Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Παραδοσιακή εκδήλωση

Τα πανηγύρια του Αυγούστου στην Κρήτη, καλοκαίρι 2014

01 Αυγ 2014

01.08 έως 31.08

Διάφορα Χωριά,
Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά & Λασίθι

Τα πανηγύρια του Αυγούστου στην Κρήτη, καλοκαίρι 2014

Ο Αύγουστος είναι αναμφίβολα ο μήνας των πανηγυριών. Γλέντια και παραδοσιακές γιορτές παντού στην Κρήτη, με αποκορύφωμα βέβαια τον Δεκαπενταύγουστο οπότε κάθε πολιτιστικός σύλλογος κάθε χωριού ετοιμάζει το τοπικό του γλέντι, άλλοτε μεγαλύτερο και άλλοτε μικρότερο. 

Μέσα σε αυτό το χάος από τη διασπορά και την πληθώρα πανηγυριών σε όλο το νησί συγκεντρώσαμε όσο το δυνατόν περισσότερα: από τη Δύση ως την Ανατολή, και από θεματικά πανηγύρια (Γιορτή Κρασιού, Μελιού, Μούστου, Τρυγητού κ.ά.), μέχρι πανηγύρια με θρησκευτική αφορμή (Αφέντη Χριστού, Άη Γιαννιού, Δεκαπενταύγουστου κ.ά.). 

Προφανώς αυτά που συγκεντρώσαμε δεν είναι ΟΛΑ τα πανηγύρια του Αυγούστου (αν παρεμπιπτόντως είσαστε μέλος κάποιου πολιτιστικού συλλόγου και μας διαβάζετε, περιμένουμε και τις δικές σας εκδηλώσεις). Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπου κι αν είσαστε στην Κρήτη μέσα στον Αύγουστο κάποια παραδοσιακή γιορτή θα βρεθεί στο δρόμο σας, με ρακές, κρητικές μουσικές, χορούς, παραδοσιακές γεύσεις και γλέντι μέχρι το πρωί! Να μας βγάλετε ασπροπρόσωπους ;-)

Παρασκευή 1 Αυγούστου

Πύργος (Ηράκλειο) - Βραδιά Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας & Παλιών παραδοσιακών Χορών  

Με τη συμμετοχή ντόπιων κρητικών καλλιτεχνών. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι: Γιώργος Βιτώρος, Νίκος Ψιλάκης.

Σάββατο 2 Αυγούστου

Άγιος Θωμάς (Ηράκλειο) - Χοχλιδοβραδιά 

xoxlidovradia1

Για 13η χρονιά διοργανώνεται στον Άγιο Θωμά η «Χοχλιδοβραδιά» το Σάββατο 2 Αυγούστου. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Θωμά που περιλαμβάνει Κρητική παραδοσιακή βραδιά όπου οι επισκέπτες θα απολαύσουν εδέσματα με πρώτη ύλη το χοχλιό, παρασκευασμένα με φροντίδα από τις νοικοκυρές του χωριού και σύμφωνα με την παραδοσιακή διατροφή.  

Αβδού (Ηράκλειο)- Ρακοβραδιά με το συγκρότημα του Μανώλη Παπαδάκη 

Ρακοβραδιά με την βιολόλυρα του Μανώλη Παπαδάκη, το λαούτο του Κωστή Μακάκη και την κιθάρα του Νίκου Μαστοράκη. Ώρα έναρξης: 21.00. Χώρος εκδήλωσης: Παλιό Δημοτικό Σχολείο. Είσοδος Ελεύθερη 

Καρύδι Σητείας (Λασίθι) – Παραδοσιακό γλέντι με τον Αντώνη Μαρτσάκη

Παραδοσιακό γλέντι του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδίου στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καρυδίου με τον Αντώνη Μαρτσάκη και το συγκρότημά του. Συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα του Δημήτρη Καπαράκη. Είσοδος €13 και €8 παιδικό.

Έξω Μουλιανά (Λασίθι) – Πανηγύρι με τον Μανώλη Στεφανάκη

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Μουλιανών διοργανώνει  πανηγύρι με τον Στεφανάκη Μανώλη. Ώρα 21.00. Είσοδος €5

Γαβαλομούρι (Χανιά) – Γιορτή της Βρύσης

Γιορτή της Βρύσης από τον Π.Σ. Γαβαλομουρίου στο Γαβαλομούρι. Θα τραγουδήσει ο Ηλ. Χορευτάκης με το συγκρότημά του. Είσοδος €12. Έναρξη: 21.00.

