Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Φεστιβάλ

Αθέατη Πόλη 2015: Ενετικά Τείχη

12 Ιουν 2015

12.06 έως 14.06

Ενετικά Τείχη,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος


Αθέατη Πόλη 2015: Ενετικά Τείχη

Πρόσθετες Πληροφορίες

Η ομάδα της «Αθέατης Πόλης» με την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων νομού Ηρακλείου και με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου, διοργανώνει για 3η χρονιά στο Ηράκλειο το φεστιβάλ της Αθέατης Πόλης, το τριήμερο 12, 13 και 14 Ιουνίου

Φέτος η Αθέατη Πόλη θα έχει ως τόπο δράσης της τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου, ένα ιστορικό οχυρωματικό μνημείο από την εποχή της ενετοκρατίας που σήμερα προβάλλει ως ένας συμπαγής συνεχής χώρος ο οποίος καθορίζει την συνέχεια ή μάλλον την ασυνέχεια του ιστορικού κέντρου της πόλης με την νέα πόλη του Ηρακλείου. Σήμερα το πάνω επίπεδο των τειχών παρουσιάζεται εγκαταλελειμμένο και «ασύνδετο» με την πόλη. 

Για τρεις μέρες, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, αυτό το κενό της πόλης θα γεμίσει με δράσεις εικαστικές, μουσικές, θεατρικές καθώς και εφήμερες κατασκευές. Θα αναδειχθούν τα περάσματα στους αιώνες της ύπαρξης του μέσα από ξεναγήσεις και διαδραστικούς περιπάτους, ενώ επίσης θα φιλοξενηθούν δράσεις και εκδηλώσεις σε «αθέατα» σημεία των τειχών, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο ιδέες και τρόπους ένταξης των Ενετικών Τειχών στην καθημερινότητα μας και ταυτόχρονα παράγοντας προβληματισμό για την εγκατάλειψη και το μέλλον του σημαντικού αυτού μνημείου. 

Συνολικά φέτος η Αθέατη Πόλη θα φιλοξενήσει περισσότερες από 40 διαφορετικές εκδηλώσεις, παρεμβάσεις και δρώμενα, με τη συμμετοχή σημαντικών τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων (όπως ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων - παράρτημα Κρήτης, το Μουσείο Καζαντζάκη, το ΤΕΙ Ρεθύμνου - Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, κ.ά.) καθώς και δημιουργικών ομάδων, καλλιτεχνών και δραστήριων πολιτών του Ηρακλείου. 

Η οργανωτική ομάδα της Αθέατης πόλης: 

Μαρία Δαβάκη / Σήφης Κληρονόμος / Ιωάννης Κουβίδης / Όλγα Κουτάντου / Φανή Κουτσουμπού / Αντώνης Ορφανουδάκης / Χαράλαμπος Πανάγος / Σίσσυ Παπαδογιάννη / Κάλλια Πλατύρραχου

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 

*Κατεβάστε το πρόγραμμα σε μορφή pdf 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ

12:00 - 13:00 Ιστορικό Μουσείο 

"Μια ματιά στα Τείχη": Ξενάγηση επί της Μακέτας

Αγησίλαος Καλουτσάκης

Ξενάγηση στη μακέτα της ενετικής πόλης του Ηρακλείου από τον Επιμελητή της Ιστορικής Συλλογής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, κ. Αγησίλαο Καλουτσάκη.

 

17:30 - 20:30 Προμαχώνας Ιησού (Αλσύλλιο)  

"Τα τείχη εντός μας": Ψυχοεκπαιδευτική Δράση (εργαστήρι διαλόγου και έκφρασης μέσω τέχνης)

