Ζούμε για να εξερευνούμε την Κρήτη. Έλα μαζί μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 • Ρομαντικές περιηγήσεις στο Στρούμπουλα...Ρομαντικές περιηγήσεις στο Στρούμπουλα...
 • Όταν δεις το εκκλησάκι, τα "βάσανα" σου έχουν τελειώσει!Όταν δεις το εκκλησάκι, τα "βάσανα" σου έχουν τελειώσει!
 • Στο βάθος, Τυλισος!Στο βάθος, Τυλισος!
 • Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και σχετικά εύκολοΤο μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και σχετικά εύκολο
 • Η θέα στον κάμπο του Στρούμπουλα θα σε κάνει να σταματάς κάθε τρεις και λίγο για να την απολαύσεις!Η θέα στον κάμπο του Στρούμπουλα θα σε κάνει να σταματάς κάθε τρεις και λίγο για να την απολαύσεις!
 • Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού προσελκύει τους πιστούς τουλάχιστον 2 φορές το χρόνοΤο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού προσελκύει τους πιστούς τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο
 • Παιχνιδιάρικες σκιές στους πρίνους στη δύση του ηλίουΠαιχνιδιάρικες σκιές στους πρίνους στη δύση του ηλίου
 • Ο εσπερινός του Προφήτη ΗλίαΟ εσπερινός του Προφήτη Ηλία
 • Το τέλειο μέρος για φωτογράφηση...!Το τέλειο μέρος για φωτογράφηση...!
 • Η κατάβαση ξεκινάει!Η κατάβαση ξεκινάει!
 • Η τριγωνική σκιά του Στρούμπουλα πλησιάζει απειλητικά το ΗράκλειοΗ τριγωνική σκιά του Στρούμπουλα πλησιάζει απειλητικά το Ηράκλειο
 • Δύση πάνω απο τις επιβλητικές κορφές του ΜυλοποτάμουΔύση πάνω απο τις επιβλητικές κορφές του Μυλοποτάμου
 • Ο ήλιος δύει πίσω σπο την κορυφή του ΣτρούμπουλαΟ ήλιος δύει πίσω σπο την κορυφή του Στρούμπουλα

Ανάβαση στην ιερή κορυφή του Στρούμπουλα

Το πυραμιδοειδές βουνό του Στρούμπουλα –όπως φαίνεται από το Ηράκλειο- προσφέρει μια από τις πιο όμορφες κοντινές αποδράσεις για φυσιολατρικούς, θρησκευτικούς και… ρομαντικούς περιπάτους! Διότι αξίζει να μείνεις στην κορυφή ως το ηλιοβασίλεμα και να δεις την τριγωνική σκιά του να σκεπάζει αργά την πόλη, ενώ οι δαιδαλώδεις κορφές του Μυλοποτάμου πίσω σου βάφονται πορτοκαλί.

Cretazine Tips

 • Από τον Τίμιο Σταυρό συνεχίζουν διάφορα μονοπάτια που οδηγούν σε γειτονικά χωριά, σπήλαια και λόφους, αλλά αν θέλετε να τα εξερευνήσετε καλύτερα να έχετε μαζί σας κάποιον που τα γνωρίζει.
 • Μέσα στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού υπάρχει ένα πηγάδι. Το νερό του όμως ΔΕΝ είναι πόσιμο. Γι αυτό προμηθευτείτε μπόλικο νερό και κάποιο σνακ για να αναπληρώσετε τη χαμένη σας ενέργεια στον κορυφή, ή για να συνδράμετε στο αυτοσχέδιο γλέντι, αν πάτε το βράδυ πριν την εορτή του Τιμίου Σταυρού.
 • Tο μονοπάτι είναι εύκολο μεν, χωμάτινο με πέτρες δε, οπότε τα ορειβατικά ή αθλητικά παπούτσια είναι απαραίτητα.
 • Η τελευταία καταστροφή που υπέστη το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού ήταν το χειμώνα του 2015, οταν χτυπήθηκε απο κεραυνούς. Οι ζημιές ήταν πολλές αλλά η ανακαίνιση του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
από την κατηγορία  Διαδρομές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Η εμβληματική κορυφή του Στρούμπουλα που δεσπόζει δυτικά της πόλης του Ηρακλείου, έχει ιστορία πολλών αιώνων και υπήρξε ανέκαθεν τόπος ιερός. Στις μέρες μας οι πιστοί ανεβαίνουν κάθε χρόνο στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στην κορυφή την ημέρα της εορτής του (14 Σεπτέμβρη) και στη γιορτή του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου). Πολλοί μάλιστα ανεβαίνουν στην κορυφή από την προηγούμενη μέρα για να παρακολουθήσουν τον εσπερινό και διανυκτερεύουν γύρω από το εκκλησάκι στήνοντας ένα αυτοσχέδιο πανηγύρι, το οποίο λήγει με την πρωινή λειτουργία.

Το βουνό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους των γειτονικών χωριών (Τύλισος, Μάραθος, Ρογδιά, Γωνιές, Αστυράκι και Δαμάστα), οι οποίοι πάντα έκαναν τα τάματα τους και έστηναν επικά γλέντια στον προαύλιο χώρο του Τιμίου Σταυρού, καλλιεργούσαν στο εύφορο οροπέδιο που απλώνεται στους πρόποδές του, και χρησιμοποιούσαν τις επισκιάσεις του ως ‘ρολόι’ σε παλιότερες εποχές.

