Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Φεστιβάλ

Φεστιβαλάκι 2013

24 Ιουλ 2013

24.07 έως 25.07

Πύλη Βιττούρι,
19.30 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Φεστιβαλάκι 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛΑΚΙ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Με Κρητική καταγωγή, το «Φεστιβαλάκι» είναι ένα σύγχρονο, ετήσιο, πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ - θεσμός με επίκεντρο τις τέχνες και τον πολιτισμό της Κρήτης και το πρώτο φεστιβάλ που δημιουργείται από το κοινό μέσα από αλληλεπίδραση και συμμετοχή. 

Μετά από εφτά ολόκληρους μήνες προετοιμασίας για τον εντοπισμό και συντονισμό των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της Κρήτης και των φίλων της το 2ο Φεστιβαλάκι βρίσκεται ξανά προ των πυλών. Ως φεστιβάλ αλλά πρωτίστως ως κοινότητα ανθρώπων με κοινό πάθος για την Κρήτη και τον πολιτισμό της, έρχεται, συνεπές με τον στόχο του, για μια ακόμη χρονιά να προστατεύσει, να μεταδώσει και να αναπαράγει τις τέχνες και τον πολιτισμό του τόπου, συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας - με σύγχρονο τρόπο και μέσα - τις παραδόσεις και τις σύγχρονες πολιτιστικές τάσεις του νησιού μέσα από καλλιτεχνικά δρώμενα, εκθέσεις, εργαστήρια, διάλογο και συμμετοχή, αποσκοπώντας να γεφυρώσει το χθες με το σήμερα... για το αύριο. 

Πρόκειται για μια πολιτιστική εμπειρία κάτω απο την οποία συναντιούνται η μουσική, ο χορός, οι μαντινάδες, το βιβλίο, τα εικαστικά, η φωτογραφία, το βίντεο, οι παραδοσιακές τέχνες και οι κρητικές γεύσεις

Το Φεστιβαλάκι μας δίνει φέτος ραντεβού στις 24 & 25 Ιουλίου στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην Πύλη Βιττούρι με «οικοδεσπότες» τον Βασίλη Σταυρακάκη, τον Ψαρογιώργη, τον Δημήτρη Σγουρό, τον Αλέξανδρο Παπαδάκη, τον Λεωνίδα Λαινάκη, το Trio Daulute αλλά και δυο χαρισματικά «κοπέλια», τους αδερφούς Ατσαλάκη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ 24 & 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

Μουσική | 21:30- 1:30

 

Συναυλίες - Τετάρτη 24/7

Ψαρογιώργης: Απόγονος μιας θρυλικής οικογένειας μουσικών και θρέμμα της αστείρευτης μουσικής δεξαμενής των Ανωγείων, ο Γιώργης Ξυλούρης μας ξανασυστήνει το κρητικό λαούτο στην καλύτερη του εκδοχή... αυτή του πρωταγωνιστή! Μαζί του στην παρέα, μεταξύ άλλων, ο Γιάγκος Χαιρέτης από τα Ανώγεια.

Aλέξανδρος Παπαδάκης: Ένας γνήσιος «γλεντιστής» και ακούραστος εξερευνητής της κρητικής μουσικής παράδοσης που θαρρείς πρόβαλε από το παρελθόν για να αναβιώσει παλιά ρεθεμνιώτικα γλέντια και σκοπούς, τόσο με τη λύρα του όσο και με την χρήση παραδοσιακών οργάνων όπως η ασκομαντούρα και τα θιαμπόλια.

Λεωνίδας Λαινάκης: Ένα ταξίδι στον κόσμο του ταμπαχανιώτικου τραγουδιού και της μουσικής παράδοσης της Κισσάμου.