Γ. Ραμπαλάκος, Κ. Τζωρτζακάκης, Σ. Γιαλυτάκη & Σ. Σταυρακάκης 

Η δράση με τίτλο «Τα Τείχη Εντός Μας» έχει ψυχοεκπαιδευτικό χαρακτήρα. Είναι ένα εργαστήρι διαλόγου και έκφρασης μέσω τέχνης που διερευνά την έννοια των «Τειχών» σε συμβολικό, ψυχολογικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Αρχικά στην ομάδα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν προς συζήτηση οι εξής θεματικές: α) Αυθεντικότητα και ψυχική ανθεκτικότητα, β) Αυτοαποκάλυψη και ελευθερία, γ) Περιοριστικές πεποιθήσεις και συναισθήματα, δ) Μη βίαιη επικοινωνία – Η παράκαμψη των τειχών. Θα ακολουθήσει βιωματική άσκηση με δημιουργική έκφραση των μελών της ομάδας (σχέδια ή/και στίχοι). Στο τέλος θα γίνει συζήτηση επί της βιωμένης εμπειρίας της ομάδας και των συμπερασμάτων του εργαστηρίου. Την ευθύνη του συντονισμού της ομάδας έχει ο ψυχολόγος Γιάννης Ραμπαλάκος και τη καλλιτεχνική εποπτεία ο σκιτσογράφος Κωστής Τζωρτζακάκης. Στο συντονισμό θα συμβάλλει η ψυχολόγος Στέλλα Γιαλιτάκη και στη καλλιτεχνική έκφραση ο τραγουδοποιός Σταύρος Σταυρακάκης. Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Περισσότερες πληροφορίες: www.atheatipoli.gr/blog 

 

18:30 - 19:30 Επιπρομαχώνας Μαρτινένγκο (Τάφος Καζαντζάκη)

"Το Μεγάλο Κάστρο του Νίκου Καζαντζάκη: Λογοτεχνικό Αναλόγιο. Μία Συνάντηση"

Μουσείο Καζαντζάκη 

Εκεί που το μνήμα συσσωματώνεται με το μνημείο. Ανάγνωση αποσπασμάτων από την Αναφορά στον Γκρέκο και την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη, ιστορική αναφορά στον Προμαχώνα Μαρτινένγκο μαζί με ένα μουσικό σχόλιο. Η εκδήλωση θα λειτουργήσει κι ως προπομπός της κεντρικής εκδήλωσης του Σαββάτου.

 

19:00 - 21:00 Χαμηλή Πλατεία Βιτούρι 

Μουσικοί Αυτοσχεδιασμοί (live jam) από τους Vailer's Black Redneck Voyagers 

Το τετραμελές μουσικό σύνολο Vailer’s Black Redneck Voyagers είναι αφιερωμένο στον αυτοσχεδιασμό. H μουσική που δημιουργείται σε κάθε συνάντηση των συνόλου προκύπτει ως αυθόρμητη έκφραση μουσικών ιδεών και ηχοτοπίων.

 

19:00 - 20:00 Προμαχώνας Αγίου Ανδρέα 

Προπόνηση Crossfit

Μ. Βασιλείου (FLOW868 - Strength & Conditioning) 

Το Crossfit αποτελεί ένα πρόγραμμα, μια «ρουτίνα» προπόνησης, η οποία συνδυάζει μια μεγάλη γκάμα προπονητικών μεθόδων και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι και τόσο ξεχωριστή. Από ενόργανη γυμναστική και άρση βαρών, μέχρι powerlifting (άρσεις θανάτου, καθίσματα, αρασέ, ζετέ) σπριντ και τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, το μενού του Crossfit περιλαμβάνει λίγο από όλα και συμφέρει. Συμφέρει γιατί σε μια τυπική «ρουτίνα», ο ασκούμενος προπονείται σε παραπάνω από μια δεξιότητες, έτσι ώστε να γίνει ανταγωνιστικός σε όσο το δυνατόν περισσότερες ασκήσεις. Το Crossfit απευθύνεται σε κάθε υγιή, χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα (μέση, γόνατα) ασκούμενο ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

21:00 - 22:30 Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Πειραματική Σκηνή)

Θεατρική Παράσταση: "Εκτός Προγράμματος"

Θεατρικό Εργαστήριο Ιυττός

Ένα τραπέζι, φαγητό, κρασί, μουσική.

