Ζούμε για να εξερευνούμε την Κρήτη. Έλα μαζί μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 • To οροπέδιο Λιμνάκαρο από ψηλάTo οροπέδιο Λιμνάκαρο από ψηλά© Cretazine
 • Το δίκλιτο εκκλησάκι του Αγίου ΠνεύματοςΤο δίκλιτο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος© Cretazine
 • Ό,τι απομένει από τις τοιχογραφίεςΌ,τι απομένει από τις τοιχογραφίες© Cretazine
 • Τα σηματάκια του Ε4 βρίσκονται παντούΤα σηματάκια του Ε4 βρίσκονται παντού© Cretazine
 • © Cretazine
 • © Cretazine
 • © Cretazine
 • © Cretazine
 • © Cretazine
 • Αφήνοντας πίσω το Οροπέδιο ΛασιθίουΑφήνοντας πίσω το Οροπέδιο Λασιθίου© Cretazine
 • © Cretazine
 • © Cretazine
 • © Cretazine
 • © Cretazine

Ανακαλύπτοντας το οροπέδιο Λιμνάκαρο

Νότια του οροπεδίου Λασιθίου βρίσκεται κρυμμένο ένα άλλο, μικρό και ερημικό οροπέδιο εκπληκτικής ομορφιάς, το Λιμνάκαρο.

Cretazine Tips

 • Το παλαιότερο κλίτος του ναού του Αγίου Πνεύματος στο Λιμνάκαρο, χρονολογείται στα χρόνια της Ενετοκρατίας είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Οι τοιχογραφίες ανήκουν στη βενετσιάνικη περίοδο και ξεχωρίζει αυτή που απεικονίζει τους κτήτορες να κρατούν ομοίωμα του ναού.
 • Στο Λιμνάκαρο (υψόμετρο 1150 μ.) ευδοκιμούν οπωροφόρα δέντρα (μηλιές, αχλαδιές) αλλά και καρυδιές. 
 • Το οροπέδιο του Λιμνάκαρου είναι δημοφιλές και σε όσους αγαπούν τις πεζοπορικές – ορειβατικές διαδρομές. Τα χαρακτηριστικά σήματα του Ε4 βρίσκονται παντού στο οροπέδιο κι επίσης στη θέση «Ανεστάση Στροβίλι» βρίσκεται καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου Λασιθίου. Αν είσαι πεζοπόρος και φυσιολάτρης μπορείς να φτάσεις στο Λιμνάκαρο ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 από τον Άγιο Γεώργιο,  καθώς επίσης να συνεχίσεις από το Λιμνάκαρο ως τη θέση Βαρσάμι κι από εκεί ως το Σελάκανο
 • Αν πάλι είσαι ο τύπος του «αυτοκινήτου», αν δεν έχεις 4x4 καλύτερα να προσεγγίσεις το Λιμνάκαρο από το Αβρακόντε. Ο δρόμος είναι τσιμεντοστρωμένος σε αντίθεση από αυτόν από το Καμινάκι που είναι χωμάτινος και έχει πολλές λακούβες. 

 

από την κατηγορία  Διαδρομές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Το οροπέδιο Λασιθίου από μόνο του προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες εξερεύνησης: στα γραφικά χωριουδάκια, στο σπήλαιο του Δικταίου Άντρου, στους επαρχιακούς δρόμους που το διασχίζουν και άλλοτε περνούσαν δίπλα από τους αμέτρητους ανεμόμυλους. Αυτή η γειτονιά της Δίκτης όμως κρύβει και άλλα οροπέδια, μικρότερα, λιγότερο διάσημα, ερημικά και πανέμορφα. 

 0013 IMG 1258 copy

Ανηφορίζοντας για το κρυμμένο οροπέδιο Λιμνάκαρο, παίρνοντας τον δρόμο από το Καμινάκι και πριν καν φτάσεις στον προορισμό σου, η θέα του οροπεδίου του Λασιθίου που απλώνεται πανοραμικά σε έχει ήδη αποζημιώσει – παρά τις δυσκολίες του λασπωμένου χωματόδρομου. Πίσω η καταπράσινη έκταση διάσπαρτη με χωριουδάκια, μπροστά σου οι χιονοστόλιστες κορυφές της Δίκτης. Λίγο αργότερα βρίσκεσαι στο Άγιο Πνεύμα, το δίκλιτο εκκλησάκι της δεύτερης Βυζαντινής περιόδου με τα αρκοσόλια και τις ξεθωριασμένες τοιχογραφίες. Εδώ γίνεται κάθε καλοκαίρι μεγάλη γιορτή την ημέρα του Αγίου Πνεύματος με τους βοσκούς να φέρνουν ακόμα και τα πρόβατα τους για ευλογία. Αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή αξίζει να πάρει κανείς την ανηφόρα αφού εδώ μαζεύονται οι φυσιολατρικοί σύλλογοι της Κρήτης για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των Μεγάλων Ωρών και να περιφέρουν τον επιτάφιο στο ανοιξιάτικο τοπίο του οροπεδίου. 

 0006 IMG 1304 copy

Το Λιμνάκαρο, όπως και το οροπέδιο του Ομαλού Βιάννου, είναι ακατοίκητο (με εξαίρεση λίγες καλύβες βοσκών) και αποπνέει αυτή την οικεία ήρεμη αγριάδα των ορεινών τοπίων της Κρήτης και την αίσθηση της ελευθερίας. Βρεθήκαμε ολομόναχοι σε ένα οροπέδιο όπου το μόνο που ακουγόταν ήταν ο δυνατός παγωμένος αέρας που ερχόταν απευθείας από τις χιονισμένες κορυφές και τα μακρινά κουδουνάκια των πανταχού παρόντων κατσικιών. 

Ύστερα, διασχίζοντας το οροπέδιο πήραμε τον άλλο (καλύτερο για όσους δεν διαθέτουν 4x4) δρόμο που καταλήγει στο Αβρακόντε και κάπου εκεί στο διάσελο χαρήκαμε το μοναδικό προνόμιο της θέας και στα δύο οροπέδια. Πίσω μας το Λιμνάκαρο, το μισό σπαρμένο με χαλίκια που κατεβάζουν τα νερά από το βουνό και το άλλο μισό καλλιεργήσιμο, και μπροστά μας το καταπράσινο οροπέδιο Λασιθίου. 

Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι μας πρόγονοι που τοποθετούσαν τον Δία στα οροπέδια της Κρήτης!