Φαλελιανά (Χανιά) – Κρητική βραδιά

Κρητική Βραδιά με το συγκρότημα του Μανώλη Φαντάκη στο Δημοτικό Σχολείο Φαλελιανών. Ώρα έναρξης 21.00, είσοδος ελεύθερη. 

Κυριακή 3 Αυγούστου

Λουσακιές ( Χανιά) – Βραδιά Κρητικού Συρτού

Βραδιά Κρητικού Συρτού την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Σχολείο Λουσακιών. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στις πρώτες γυναίκες του ΡΟΔΟΥ. Θα παίξουν: Πολυχρονάκης Θεόδωρος (βιολί), Χαρτζουλάκης Δημήτρης (λαγούτο), Σαπουνάκης Μιχάλης (κιθάρα), Βάρδας Γιάννης (λύρα), Βάρδας Μανώλης (λαγούτο), Μαυράκης Δαμιανός (λαγούτο) και πολλοί άλλοι.

Τρίτη 5 Αυγούστου

Κίσαμος (Χανιά) - Παραδοσιακή Κρητική Βραδιά

kiss

Παραδοσιακή Κρητική Βραδιά στην πλ. Τζανακάκη από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κισάμου (Κουμής Ιωάννης). Θα συμμετέχει παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα από τη Σερβία. Μουσική θα παίξουν οι: Λευτέρης Κουμής (βιολί) και Δημήτρης Αναγνωστάκης (λύρα) με τα συγκροτήματά τους. Ελεύθερη είσοδος, έναρξη: 21.00. 

Βουκολιές (Χανιά)  - Κρητική Βραδιά

Κρητική Βραδιά με τα Περουλάκια και το συγκρότημά τους στην Πλατεία Βουκολιών. Έναρξη: 21.00.

Τετάρτη 6 Αυγούστου

Πύργος (Ηράκλειο) - Πανηγύρι Αφέντη Χριστού 

Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη. Συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα του Δημήτρη Μαυρόκωστα. 

Δημοτικό Σχολείο, είσοδος ελεύθερη

Κολυμβάρι (Χανιά) - Γιορτή Ψαριού 

Γιορτή Ψαριού  από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Κολυμβαρίου. Μουσική θα παίξει ο Θοδωρής Πολυχρονάκης με το συγκρότημά του. Ώρα έναρξης: 21.30

Λευκοχώρι (Ηράκλειο) – Κρητικό Γλέντι

Το μεγάλο κρητικό γλέντι του καλοκαιριού στο Δημοτικό Σχολείο Λευκοχωρίου, με τους: Βασίλη Σταυρακάκη: τραγούδι, μαντολίνο, Ιάκωβο Πατεράκη: Λύρα, Γιώργο Μανωλάκη: Λαούτο, τραγούδι, Γιάννη Ρομπογιαννάκη: Ασκομαντούρα, Αντώνη Σταυρακάκη: Μαντολίνο, τραγούδι.

Επάνω Επισκοπή Σητείας (Λασίθι) – Χοροεσπερίδα

Χοροεσπερίδα – πανηγύρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επάνω Επισκοπής με το Μανώλη Χαρκιολάκη. Ώρα 21.00. 

Μύρθιος (Ρέθυμνο) – Πανηγύρι 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύρθιου Αγίου Βασιλείου μας προσκαλεί στην εκδήλωση του την Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014 και ώρα 21:00 το βράδυ στο Προαύλιο του Νηπιαγωγείου της Μύρθιου. Θα διασκεδάσουμε με το Κρητικό μουσικό σχήμα: Μανωλιούδης – Κακουδάκης - Νηστικάκης

Είσοδος: €15 (περιλαμβάνεται πλήρες μενού και ποτό)

Ζάκρος (Λασίθι) - Πανηγύρι Αφέντη Χριστού 

Ο πολιτιστικός σύλλογος Ζάκρου σας προσκαλεί την Τετάρτη 6 Αυγούστου και ώρα 21.00 στο πανηγύρι του Αφέντη Χριστού στη Ζάκρο, στον προαύλιο χώρο του Πολύκεντρου. Το μενού περιλαμβάνει πλούσιους μεζέδες, κρέας και ψάρι στο ξυλόφουρνο, άφθονη ρακή και κρασί. Θα διασκεδάσουμε με το συγκρότημα του Γιώργου και Νίκου Στρατάκη. τιμή εισόδου: 15 ευρώ.