Σ’ ένα τραπέζι οι άνθρωποι ερχόμαστε πιο κοντά γιατί μοιραζόμαστε την πρωταρχική μας ανάγκη, το φαγητό. Πίνουμε λίγο κρασί και ξεχνάμε τις σκέψεις και τα πρέπει που έχουμε βάλει στον εαυτό μας. Ύστερα έρχονται τα τραγούδια. Τα τραγούδια μιλάνε για τον έρωτα. Έναν έκπτωτο θεό από τη εποχή μας. Ο φόβος, η μοναξιά, ο κόσμος του Internet και η ανούσια πολλές φορές καθημερινότητα μας έχουν πάρει τη θέση του και αλωνίζουν μέσα στις σύγχρονες πόλεις που ζούμε. Το κείμενο της παράστασης έχει διαμορφωθεί από συρραφή θεατρικών, λογοτεχνικών αλλά και κυρίως αυτοσχεδιαστικών κειμένων που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της πρόβας.

 

22:00 - 24:00 Χαμηλή πλατεία Παντοκράτορα 

"Ο Μύθος του Ηρός": Παρουσίαση Έργου του Ιάννη Ξενάκη

ΑΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής 

Ο «Μύθος του Ηρός» του Ιάννη Ξενάκη αποτελεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα του συνθέτη αλλά και της ιστορίας της ηλεκτροακουστικής μουσικής. Ο τίτλος του έργου αποτελεί αναφορά στον ομώνυμο μύθο από την Πολιτεία του Πλάτωνα. Η σύνθεση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ηλεκτροακουστική αφήγηση μιας κοσμογονίας, η εξέλιξη ενός δυναμικού ηχητικού σύμπαντος που άλλοτε ξεσπά και άλλοτε ημερεύει, περιβάλλοντας τον ακροατή. Το έργο γραμμένο το 1978 για επτά κανάλια διατηρεί μέχρι και σήμερα τη ζωντάνια στο άκουσμα και τον αέρα του πρωτοποριακού του ήχου. Την επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Νικόλας Βαλσαμάκης.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 

10:00 - 13:00 Τάφρος (Αλσύλλιο Ευκαλύπτων)

Δημιουργική Δράση για Παιδιά: «Σπίτι μου όλος ο Κόσμος»

Ιφιγένεια Γρινιαράκη (Παιδαγωγός)

Μια μέρα αθέατης περιπέτειας ξεκινά με σκοπό να ανακαλύψουν οι μικροί μας φίλοι την άγνωστη πλευρά της φαντασίας τους. Ένα ταξίδι στο άγνωστο που θα γίνει μέσα από το παιχνίδι. Τα παιδιά καλούνται να διαδραματίσουν μια ιστορία που έχει αρχή, μέση και τέλος, μέσα από αυτοσχέδια παιχνίδια γνωριμίας, αυτοσχέδια θεατρικά παιχνίδια, κυνήγι του αθέατου θησαυρού, χορό, τραγούδι και τέλος εικαστικές δραστηριότητες. Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία των: Βασιλική Γενετζάκη, Στέλλα Μαρινάκη, Ειρήνη Παλαιάκη και Θάνο Χατζόπουλο.

Για τη συμμετοχή στη δράση απαιτείται προηγούμενη κράτηση θέσεων

Περισσότερες πληροφορίες: www.atheatipoli.gr/blog 

 

10:00 - 13:00 Επιπρομαχώνας Μαρτινέγκο (Τάφος Καζαντζάκη) 

Εναλλακτική Ξενάγηση – Παιχνίδι: "Αιχμάλωτοι της Ιστορίας: Πόσο γρήγορα μπορείς να βγεις από τα τείχη;"

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Παράρτημα Κρήτης) & Escape House (www.escapehouse.gr) 

Η ιστορία της πόλης είναι γεμάτη προδοσίες και ίντριγκες. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αλλάξει σήμερα. Ο "τελευταίος προστάτης" της πόλης κρύβει ένα πολύ μεγάλο μυστικό. Κάποιοι γνωρίζουν την ύπαρξή του και θα κάνουν τα πάντα για να πέσει στα χέρια τους. Μπορείς να το σώσεις και να σωθείς, μόνο αν ξέρεις καλά το οχυρό… θα τα καταφέρεις; 

Μια συναρπαστική διαδρομή από τον Επιπρομαχώνα Μαρτινέγκο (Τάφος Καζαντζάκη) έως την Πύλη Βηθλεέμ. Μια άκρως εναλλακτική ξενάγηση στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων - παράρτημα Κρήτης και το "Escape House". Για τη συμμετοχή στο παιχνίδι δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Μπορούν να συμμετέχουν ενεργά άτομα από 10 χρονών και άνω. Συστήνουμε ωστόσο να φοράτε καπέλο και αντηλιακό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δράσης θα είναι σε εξωτερικούς χώρους.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί δύο μέρες: το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουνίου. Για τη συμμετοχή στο παιχνίδι απαιτείται προηγούμενη κράτηση θέσεων.

