Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Παρουσίαση

Παρουσίαση βιβλίου: "Tom J. Dunbabin: Ένας αρχαιολόγος στον πόλεμο"

27 Μαϊ 2015
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,
Ηράκλειο
20.00 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Παρουσίαση βιβλίου: "Tom J. Dunbabin: Ένας αρχαιολόγος στον πόλεμο"

Το 6ο βιβλίο της σειράς Μαρτυρίες στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

«Ο ήχος της μηχανής άλλαξε. Ανέβηκα στο κατάστρωμα και στάθηκα με τους αξιωματικούς στη γέφυρα. Ένα αμυδρό περίγραμμα ξεπρόβαλλε μπροστά μας, πιο μαύρο κι από τη μαύρη νύχτα. Το διαπερνούσε ένα φωτεινό στίγμα που εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν με αναλαμπές. Ένα ζεστό αεράκι μας έφερε τη μυρωδιά της στεριάς. Μερικά λεπτά αργότερα πατούσαμε στη στεριά, με τα κυματάκια να βρέχουν τα πόδια μας… Για μένα αυτό ήταν το τέλος ενός ταξιδιού από την άλλη άκρη του κόσμου και η αρχή μιας καινούριας ζωής.»

Με αυτά τα λόγια αφηγείται το ξεκίνημα της περιπέτειας του στην Κρήτη ο Βρετανός αξιωματικός Tom J. Dunbabin, όταν μια ανοιξιάτικη νύχτα του 1942 αποβιβάστηκε σε κάποια νότια παραλία του νησιού. Άνθρωπος οξυδερκής, γενναίος και εργατικός, ο «κύριος Tom» έγινε σύντομα πολύ αγαπητός στους κρητικούς και αναδείχθηκε λίγο αργότερα σε επικεφαλής της βρετανικής αποστολής στο νησί. 

Γεννημένος στην Τασμανία, με σπουδές στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και την Οξφόρδη της Βρετανίας, ο Dunbabin υπήρξε αξιόλογος αρχαιολόγος και ιστορικός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαία Ελλάδα. Με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατατάχθηκε στο Βρετανικό στρατό και στη συνέχεια, με την ιδιότητα του αξιωματικού της Βρετανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, βρέθηκε στην κατεχόμενη Κρήτη. Τις αναμνήσεις του από την τριετή παρουσία του στο νησί κατέγραψε ο ίδιος μεταπολεμικά, όμως ο πρόωρος θάνατός του το 1955, δεν του επέτρεψε να τις ολοκληρώσει και ίσως να τις εκδώσει. Το χειρόγραφο του βρέθηκε στα χέρια του ανιψιού και συνονόματου του Tom Dunbabin, ο οποίος σε συνεργασία με την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, επιμελήθηκε την έκδοσή του στο πλαίσιο της εκδοτικής σειράς Μαρτυρίες της ΕΚΙΜ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν εστιάζει στη στρατιωτική του δράση, αλλά στη γνωριμία και τη σχέση του με τους κατοίκους του νησιού. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε σε μεταπολεμική του επιστολή: «Απόλαυσα τον πόλεμο περισσότερο απ’ ό,τι μου άξιζε – πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του στα βουνά της Κρήτης, ανάμεσα σε ανθρώπους από τους πιο φιλόξενους που γνωρίζω».

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο κοινό την Τετάρτη 27 Μαΐου, ώρα 20.00 στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης από τους Tom Dunbabin, τον Επίκουρο Καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Σινσινάτι Αντώνη Κοτσώνα, την Κλαίρη Μιτσοτάκη και τον Κωνσταντίνο Μαμαλάκη. 

«Από τη Μυστική Αλληλογραφία της SOE»

Την εκδήλωση πλαισιώνει η Έκθεση στο Φουαγιέ του ΙΜΚ (2ος όροφος), «Από τη Μυστική Αλληλογραφία της SOE», με Χειρόγραφα Σημειώματα διαφόρων στελεχών των Συμμαχικών Μυστικών Υπηρεσιών στην Κρήτη. Το υλικό προέρχεται από το Αρχείο Τζιφάκι, το οποίο φιλοξενείται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν αμέσως πριν την παρουσίαση του βιβλίου.

Ανάμεσα στα εκθέματα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, χειρόγραφο σχεδιάγραμμα του Βρετανού αξιωματικού, William Stanley Moss όπου απεικονίζονται λεπτομέρειες από την απαγωγή του Στρατηγού Heinrich Kreipe, τον Απρίλιο του 1944.