Πέμπτη 7 Αυγούστου

Άγιος Μύρωνας (Ηράκλειο) – Πανηγύρι Αγίου Μύρωνα 

Με αφορμή την εορτή του πολιούχου Αγίου Μύρωνα οργανώνεται διήμερο γλέντι (7 και 8/8) στην πλατεία της κωμόπολης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Την Πέμπτη 7 Αυγούστου στο παραδοσιακό πανηγύρι  στην πλατεία του Αγίου Μύρωνα θα παίξει το συγκρότημα Αντώνη Μαρτσάκη ενώ θα μετέχει το παιδικό Κρητικό συγκρότημα χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Παρασκευή 8 Αυγούστου

Άγιος Μύρωνας (Ηράκλειο) – Πανηγύρι Αγίου Μύρωνα 

Με αφορμή την εορτή του πολιούχου Αγίου Μύρωνα οργανώνεται διήμερο γλέντι (7 και 8/8) στην πλατεία της κωμόπολης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Την Παρασκευή 8 Αυγούστου στο παραδοσιακό πανηγύρι  στην πλατεία του Αγίου Μύρωνα θα παίξει το συγκρότημα το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη, ενώ θα μετέχει το παιδικό Κρητικό συγκρότημα χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Μύρτος (Λασίθι) – Γλέντι με τον Νίκο Ζωιδάκη

Γλέντι με τον Νίκο Ζωιδάκη στο Ποτάμι Μύρτου. Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Μύρτου. Έναρξη: 21.00, είσοδος €15 (με πλήρες μενού)

Πάνω Χωριό Ιεράπετρας (Λασίθι) – Χοροεσπερίδα με τον Πέτρο Μαρούλη

Χοροεσπερίδα με το κρητικό συγκρότημα του Πέτρου Μαρούλη. Έναρξη: 21.30. 

Σάββατο 9 Αυγούστου  

Ίνι (Ηράκλειο)- Χοχλιδοβραδιά 

xoxlioi inner

Κρητικό γλέντι και κρητικά πιάτα με πρωταγωνιστές τους «χοχλιούς» σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

Αβδού (Ηράκλειο) - Βραδιά Παραδοσιακών Φαγητών με «Τα Στρατάκια»

Μοσχοβολιαστά και καλομαγειρεμένα φαγητά, και λαχταριστά παραδοσιακά γλυκά μαγειρεμένα από τις γυναίκες του Αβδού, πλαισιωμένα μουσικά με το εξαιρετικό συγκρότημα του Γιώργου και του Νίκου Στρατάκη, θα μας χαρίσουν για μία ακόμη χρονιά μία μοναδική γευστική και μουσική Αυγουστιάτικη βραδιά. 

Ώρα έναρξης: 21.00, χώρος εκδήλωσης: Παλιό Δημοτικό Σχολείο, γενική είσοδος: 5 ευρώ

Μέρωνας (Ρέθυμνο) – Κρητικό Γλέντι

Γλέντι - ξεφάντωμα στο Παλιό Σχολειό με τους: Δημήτρη Σγουρό – Δημήτρη Σιδερή – Στέλιο Συκάκη - Μιχάλη Κονταξάκη. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα Αμαρίου

Καβούσι (Λασίθι) – Κρητικό Γλέντι με τους Μανωλιούδη – Κακουδάκη

Κρητικό Γλέντι με τους Γ. Μανωλιούδη και Κ. Κακουδάκη στο προαύλιο του Ελαιουργείου στο Καβούσι. Έναρξη: 21.30, είσοδος: €15 (με φαγητό)

alejakisΡίζα Ιεράπετρας (Λασίθι) – Κρητικό Γλέντι με τον Μανώλη Αλεξάκη

Κρητικό Γλέντι με τον Μανώλη Αλεξάκη στην πλατεία του χωριού. Έναρξη: 21.30

Χαμέζι (Λασίθι) - Καζανέματα στο Χαμέζι 

Καζανέματα στο Χαμέζι με τον Λιγοψυχάκη Σήφη. Είσοδος €13 με πλήρες μενού. Ώρα 21.00. Διοργάνωση: Μορφωτική Στέγη Χαμεζίου.