Περισσότερες πληροφορίες: www.atheatipoli.gr/blog 

Διάρκεια παιχνιδιού: 1.15’ (συνολικά 4 group των 15 ατόμων, μεταξύ 10.00-13.15)

 

10:30 - 13:00 Πλατεία Βίγλας (αφετηρία)

Ξενάγηση στα Ενετικά Τείχη

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Παράρτημα Κρήτης) 

Μια ξενάγηση στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου. Η διαδρομή θα καλύψει το τμήμα των Ενετικών Τειχών από Πύλη Βιτούρι έως Επιπρομαχώνα Μαρτινένγκο (Τάφος Καζαντζάκη).

 

11:00 - 12:30 Καινούρια Πόρτα (Επάνω Μέρος)

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Παιδιά: "Το Μεγάλο Κάστρο"

Στ. Μαλλιαράκη, Μουσειοπαιδαγωγός 

Μια βόλτα στα τείχη θα μας γυρίσει πίσω στο χρόνο της Ενετοκρατίας στο Ηράκλειο. Οι μικροί πολίτες θα γνωρίσουν τη σημαντική θέση του νησιού μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνδέοντας το σύγχρονο Ηράκλειο με σημεία ιστορικής αναφοράς θα πατήσουμε στα βήματα της ιστορίας της πόλης μας.

Η μουσειοπαιδαγωγός Στέλλα Μαλλιαράκη επαναλαμβάνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το Μεγάλο Κάστρο", που πραγματοποιήθηκε για μία εβδομάδα στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών δράσεων της Αθέατης Πόλης με σχολεία του Ηρακλείου. Αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Ιουνίου στις 11.00 π.μ. για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών και φυσικά, για τους γονείς τους που θα τα συνοδεύσουν! Απαιτείται δήλωση συμμετοχής καθώς ο συνολικός αριθμός παιδιών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα είναι 25. 

Περισσότερες πληροφορίες: www.atheatipoli.gr/blog 

 

11:00 - 11:30 Στρατιωτική Πύλη Παντοκράτορα (Στοά 1) 

"Συναυλία με Κινηματογραφικά Έργα" από τη Μουσική Σχολή «Πρελούδιο» 

Η Μουσική Σχολή «Πρελούδιο» συμμετέχει με τη χορωδία της τάξης του κ. Μ. Κανακάκη σε έργα κινηματογραφικά, ελληνικά και ξένα το Σάββατο 13/6/2015 στην Στρατιωτική Πύλη Παντοκράτορα, και στις 19.00 την ίδια μέρα, στην Πύλη Παντοκράτορα, η χορωδία με συνοδεία από τους καθηγητές της Σχολής (βιολί: Ε. Δελιούση, φλάουτο: Ν. Αννίνου, κόρνο: Α. Καλογεράκη, πιάνο: Μ Κανακάκης) θα ερμηνεύσει έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Ε. Σκούρας

 

13:00 - 17:00 Κοινωνικός Χώρος Ιδρ. Καλοκαιρινού 

"Σεμινάριο Γνωριμίας με τη Βικιπαίδεια και Συγγραφή Λήμματος για τα Ενετικά Τείχη"

Γ. Αγγελάκη (Μέλος ΕΕΛ-ΛΑΚ) , C. Messier(Βικιπαιδιστής),  Εμμ. Αποστολάκη (Αρχαιολόγος)

Ένα σεμινάριο εξοικείωσης με τη Βικιπαίδεια στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9). Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε όλους αλλά καλωσορίζουμε ιδιαίτερα αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες και δασκάλους / καθηγητές που θέλουν να γνωρίσουν το εγχείρημα και να συνεισφέρουν περαιτέρω στον εμπλουτισμό της εγκυκλοπαίδειας.