Κωστής και Κλεάνθης Ατσαλάκης: Πρόκειται για δυο χαρισματικά παιδιά μόλις 14 ετών που θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις ως «μουσικά ταλέντα». Πέραν του να μας ξεσηκώσουν με την λύρα, το λαούτο ή το βιολί αποτελούν και ένα λαμπρό παράδειγμα υποδειγματικής μετάδοσης της Κρητικής μουσικής παράδοσης απο γενιά σε γενιά.

 

Συναυλίες - Πέμπτη 25/7

Βασίλης Σταυρακάκης: Ένας από τους πλέον καταξιωμένους Κρήτες καλλιτέχνες και για πολλούς η πιο αντιπροσωπευτική φωνή του Κρητικού τραγουδιού, εξού και το προσωνύμιο «Η φωνή της Κρήτης». Στην παρέα του, μεταξύ άλλων, ο δεξιοτέχνης στην λύρα και το λαούτο Στέλιος Πετράκης.

Δημήτρης Σγουρός: Βαθύς γνώστης της Κρητικής αλλά και βυζαντινής μουσικής, δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά και στην κρητική μουσική, ο Δημήτρης Σγουρός θα μας ξεναγήσει, μεταξύ άλλων, στους αυθεντικούς μουσικούς σκοπούς της Ανατολικής Κρήτης.

Trio Daulute: Το όνομα τους προέρχεται από την συγχώνευση των λέξεων νταούλι, αυλός, λαούτο. Με αυτά ακριβώς τα μέσα λοιπόν, ο Γιάννης Παπατζανής, ο Γιώργης Ζαχαριουδάκης και ο Γιώργος Σιδερής θα μας παρουσιάσουν με τον δικό τους μοναδικό, σύγχρονο τρόπο τα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης παντρεύοντας τα ενίοτε με αυτά του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας.

Κρητικοί χοροί | 19:30 – 21:30

Επίδειξη παραδοσιακών Κρητικών χορών.

Μαντινάδα | 21:30 - 1:30

Κατόπιν δημόσιου καλέσματος θα παρουσιαστούν οι καλύτερες μαντινάδες του κοινού με θέμα το πανανθρώπινο αίσθημα της «Αγάπης».

Βιβλίο

Καθόλη την διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί εκθετήριο – πωλητήριο βιβλίων, cd και εκδόσεων σχετικών με την Κρήτη.

Εικαστικά

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα εκτεθούν έργα εικαστικών που εμπνέονται απο την Κρήτη

Φωτογραφία

Οι εραστές της φωτογραφίας κλήθηκαν να εντοπίσουν και να αναδείξουν τον Ανθρωπο της Κρήτης μέσα από τις δραστηριότητες του, τον τρόπο ζωής του, τα ήθη και έθιμα του, τα έργα του κλπ. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης τους θα τα απολαύσουμε στην φωτογραφική έκθεση με τίτλο «ο Άνθρωπος της Κρήτης».

Προβολές |19:30 - 10:30

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες, ντοκιμαντέρ και παραγωγές μικρού μήκους με ποικίλη θεματολογία γύρω από την Κρήτη σε συνεργασία με την «Nέα Κινηματογραφική λέσχη Ηρακλείου». 

Sayomi 

To παλατάκι των Αορίων

Οι εραστές της Αξού

Διαρροή

Νίκος Καζαντζάκης

 

Παραδοσιακές τέχνες |19:30 – 10:30

Νέοι και άξιοι συνεχιστές παραδοσιακών τεχνών μας παρουσιάζουν ζωντανά την τέχνη τους... για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι.

Στιβάνι: Πολυχρόνης Koνιος

Οργανοποιεία (Λύρα - Ασκομπαντούρα): Δαμιανός Βασιλάκης

Κεραμική: Μανώλης Βωλυράκης

 

Τοπικές Γεύσεις

Οι παραδοσιακές κρητικές γεύσεις, από την τσικουδιά μέχρι τον ντάκο, το απάκι κλπ δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από ένα κρητικό φεστιβάλ!

Άλλωστε «νηστικό αρκούδι... δεν χορεύει» λέγαν οι παλιοί!