Αχλάδια (Λασίθι) – Καλοκαιρινή εσπερίδα

Καλοκαιρινή εσπερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αχλαδίων με το 5μελές συγκρότημα του λυράρη και ερμηνευτή Πέτρου Μαρούλη, που θα σας χαρίσει μια αξέχαστη βραδιά! Μενού (παραδοσιακοί μεζέδες, ψητά σε ξυλόφουρνους, ενώ κρασί και ρακή θα είναι δωρεάν). Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση για την προώθηση ντόπιων προϊόντων (λάδι, κρασί, ρακί, μέλι) από παραγωγούς. Συμμετέχουν οι σχολές χορού Δ. Καπαράκη.

Βούβες (Χανιά) - Γιορτή Κρασιού 

Γιορτή κρασιού στις Βούβες. Μουσική θα παίξει ο Νίκος Ζωιδάκης με το συγκρότημα του και θα χορέψει η  Ρουματιανή παρέα και η Λουσακιανή παρέα. Παραδοσιακό κέρασμα με τσικουδιά, κρασί, ξεροτήγανα. Είσοδος: €5 

Κυριακή 10 Αυγούστου

Πατσός Αμαρίου (Ρέθυμνο) – Κρητική Βραδιά

Κρητική βραδιά με το συγκρότημα Ανδρέα Μανωλαράκη.

Κεντρί Ιεράπετρας (Λασίθι) – «Μουσική Πανσέληνος»

Κρητικό-λαϊκό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Γιάννη Δοξαστάκη στο Δημοτικό Σχολείο. Έναρξη: 21.00, είσοδος €5.

Πραισός (Λασίθι) – Παραδοσιακό κρητικό γλέντι

Παραδοσιακό Κρητικό Γλέντι με το συγκρότημα του Μανώλη Χαρκιολάκη, αποτελούμενο από τους Χαρκιολάκη Μανώλη (λύρα – τραγούδι), Πυθαρούλη Νίκο (κρουστά) , Παθιάκη Βαγγέλη (λαούτο) και Σίμο Γιουσμά (κιθάρα). Διαγωνισμός Σητειακού Χορού – Βράβευση διαγωνισμού μαντινάδας και ποιήματος. Μενού: τοπικά παραδοσιακά φαγητά και μεζέδες στα πλαίσια της Κρητικής Διατροφής ψητό στο φούρνο και ποικιλία μαγειρεμάτων χοχλιών. Στον χώρο της εκδήλωσης θα έχει Εκθέσεις ζωγραφικής – Χειροτεχνίας – Φωτογραφίας. Έναρξη: 22.00. 

Τετάρτη 13 Αυγούσου

Ιεράπετρα (Λασίθι) – Βραδιά τοπικής μουσικοχορευτικής παράδοσης

Ο Βαγγέλης Βαρδάκης και η Χορευτική ομάδα Ιεράπετρας αναδεικνύουν την τοπική μουσικοχορευτική παράδοση. Συμμετέχουν: Γενειατάκης Γιάννης – κιθάρα, Λιαπάκης Μανόλης – λαούτο. Έναρξη: 21.30 στην παραλιακή πλατεία. Είσοδος ελεύθερη. 

Πέμπτη 14 Αυγούστου

Αβδού (Ηράκλειο) - Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Ψαρογιώργη

avdou

Μεγάλη κρητική βραδιά με το συγκρότημα του Ψαρογιώργη. Μαζί του θα είναι οι: Σπυριδάκης Ζαχαρίας, Λάμπης Ξυλούρης, Γιάννης Παπατζανής και Νίκος Ξυλούρης.

Ώρα έναρξης: 21.00 μ.μ., χώρος εκδήλωσης: Παλιό Δημοτικό Σχολείο, είσοδος ελεύθερη.

Στείρωνας (Ηράκλειο) – Κρητικό γλέντι 

Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα των Μαλλιωτάκη, Καλλέργη. 

Αστρίτσι (Ηράκλειο) - Κρητική βραδιά

Κρητική βραδιά στο καφενείο της Κάτω Βρύσης με τους: Μανώλη Γρινιεζάκη, Επαμεινώνδα Ερωτοκριτάκη, Σωτήρη Αγγελάκη. Έναρξη 22.00

Γέργερη (Ηράκλειο) - Κρητική βραδιά

Κρητική βραδιά με το συγκρότημα του Νεκτάριου Σαμόλη. 

Μαρωνιά Σητείας (Λασίθι) – Πανηγύρι με τον Αλέξανδρο Παπαδάκη

Πανηγύρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρωνιάς «Ο Παντέλης» με τον Αλέξανδρο Παπαδάκη και το συγκρότημά του, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μαρωνιάς, ώρα 21.00, είσοδος 12 € (πλήρες μενού και νηστίσιμα, δωρεάν ρακή).