Το σεμινάριο αποτελείται από 2 μέρη: Στο πρώτο, θεωρητικό μέρος, θα μιλήσουμε για τη σημασία της συμμετοχής στη μεγαλύτερη ανοικτή δεξαμενή γνώσης και θα εξοικειωθούμε με τα βασικά χαρακτηριστικά της Βικιπαίδειας. Στο δεύτερο μέρος θα καταπιαστούμε ατομικά και ομαδικά με τη συγγραφή ενός λήμματος με θέμα τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 4 ώρες. Για τη συμμετοχή απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο georgiaangelaki@gmail.com λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. 

 *Η δράση γίνεται εθελοντικά και δεν υποστηρίζεται από το ίδρυμα της Wikimedia.

 

19:00 - 20:00 Πύλη Παντοκράτορα 

"Συναυλία με έργα του Μάνου Χατζιδάκι" από τη Μουσική Σχολή «Πρελούδιο» 

Η χορωδία της Μουσικής Σχολής «Πρελούδιο» με συνοδεία από τους καθηγητές της Σχολής (βιολί: Ε. Δελιούση, φλάουτο: Ν. Αννίνου, κόρνο: Α. Καλογεράκη, πιάνο: Μ Κανακάκης) θα ερμηνεύσει έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Ε. Σκούρας

 

19:00 - 20:00 Προμαχώνας Αγίου Ανδρέα 

"Προπόνηση Crossfit"

Μ. Βασιλείου (FLOW868 - Strength & Conditioning) 

Το Crossfit αποτελεί ένα πρόγραμμα, μια «ρουτίνα» προπόνησης, η οποία συνδυάζει μια μεγάλη γκάμα προπονητικών μεθόδων και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι και τόσο ξεχωριστή. Από ενόργανη γυμναστική και άρση βαρών, μέχρι powerlifting (άρσεις θανάτου, καθίσματα, αρασέ, ζετέ) σπριντ και τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, το μενού του Crossfit περιλαμβάνει λίγο από όλα και συμφέρει. Συμφέρει γιατί σε μια τυπική «ρουτίνα», ο ασκούμενος προπονείται σε παραπάνω από μια δεξιότητες, έτσι ώστε να γίνει ανταγωνιστικός σε όσο το δυνατόν περισσότερες ασκήσεις. Το Crossfit απευθύνεται σε κάθε υγιή, χωρίς μυοσκελετικά προβλήματα (μέση, γόνατα) ασκούμενο ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

19:00 – 21:00 Τάφρος (Γεωπονικός Κήπος) 

Μουσικοί Αυτοσχεδιασμοί (live jam) από τους Vailer's Black Redneck Voyagers 

Το τετραμελές μουσικό σύνολο Vailer’s Black Redneck Voyagers είναι αφιερωμένο στον αυτοσχεδιασμό. H μουσική που δημιουργείται σε κάθε συνάντηση των συνόλου προκύπτει ως αυθόρμητη έκφραση μουσικών ιδεών και ηχοτοπίων.

 

20:00 - 21:00 Καινούρια Πόρτα (Επάνω Μέρος) 

Θεατρική & Μουσική Παράσταση: "Από την Εγκατάλειψη… στη Δημιουργία"

Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου  

Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, σε συνεργασία με τους εικαστικούς Λιναρδάκη Ειρήνη & Vincent Parisot, τη χορογράφο Πετραλή Γωγώ, και το συγκρότημα “SEE HER” παρουσιάζουν την παράσταση «Από την εγκατάλειψη… στη δημιουργία». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που ξεκίνησε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τόσο την περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο, όσο και την ευρύτερη περιοχή της πόλης όπου ζουν, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για τα όποια προβλήματα εντοπίσουν, και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, να προσπαθήσουν να συμβάλουν ενεργά στην αντιμετώπιση και επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων εγκατάλειψης και υποβάθμισης του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος (δομημένου και μη).

