεροντοκόρη που “έχει τζαζέψει απ’ το λιβάνι και την αγαμία”. 

Μια φιγούρα άκρως συμπαθητική. Μια γυναίκα, που μοιάζει με μικρό παιδί, κάθε φορά, που εκμυστηρεύεται τις “αμαρτίες” των άλλων, άλλοτε με οργή κι άλλοτε με διάθεση εξομολογητική, με κύριο χαρακτηριστικό την παντελή αφέλεια και αθωότητα. Ξεθάβει ένα ένα τα κομμάτια του παρελθόντος της, ξετυλίγοντας έτσι και την ιστορία της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Ο Κώστας Σωτηρίου φλερτάρει μεν με την παρωδία, αλλά αντί για έναν επιδερμικά κωμικό τύπο μας παραδίδει έναν κανονικότατο χαρακτήρα: μια ηρωίδα γλαφυρή και παράδοξα συμπαθή μέσα στην ιστορική, πολιτική, κοινωνική και οντολογική αφασία της. Αυτή είναι η Σταματία και συνένοχοι, συνεπιβάτες, συνυπεύθυνοι όλοι εμείς. 

 

Κείμενο: Κώστας Σωτηρίου

Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη

 

Σταματία: Νικολέτα Δάφνου

Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Καλαθάκης

Επιμέλεια ήχου-μουσικής: Στέλλα Κουφάκη, Σοφία Δερμιτζάκη

Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης

Σχεδίαση αφίσας: Λίλα Δάφνου- Metrographics

 

Θέατρο ΚΑΤΩ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6942291891

Εισιτήριο: 12 ευρώ, μειωμένο (ΑμΕΑ,φοιτητές, άνεργοι) 10 ευρώ