Πριν την ενετική περίοδο ο Στρούμπουλας ήταν γνωστός με το όνομα «Στρογγυλό», προφανώς λόγω του σχήματος του. Αργότερα, οι Ενετοί το ονόμασαν Stromboli, επειδή τους θύμιζε το ομώνυμο ηφαιστιογενές νησί της Σικελίας, και με αυτό το όνομα αναφέρεται από πολλούς περιηγητές της εποχής και σε ενετικούς χάρτες, μέχρι που τελικά επικράτησε η ονομασία «Στρούμπουλας».

hike2

Σύμφωνα με αφηγήσεις, το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού χτίστηκε από έναν εύπορο κάτοικο του Φόδελε, τον Θεοτόκη. Αρχικά είχε ένα τσίγκινο σταυρό, τον οποίο κατέβασε ο Μπετρή Αγάς από την Τύλισο και τον έκλεισε σε μια κασέλα. Φήμες λένε ότι ο σταυρός επανήλθε στη θέση του από θαύμα, και δυο φορές μάλιστα, καθώς ο οργισμένος Αγάς επιχείρησε να τον ξανακλείσει στην κασέλα! Ο σταυρός αυτός έμεινε στο εκκλησάκι ως το 1941, και τον θυμούνται ακόμα πολλοί κάτοικοι της Τυλίσου. Το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού αναφέρεται και από τον Τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τζελεμπή, ο οποίος είδε την πολιορκία του Χάνδακα από την κορυφή του Στρούμπουλα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το εκκλησάκι υπήρχε σε αυτή τη θέση από την ενετική περίοδο (αν και καταστράφηκε και ξανακτίστηκε κάμποσες φορές) και μάλιστα σε έκθεση του 1594 προς τη Διοίκηση της Βενετίας αναφέρεται και το έθιμο των πιστών της περιοχής να ανεβαίνουν περπατώντας τη μέρα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού, όπως κι εσύ τώρα. Σκέψου όμως ότι στο ίδιο βουνό ανέβαιναν και οι αρχαίοι Τυλίσιοι, τέσσερις χιλιετίες πριν από σένα, για να εκπληρώσουν κι αυτοί τα τάματα τους κρατώντας πήλινα και χάλκινα ειδώλια. Στη νότια πλευρά του οροπεδίου του Στρούμπουλα, και συγκεκριμένα στην Κορυφή του Πύργου, έχουν βρεθεί τα ερείπια ενός Ιερού Κορυφής και άπλετος χώρος τριγύρω όπου σίγουρα οι Μινωίτες έστηναν τα δικά τους γλέντια!

Για να προσεγγίσεις τον Στρούμπουλα θα οδηγήσεις στο δρόμο με κατεύθυνση προς Δαμάστα, και περίπου 500 μέτρα μετά το Βουλισμένο Αλώνι θα δεις μια παράκαμψη αριστερά που θα σε οδηγήσει στο οροπέδιο μετά από περίπου 1,5 χλμ. Λίγο μετά το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που θα δεις στα δεξιά σου, μπορείς να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου και να ξεκινήσεις την ανάβαση στο ευδιάκριτο μονοπάτι που θα σε πάει στην κορυφή και στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, 800 μέτρα πάνω από το οροπέδιο. Η πεζοπορία διαρκεί 30-45 λεπτά και είναι σχετικά εύκολη και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Οι λιγοστοί πρίνοι που θα συναντήσεις στο μονοπάτι προσφέρουν τη σκιά τους αν θέλήσεις να κάνεις ένα διάλειμμα, και οι ευωδίες των κρητικών βοτάνων γεμίζουν τα πνευμόνια σου και τα «εξαγνίζουν» από τα καυσαέρια της πόλης.

Μπορεί να ζοριστείς λίγο τελικά για να φτάσεις, ειδικά αν δεν είσαι συνηθισμένος σε ορειβασίες, αλλά η ανταμοιβή σου είναι η πανοραμική θέα από τον κόλπο του Ηρακλείου μέχρι τις ακτές της Χερσονήσου, το Γιούχτα και τις Λασιθιώτικες μαδάρες. Και καθώς πέφτει ο ήλιος, βλέπεις την τριγωνική σκιά του Στρούμπουλα να σκεπάζει το Ηράκλειο και τις κορφές του Μυλοποτάμου πίσω σου να βάφονται πορτοκαλί, ξυπνάνε μέσα σου ποιητικές διαθέσεις και η επιθυμία να τις αποτυπώσεις με τη φωτογραφική σου μηχανή, ή αν είσαι ακόμα πιο ρομαντικός, σε ένα κομμάτι χαρτί. Επίσης σκέφτεσαι: καλύτερα δεν είναι να ανεβαίνεις εδώ κάθε εβδομάδα παρα να τρέχεις στα γυμναστήρια;;;

 Τα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή του Στρούμπουλα τα βρήκαμε στο βιβλίο του Μανόλη Κων. Αστυρακάκη «Η ΤΥΛΙΣΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ» τον οποίο ευχαριστούμε πολύ!

*Τα ιστορικά στοιχεία για την περιοχή του Στρούμπουλα τα βρήκαμε στο βιβλίο του Μανόλη Κων. Αστυρακάκη «Η ΤΥΛΙΣΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ» τον οποίο ευχαριστούμε πολύ!