 

21:00 - 22:30 Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκι 

Παιδικό Θέατρο: "Τα Μαγικά Μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά

24ο & 31ο Δημοτικά Σχολεία 

Κάποτε λοιπόν στην Ουρανούπολη… Μια χώρα χωρίς ουρανό. Μια άπληστη αρχόντισσα με ένα χρυσό τηλεσκόπιο και ένα μαύρο φτερό. Η βασίλισσα Αρπατίληα στύβει τους υπηκόους της σαν λεμονόκουπες, για να δουλεύουν όλο και περισσότερο και να γεμίζουν το στέμμα της πετράδια. Με μια σειρά από μέτρα, απαγορεύσεις και νόμους που προάγουν την εργασία και τα εργοστάσια, έχει μετατρέψει τη ζωή των πολιτών της Ουρανούπολης σε μια γκρίζα κόλαση. Όπως είναι φυσικό όλοι την μισούν γι' αυτό, και στρώνουν στο δρόμο της μπανανόφλουδες για να πέφτει. Τότε και κείνη, συγκαλεί την Τρόικα των συμβούλων της, που καταλήγει σε ένα καταχθόνιο σχέδιο: να κατασκευάσουν για τους Ουρανουπολίτες μαγικά μαξιλάρια που θα τους στερήσουν τα όμορφα τους όνειρα και θα τους γεμίσουν με απαίσιους εφιάλτες! Αλλά τα όνειρα δε σβήνουν έτσι εύκολα. Απεναντίας, «κάτι ονειράκια τόσα δά, που δε σου γεμίζουνε το μάτι, φουντώνουνε καμιά φορά, φουντώνουνε σαν την φωτιά, γίνονται σίφουνας, λαίλαπα γίνονται και κάνουνε τον κόσμο άνω κάτω…

 

21:00 - 23:00 Καινούρια Πόρτα (Επάνω Μέρος) 

Ιστορική, Λογοτεχνική & Μουσική Εκδήλωση: "Το Μεγάλο Κάστρο του Ν. Καζαντζάκη: Ο Καπετάν Μιχάλης (Ελευθερία ή Θάνατος). Ποικίλες Αναγνώσεις"

Μουσείο Καζαντζάκη 

"Είμαι βυθισμένος στον Καπετάν Μιχάλη. Μάχουμαι ν' αναστήσω το Ηράκλειο της παιδικής μου ηλικίας. Τι συγκίνηση, τι χαρά και συνάμα τι ευθύνη" (Επιστολή προς Πρεβελάκη, 1949). Αξιοποιώντας το άνωθεν των τειχών και φωτίζοντας το εντός της αφήγησης σε μια ιστορική, λογοτεχνική και μουσική παραλληλία, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τη σχέση του έργου του Καζαντζάκη με τη γενέθλια πόλη. 

Συντελεστές Εκδήλωσης

Λιάνα Σταρίδα (Ιστορικός-Αρχαιολόγος), Γιώργης Καράτζης (Ποιητής-Μαντιναδολόγος), Μαρία Φραγκιαδάκη (Φιλόλογος) 

Μουσικοί

Νικόλας Καράτζης (Μαντολίνο-Τραγούδι - Γενική Μουσική Επιμέλεια), Γιώργος Γεροντής  (Λαούτο), Αντώνης Παπαδάκης (Λαούτο), Δημήτρης Στεφανάκης (Λύρα). Η μουσική ομάδα συμμετέχει με μουσικά ιντερμέδια και πλαισιώνει μουσικά την εκδήλωση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ

10:00 - 13:00 Επιπρομαχώνας Μαρτινέγκο (Τάφος Καζαντζάκη) 

Εναλλακτική Ξενάγηση – Παιχνίδι: "Αιχμάλωτοι της Ιστορίας: Πόσο γρήγορα μπορείς να βγεις από τα τείχη;"

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Παράρτημα Κρήτης) & Escape House (www.escapehouse.gr) 

Η ιστορία της πόλης είναι γεμάτη προδοσίες και ίντριγκες. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αλλάξει σήμερα. Ο "τελευταίος προστάτης" της πόλης κρύβει ένα πολύ μεγάλο μυστικό. Κάποιοι γνωρίζουν την ύπαρξή του και θα κάνουν τα πάντα για να πέσει στα χέρια τους. Μπορείς να το σώσεις και να σωθείς, μόνο αν ξέρεις καλά το οχυρό… θα τα καταφέρεις; 