Κοξαρέ (Ρέθυμνο) – Κρητικό γλέντι 

Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Κοξαρέ. Ώρα έναρξης: 22.00, είσοδος ελεύθερη. 

Παρασκευή 15 Αυγούστου

Αϊτάνια (Ηράκλειο) – Γλέντι με τον Β. Πυθαρούλη

Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Αϊτανίων

Ώρα έναρξης: 21.00, είσοδος ελεύθερη

Σκινιάς (Ηράκλειο) – Κρητικό γλέντι με τον Μανώλη Αλεξάκη

Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Σκινιά

Ώρα έναρξης: 22.00, είσοδος ελεύθερη

Ψυχρό (Οροπ. Λασιθίου) – Χοροεσπερίδα με τον Α. Παπαδάκη

Χοροεσπερίδα με το συγκρότημα του Αλέξανδρου Παπαδάκη, στο Παπαδάκειο Σχολείο Ψυχρού. Ώρα έναρξης: 21.00

Παχειά Άμμος (Λασίθι) – Χοροεσπερίδα

Χοροεσπερίδα με τους Β. Σταυρακάκη, Ι. Πατεράκη, Γ. Μανωλάκη, Α. Σταυρακάκη, Γ. Ρομπογιαννάκη στο Λιμάνι Παχειάς Άμμου. Έναρξη: 21.30, είσοδος €15 (με πλήρες μενού)

*μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο Κοινων. Παντοπωλείο Ιεράπετρας

Ψυχρό Αγίου Ιωάννη (Λασίθι) – Ημερήσιο Πανηγύρι 

Ημερήσιο Πανηγύρι με ντόπιο κρητικό συγκρότημα. Από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, είσοδος ελεύθερη. 

Ορεινό (Λασίθι) – Παραδοσιακό γλέντι

Κρητικό παραδοσιακό γλέντι στο Ορεινό με το συγκρότημα του Στέφανου Μεσαριτάκη στην πλατεία Ορεινού. Είσοδος €8, έναρξη 21.30.

Γρα Λυγιά (Λασίθι) – Γλέντι με τον Νίκο Ζωιδάκη

Γλέντι με τον Νίκο Ζωιδάκη στο Δημοτικό σχολείο Γρας Λυγιάς. Είσοδος €5 ή €10 με πλήρες μενού. Έναρξη: 21.30.

Σταυροχώρι (Λασίθι) – Γλέντι με τον Μανώλη Στεφανάκη

Γλέντι με τον Μανώλη Στεφανάκη στο Δημοτικό σχολείο Σταυροχωρίου. Έναρξη: 21.30

Σίτανος Σητείας (Λασίθι) – Αναβίωση πατροπαράδοτου πανηγυριού

Αναβίωση του πατροπαράδοτου Πανηγυριού του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιτάνου στη Σίτανο. Παραδοσιακά φαγητά από τις γυναίκες του χωριού, ψητά στους ξυλόφουρνους, διασκέδαση μέχρι το πρωί με το συγκρότημα του μοναδικού Νίκου Γωνιανάκη.

Λάστρος (Λασίθι) – Πανηγύρι με το συγκρότημα του Στέλιου Πετράκη

petrakis

Πανηγύρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάστρου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» με το συγκρότημα του Στέλιου Πετράκη (λύρα) και τον Ψαρογιώργη (λαούτο), δεύτερο λαούτο και ασκομαντούρα. Σητειακές κοντυλιές και τραγούδια από τους νέους οργανοπαίχτες Μιχάλη Φραγκιαδάκη (κιθάρα) και Ιωάννη Πρωτογεράκη(βιολί). Είσοδος €5 .

Αρμένοι Σητείας (Λασίθι) - Πανηγύρι με τον Γιώργο Σκορδαλό

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμένων διοργανώνει πανηγύρι με τον Γιώργο Σκορδαλό στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αρμένων.

Βρύσες Αμαρίου (Ρέθυμνο) – Πανηγύρι της Παναγίας

Πανηγύρι της Παναγίας με το συγκρότημα των Κουτελιδάκη – Σαββάκη

Πατσός Αμαρίου (Ρέθυμνο) – Κρητική Βραδιά

Κρητική Πατσώτικη βραδιά με το συγκρότημα του Ηλία Μιχαλάκη.

