Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

5ος Ορεινός Αγώνας Τρεξίματος "Σαμαριά"

11 Μαϊ 2014
Σαμαριά (Λευκά Όρη),
Χανιά
08.30 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

5ος Ορεινός Αγώνας Τρεξίματος "Σαμαριά"

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Περισσότερες Πληροφορίες:

    Στην ιστοσελίδα του ΕΟΣ Χανίων www.eoshanion.gr θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες καθώς και τη φόρμα που θα πρέπει να συμπληρώσετε για να δηλώσετε συμμετοχή. 

Ο Ε.Ο.Σ. Χανίων διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τον 5ο Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος "Σαμαριά" (Samaria Run 2014), ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μαΐου 2014. Ο Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων με το Φαράγγι της Σαμαριάς, ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός, με μεγάλη καθημερινή επισκεψιμότητα, θα φιλοξενήσει πάλι την διοργάνωση αυτή. Η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγώνας είναι περίπου 18 km, και είναι Μαχί Ομαλού (Εκκίνηση) – Ξυλόσκαλο – Νερούτσικο – Άγιος Νικόλαος – Καλυβάκι – Ποτιστήρια – Ποριά – Καταφύγιο Καλλέργη – Ξυλόσκαλο Ομαλού, όπου θα γίνει ο τερματισμός. Οι συμμετέχοντες θα τρέξουν στην διαδρομή αυτή σε δρόμο και στα αντίστοιχα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού.

Διαδρομή (αναλυτικά)

Η διαδρομή του ορεινού αγώνα τρεξίματος «Σαμαριά» κινείται σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από το Ξυλόσκαλο (Βόρεια είσοδος του φαραγγιού της Σαμαριάς). Ξεκινάει από την τοποθεσία «Μαχί» (υψ. 1.200 μ., διασταύρωση με αγροτικό δρόμο προς καταφύγιο Καλλέργη), του οροπεδίου Ομαλού σε ασφάλτινο δρόμο λίγο ανηφορικό για ενάμιση (1,5) χιλιόμετρο, έως το Ξυλόσκαλο (υψ. 1.250μ.). Εδώ είναι και το πρώτο σημείο εφοδιασμού. Από εκεί μπαίνουμε στο μονοπάτι του φαραγγιού της Σαμαριάς, με πορεία νοτιοανατολική. Το μονοπάτι τα πρώτα 500 μέτρα είναι αρκετά κατηφορικό και συνεχίζει ήπια κατηφορικό. Στα 3.600 μ. του αγώνα συναντάμε την πηγή «Νερούτσικο» (υψ. 1.005 μ.) και στα 4.380 μ. συναντάμε την πηγή «Ρίζα Συκιάς» (υψ. 812 μ.). Συνεχίζοντας σε ήπια κατηφορικό μονοπάτι πάντα στο βασικό μονοπάτι του Φαραγγιού της Σαμαριάς, φτάνουμε στα 5.200 μ. της διαδρομής στο Φυλάκιο του Αγίου Νικολάου (υψ. 666 μ.), το οποίο είναι και το χαμηλότερο υψομετρικά σημείο της διαδρομής. Εδώ είναι και το δεύτερο σημείο εφοδιασμού.

Από αυτό το σημείο ακολουθώντας την σήμανση βγαίνουμε εκτός του βασικού μονοπατιού του φαραγγιού της Σαμαριάς με κατεύθυνση ανατολική. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και ανηφορικό μέχρι τα 7.070 μέτρα της διαδρομής στη θέση Καλυβάκι (Φυλάκιο του Δασαρχείου υψ. 950 μ.), σημείο με πανοραμική θέα στο φαράγγι της Σαμαριάς. Στη συνέχεια με κατεύθυνση βόρεια το μονοπάτι κατηφορίζει μέχρι τα 8.500 μ. της διαδρομής στο τρίτο σημείο εφοδιασμού τα Ποτιστήρια (υψόμετρο 907 μ.). Ακολουθεί μονοπάτι αρκετά ανηφορικό με κατεύθυνση βορειοανατολική, περνά από ένα ενδιάμεσο μικρό σταθμό ανεφοδιασμού, τον τέταρτο, στα 9.500 μέτρα (υψ. 1.150 μ.) και συνεχίζει μέχρι τα 10.700 μέτρα της διαδρομής, στη θέση Ποριά (Μητάτο του Βίγλη, υψ. 1.466 μ.) που είναι το πέμπτο σημείο εφοδιασμού. Από εδώ ακολουθούμε τον λίγο ανηφορικό αγροτικό δρόμο, με κατεύθυνση δυτική, μέχρι τα 14.100μ. της διαδρομής στο καταφύγιο Καλλέργη (υψ. 1.600 μ.), που είναι ο έκτος σταθμός ανεφοδιασμού του αγώνα. Στη συνέχεια με κατεύθυνση νότια ακολουθούμε τον κατηφορικό αγροτικό δρόμο μέχρι τον έβδομο ενδιάμεσο σταθμό στα 16.500 μέτρα (υψ. 1.430 μ.), για να μπούμε στο τελικό κομμάτι της διαδρομής του αγώνα, σε μονοπάτι κατηφορικό με κατεύθυνση νοτιοδυτική, κι έτσι ολοκληρώνουμε τον κύκλο, φτάνουμε στα 17.600 μέτρα της διαδρομής στο Ξυλόσκαλο (υψ. 1.250 μ.), όπου και τερματίζουμε.

Δηλώσεις συμμετοχής

Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει 200 αθλητές (άνδρες και γυναίκες). Μόλις συμπληρωθεί ο πιο πάνω αριθμός δεν θα γίνονται δεκτές άλλες συμμετοχές. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές το αργότερο μέχρι και την Πέμπτη 08 Μαΐου 2014. Κατά τη δήλωση συμμετοχής χρειάζονται: Επίθετο, όνομα, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας, ηλεκτρονική διεύθυνση, μέγεθος T-shirt. Την ημέρα διεξαγωγής και την προηγούμενη του αγώνα δεν θα γίνουν δεκτές δηλώσεις συμμετοχής.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για όλους τους αθλητές / αθλήτριες στον 5ου Αγώνα Ορει-νού Τρεξίματος «ΣΑΜΑΡΙΑ» είναι 20 Ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνονται: το δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα, όλη η υποστήριξη που θα υπάρχει στους σταθμούς της διαδρομής, αναμνηστικό δίπλωμα-μετάλλιο, μπλουζάκι, οι μετακινήσεις των αθλητών, από και προς τα σημεία τερματισμού και εκκίνησης. Το ποσό της συμμετοχής θα καταβάλλεται το συντομότερο δυνατό για να ολοκληρωθεί η εγγραφή του αθλητή/τριας, σε τραπεζικό λογαριασμό ή θα αποδίδεται στα γραφεία του Ε.Ο.Σ. Χανίων.

Εκκίνηση του αγώνα

Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 και ώρα 08:30 από το οροπέδιο Ομαλού, στην τοποθεσία Μαχί. Ως χρονικό όριο εγκυρότητας για την διαδρομή των 17.600 μέτρων ορίζονται οι 5 ώρες για το σύνολο της διαδρομής.