Μια συναρπαστική διαδρομή από τον Επιπρομαχώνα Μαρτινέγκο (Τάφος Καζαντζάκη) έως την Πύλη Βηθλεέμ. Μια άκρως εναλλακτική ξενάγηση στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων - παράρτημα Κρήτης και το "Escape House". Για τη συμμετοχή στο παιχνίδι δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Μπορούν να συμμετέχουν ενεργά άτομα από 10 χρονών και άνω. Συστήνουμε ωστόσο να φοράτε καπέλο και αντηλιακό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δράσης θα είναι σε εξωτερικούς χώρους.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί δύο μέρες: το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιουνίου. Για τη συμμετοχή στο παιχνίδι απαιτείται προηγούμενη κράτηση θέσεων.

Πληροφορίες στο site της Αθέατης Πόλης: www.atheatipoli.gr

Διάρκεια παιχνιδιού: 1.15’ (συνολικά 4 group των 15 ατόμων, μεταξύ 10.00-13.15)

 

12:00 - 20:00 Προμαχώνας Ιησού (Αλσύλλιο) 

Επιτραπέζια Παιχνίδια για Ενήλικες

Λέσχη Φίλων Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας «Λαβύρινθος»

Την Κυριακή 14 Ιουνίου ελάτε να διασκεδάσουμε, να μάθουμε και να επισκεφτούμε κόσμους φανταστικούς! Από τις 12 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, η Λέσχη Φίλων Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας «Λαβύρινθος» θα παρουσιάζει επιτραπέζια παιχνίδια για ενήλικες στο αλσύλλιο πάνω από την Πύλη του Ιησού (Καινούργια Πόρτα). Τα μέλη της Λέσχης θα σας βοηθήσουν να βρείτε στη συλλογή τους ένα παιχνίδι που να σας ταιριάζει και θα σας βοηθήσουν με τους κανόνες – αλλά, αν θέλετε, μπορείτε και να φέρετε τα δικά σας επιτραπέζια παιχνίδια. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και το παιχνίδι «Λαβύρινθος - Κραυγές στο Σκοτάδι», από τους σχεδιαστές του, Αντώνη Καλογεράκη και Γιάννη Αβραμάντη.

 

18:30 - 20:30 Στρατιωτική Πύλη Παντοκράτορα (Στοά 2) 

"Ηχοπερίπατος στα Ενετικά Τείχη και στην Πόλη του Ηρακλείου"

ΑΤΕΙ Κρήτης - Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής 

Ο ηχοπερίπατος είναι μια ομαδική δραστηριότητα στην οποία οι συμμετέχοντες περιδιαβάζουμε και αφουγκράζομαστε τους ήχους του τοπίου, με την βοήθεια κάποιου οδηγού. Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι η εξερεύνηση της κρυμμένης ηχητικής διάστασης της καθημερινότητας, και η ανάπτυξη της ικανότητας συνειδητής ακρόασης και κατανόησης της δυναμικής ισορροπίας ή ανισορροπίας των ήχων στο περιβάλλον μας. Ο περίπατος θα γίνει με την επιμέλεια της Κατερίνας Τζεδάκι (συνθέτης, διδάσκουσα στο Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής, ΑΤΕΙ Κρήτης).

 

19:00 - 20:00 Βίγλα (αφετηρία)

Ποδηλατική Βόλτα με την Ομάδα Critical Mass 

Μια ιδιαίτερη ποδηλατική εμπειρία στο πάνω μέρος των Ενετικών Τειχών με την καθοδήγηση της Critical Mass.

 

20:00 - 20:40 Προμαχώνας Μαρτινένγκο 

Θεατρικό Δρώμενο: "Στη θέα των λέξεων: Ηράκλειο"

Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ

Μια λογοτεχνική ενατένιση του Μεγάλου Κάστρου μέσα από κείμενα του 20ου αιώνα. Στη δύση του ήλιου, τέσσερις ηθοποιοί σκορπισμένοι στις άκρες του Προμαχώνα Μαρτινέγκο -στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα- διαβάζουν prima vista, κείμενα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών, εμπνευσμένοι από την πόλη που απλώνεται εμπρός τους. Δημιουργοί διαφορετικών γενεών του 20ου αιώνα επικοινωνούν τα «ολοκαίνουργια» έργα τους, περιγράφοντας γλαφυρά στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής του Μεγάλου Κάστρου σε παλαιότερες εποχές. 