Κυριάννα (Ρέθυμνο) – Κρητικό Γλέντι

Κρητικό γλέντι στην Κυριάννα, με τον Αχιλλέα Δραμουντάνη. Διοργάνωση: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυριάννας. Ώρα έναρξης: 22.00, είσοδος ελεύθερη.

Λουτράκι (Χανιά) – Κρητικό Γλέντι

Κρητικό Γλέντι με τους Νίκο & Ζήνο Περουλάκη στην Πλατεία Λουτρακίου.

Ανώπολη Σφακίων (Χανιά) – Γιορτή Γραβιέρας

grav

Χοροεσπερίδα με το συγκρότημα των Μανόλη & Δημήτρη Σπυριδάκη. Φιλική συμμετοχή: Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Σφακίων "Τα Σφακιά". Πλούσιο σφακιανό τραπέζι με βραστό, πιλάφι, σφακιανό γιαχνί, στιφάδο, τυρί, μέλι κλπ. Είσοδος: €15, παιδιά μέχρι 10 ετών €5. Έναρξη: 21.00.

Τύλιφος Γραμβούσας (Χανιά) – Πανηγύρι Παναγίας

Πανηγύρι της Παναγίας στην Τύλιφο. Παραδοσιακό γλέντι με το Στρατή Σκαράκη, Νίκο Σταματάκη, και τον Γιώργο Ανουσάκη. 

Σάββατο 16 Αυγούστου 

Ίνι - Μοναστηράκι  (Ηράκλειο) - Μουσική Αποσπερίδα 

Ντόπιοι καλλιτέχνες &  Συγκρότημα με Σμυρναίικα, Ρεμπέτικα και Λαϊκά

Ανατολή (Λασίθι) - Τελαλήματα 2014

Ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής σας καλεί στην καθιερωμένη Γιορτή παράδοσης με πολλά πολιτιστικά δρώμενα στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου. Μουσική με τους, Βαγγέλη Βαρδάκη, Αντώνη Μπαριταντωνάκη, Μανόλη Λιαπάκη. 

Χορεύουν: Η χορευτική ομάδα Ιεράπετρας και η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Μικρασιατών. Έναρξη 8 μ.μ.

Μάλλες (Λασίθι) – Γιορτή του Μελιού

Γιορτή του Μελιού με τον Γιώργο και Χρήστο Στιβακτάκη. Στο δημοτικό σχολείο Μαλλών. Είσοδος ελεύθερη, έναρξη: 21.00.

Κυριακή 17 Αυγούστου

Γέργερη (Ηράκλειο) - "Ποιμένες Αγραυλούντες"

rouvas fysi

Μια μακραίωνη μουσική παράδοση που τιμάται κάθε χρόνο. Φέτος για πρώτη φορά, η μόνη γυναίκα που παίζει ασκομαντούρα στην Κρήτη. Θα παρεμβληθεί μικρό αφιέρωμα και σε άλλα ξεχασμένα μουσικά όργανα της περιοχής πέραν των πνευστών, όπως η βιολόλυρα και το βιολί. Είσοδος ελεύθερη, έναρξη: 21.00.

Ιεράπετρα (Λασίθι) – Γιορτή Λαδιού

Το δίκτυο αλληλεγγύης και προώθησης της τοπικής οικονομίας «Ο Ιστός» διοργανώνει γιορτή για το λάδι. Μαγειρέματα, μουσική, χορός στην παραλιακή πλατεία Ιεράπετρας. Έναρξη: 20.00, είσοδος ελεύθερη. 

Τουρτούλοι (Άγιος Γεώργιος, Σητεία) – Γιορτή Μούστου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Τουρτούλοι» διοργανώνει Γιορτή Μούστου  στο χώρο της «Φλέγας» του χωριού, από τις 11:00 π.μ.. Είσοδος ελεύθερη.

Άστρικας (Χανιά) – Κρητική βραδιά

Κρητική βραδιά με τον Γ. Μενεγάκη και το συγκρότημα του. Είσοδος €15 με πλήρες μενού. Έναρξη: 20.30. 

Δευτέρα 18 Αυγούστου

Γραμπούσια 2014 - Αναπαράσταση του Κρητικού Γάμου στη Κίσαμο

kritikos gamos

Αναπαράσταση κρητικού γάμου με Κισαμίτικα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα. Ριζίτικα από τον Σύλλογο Ριζιτών "Η Κίσαμος". Παρουσίαση προγράμματος από τον λαογράφο Γ. Σκουλούδη. Θα μας διασκεδάσει το συγκρότημα του Περικλή Τζουγανάκη. Το γλέντι θα συνεχιστεί με κρητικά συγκροτήματα σε όλη τη πόλη της Κισάμου. Συμμετέχει: Σύλλογος Φίλων Γεωργαλίδικων αλόγων "Τα κισαμίτικα".

Είσοδος ελεύθερη, έναρξη: 19.00.

Αγίες Παρασκιές (Ηράκλειο) - Παραδοσιακή συναυλία

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιών Παρασκιών σας καλεί στη συναυλία που θα γίνει στη πλατεία του Αγιού Γεωργίου παρέα με τον Κωστή Αβυσσινό (μπουλγαρί, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο, τραγούδι), τον Γιώργο Παπαϊωάνου (βιολί) και τον Μανόλη Μανουσάκη (λαούτο, κιθάρα, τραγούδι).

Είσοδος: Ελεύθερη

Τετάρτη 20 Αυγούστου

Κρουσώνας (Ηράκλειο) – Βραδιά μαντολίνου

Βραδιά μαντολίνου στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημ. Σχολείου Κρουσώνα. Ώρα έναρξης: 21.00.

Αλφά Μυλοποτάμου (Ρέθυμνο) - Φεστιβάλ Κρητικής Μουστικής  (20 & 21/8)

Τιμητική βραδιά για τον καταξιωμένο λυράρη Νίκο Σωπασή. Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Αλφάς. Ώρα 9μ.μ. / Είσοδος Ελεύθερη

Σφακοπηγάδι (Χανιά) -  Γιορτή Τρυγητού 

Συμβολικό πάτημα σταφυλιών. Κρητικό παραδοσιακό γλέντι στο Δημοτικό Σχολείο Σφακοπηγαδίου. Ώρα έναρξης: 21.00

Πέμπτη 21 Αυγούστου 

Αλφά Μυλοποτάμου (Ρέθυμνο) - Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής  (20 & 21/8)

Τιμητική  βραδιά για τον αείμνηστο λυράρη Θανάση Σκορδαλό. Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Αλφάς. Ώρα 9μ.μ. / Είσοδος Ελεύθερη

Φουρφουράς (Ρέθυμνο) – Χοροεσπερίδα με το συγκρότημα του Α. Μανωλαράκη

Αυγουστιάτικη χοροεσπερίδα με το συγκρότημα του Ανδρέα Μανωλαράκη στην πλατεία Φουρφουρά. 

Παρασκευή 22 Αυγούστου

Τζερμιάδο (Οροπ. Λασιθίου) - Γιορτή Πατάτας

Φέτος η Γιορτή της Πατάτας κλείνει 20 χρόνια και γιορτάζεται για 3 μέρες (22-24/8). Την Παρασκευή 22/8, κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Δημήτρη Βερεράκη. 

Καλό Χωριό Μονοφατσίου (Ηράκλειο) - Μεγάλη κρητική βραδιά με χορούς και τραγούδια του τόπου μας

Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), Γιώργης Γιανναδάκης &  Γιώργης Μανωλάκης. Ένα σπάνιο αντάμωμα τριών δεξιοτεχνών της Κρητικής Μουσικής θα μας ταξιδέψει μελωδικά σε όλη την Κρήτη.

Σάββατο 23 Αυγούστου

Παχειά Άμμος (Λασίθι) – «Μαγειρέματα»

Μαγειρέματα με το συγκρότημα του Βαγγέλη Βαρδάκη. Στο Αλιευτικό καταφύγιο, διοργάνωση Σύλλογος Γυναικών Νηρηίδες. Έναρξη: 21.30, είσοδος €5.

Κυριακή 24 Αυγούστου

Έλος (Χανιά) - Γιορτή Μελιού

Γιορτή Μελιού στο Έλος. Παραδοσιακό ξεμέλιασμα. Προϊόντα της κυψέλης. Παραδοσιακά γλυκά με μέλι. Σχετικές ομιλίες για το μέλι και τα προβλήματα των μελισσοκόμων.

Νευς Αμάρι (Ρέθυμνο) -Συναυλία κρητικής μουσικής

Συναυλία κρητικής μουσικής με τους: Δημήτρη Σγουρό - Μαρία Λούκα - Γιώργο Ζαχαριουδάκη – Στέλιο Συκάκη. Έναρξη: 22.00.

Δευτέρα 25 Αυγούστου

agiostitos2FBΑσήμι (Ηράκλειο) - Πανηγύρι Αγίου Τίτου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασημίου γιορτάζει τον πολιούχο του χωριού Άγιο Τίτο και διοργανώνει χοροεσπερίδα με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη. 'Εναρξη: 22.00

Άνω Ασίτες (Ηράκλειο) - Κρητικό γλέντι

Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Αντώνη Μαρτσάκη, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου. Έναρξη: 21.00, είσοδος ελεύθερη.

Νευς Αμάρι (Ρέθυμνο) - Πανηγύρι Αγίου Τίτου

Το πρωί: λειτουργία στο ξωκλήσι του Αγ. Τίτου. Ακολουθεί παρέα με το Δημήτρη Σγουρό. Το βράδυ γλέντι με: Βασίλη Σταυρακάκη – Ιάκωβο Πατεράκη - Γιώργο Μανωλάκη – Γιάννη Ρομπογιαννάκη – Αντώνη Σταυρακάκη.

Τετάρτη 27 Αυγούστου

Άνω Ασίτες (Ηράκλειο) - Κρητικό γλέντι

Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου και Νίκου Στρατάκη, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου. Έναρξη: 21.00, είσοδος ελεύθερη.

Πέμπτη 28 Αυγούστου

Άνω Ασίτες (Ηράκλειο) - Κρητικό γλέντι

Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Μιχάλη Κοπιδάκη, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου. Στην έναρξη της βραδιάς θα παίξει ο Γιώργος Κοκολογιαννάκης. Χορός από το συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Ασιτών. Έναρξη: 21.00, είσοδος ελεύθερη.

Σκαλάνι (Ηράκλειο) - Πανηγύρι Άη Γιάννη

Πανηγύρι Άη Γιάννη με τους: Κωστή Αβυσσινό (λαούτο, μπουλγαρί, μαντολίνο), Γιώργο Παπαϊωάννου (βιολί), Γιώργο Ζαχαριουδάκη (πνευστά), Δημήτρη Κουκουλιτάκη (κιθάρα). Έναρξη: 21.30, είσοδος €10 με μενού.

Αστρίτσι (Ηράκλειο) - Χοροεσπερίδα 

Χοροεσπερίδα για τον εορτασμό της εκκλησίας του Άη Γιάννη του Προδρόμου στην Κάτω Βρύση Αστριτσίου με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη. Έναρξη: 22.00

Γούδουρας (Λασίθι) – Πανηγύρι με τον Ανδρέα Μανωλαράκη

Πανηγύρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γούδουρα,  στο Δημοτικό σχολείο Γούδουρα με το συγκρότημα του Ανδρέα Μανωλαράκη. Είσοδος 15€  με πλήρες μενού.

Παρασκευή 29 Αυγούστου

Άνω Ασίτες (Ηράκλειο) - Κρητικό γλέντι

Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Μιχάλη Φανουράκη (λύρα, τραγούδι). Κώστας Κακουδάκης (λαούτο), Άρης Σωμαράκης (κιθάρα), Ζαχαρίας Κακουλάκης (λαούτο), Αντώνης Κοπιδάκης (μαντολίνο). Χορός από το συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Ασιτών. Στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου. Έναρξη: 21.00, είσοδος ελεύθερη.

Τεφέλι (Ηράκλειο) - Κρητική Βραδιά

Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Αντώνη Μαρτσάκη, στο Γυμνάσιο Τεφελίου. Έναρξη: 21.00, είσοδος €10 με πλήρες μενού. 

Ζήρος (Λασίθι) – Πανηγύρι

Πανηγύρι στη Ζήρο. Ώρα 9μ.μ. Είσοδος 10€

Σάββατο 30 Αυγούστου

glenti paraskiesΑγίες Παρασκιές (Ηράκλειο) - Γλέντι Αγίας Ζώνης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιών Παρασκιών σας καλεί στο ετήσιο κρητικό γλέντι που γίνεται στη χάρη της Αγίας Ζώνης. Μαζί μας θα είναι ο Γιώργης Μανωλάκης, ο Ιάκωβος Πατεράκης και ο Γιάννης Παπατζανής. Έναρξη: 21.00, είσοδος €10 με πλήρες μενού

Κυριακή 31 Αυγούστου 

Γρα Λυγιά (Λασίθι) – «Κυριακή στο χωριό»

Μαγειρικές με ντόπια προϊόντα, και με διαγωνισμό φαγητού. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν ντόπιοι καλλιτέχνες. Στο λιμάνι Γρας Λυγιάς από τις 10.00 πμ., είσοδος ελεύθερη.