Συγγραφείς και ηθοποιοί

Γαλάτεια Καζαντζάκη: Δέσποινα Σπυριδοπούλου 

Ηλίας Βενέζης: Γιωργής Τσαμπουράκης 

Λιλή Ζωγράφου: Αναστασία Μιχαηλίδου 

Γιώργης Γιατρομανωλάκης: Νικόλας Αλεξίου 

Ιδέα – σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης

 

20:00 - 21:00 Πύλη Παντοκράτορα 

"1567 - Μουσική Παλαιά, Σύγχρονη με Αυτοσχεδιαστικές Προεκτάσεις": Μονωδίες συνθετών από την πρώιμη αναγέννηση έως τη μουσική εποχή μπαρόκ

Μαρία Περτσελάκη, Ισίδωρος Παπαδάκης & Αργυρώ Σταυρίδη  

Η μουσική του παρελθόντος συνομιλεί μαζί μας, πότε ως νοσταλγική ανάμνηση και πότε ως ζωντανό σώμα, ενώ η δική μας μουσική εκφράζεται πότε μέσα από τις φόρμες τις παλιές και πότε βολτάροντας σαν ελεύθερο ηλεκτρόνιο μέσα στο μουσικό χρόνο. Η ιδέα στηρίζεται στην ανάγκη να επικοινωνήσουμε με ένα μουσικό ταξίδι ερωτικών παθών και πόθων. Στη συναυλία θα ακουστούν μεταξύ άλλων συνθέσεις των J.Arcadelt, Adr. Willaert, G. Caccini, C. Monteverdi και H. Purcell. 

Ερμηνεύουν οι: 

Αργυρώ Σταυρίδη (τσέμπαλο)

Ισίδωρος Παπαδάκης (τσέλο, λούπερ)

Μαρία Περτσελάκη (υψίφωνος)

 

19:00 - 24:00 Προμαχώνας Παντοκράτορα (Παλιό Δ. Αναψυκτήριο) 

Closing Party

19.00-21.00 DrinkΕasy Spirits & Cocktails Safehouse: signature cocktails από τον Σταύρο Βασιλειάδη και DJ set από την Ειρήνη Παπαδάκη

21.00-22.30 Συναυλία funk-soul από το συγκρότημα The Muffins

22.00-24.00 Cocktails από τη Μινιατούρα 

22.30-24.00 DJ sets από τους: Κατερίνα Περτσελάκη, Μάνο Φωσκολάκη, Cheese Royal

 

Παράλληλες δράσεις - Εκθέσεις – Εικαστικές παρεμβάσεις – Δραστηριότητες

Πλατεία Ελευθερίας 

Εικαστική Εγκατάσταση: "Τυχόν… Μουσείο"

Μ. Χαρκούτσης, Γλύπτης 

Πόσο διαφορετικά είναι αυτά που ακούμε με αυτά που βλέπουμε! Κι όμως, ακούγονται καλά… Σε μία χώρα που το παρελθόν της προσπαθεί να σώσει το μέλλον της, σε μία εποχή που οι λέξεις χτίζονται η μία πάνω στην άλλη για να περάσει η ίδια έννοια… Πάντα έτσι ήταν! Υπάρχουν «τείχη», θεατά ή αθέατα, ανάμεσα στους λαούς. Από την Ιεριχώ μέχρι σήμερα ο άνθρωπος χωρίς τον πολιτισμό είναι το πιο άγριο ζώο πάνω στη γη και κανένα «τείχος» δεν τον σταμάτησε, ούτε το σινικό, το μόνο ανθρώπινο έργο που διακρίνεται από το διάστημα. Μακάρι, το μέλλον των «τειχών» στην ανθρωπότητα να είναι μόνο μουσειακό. 

 

Πύλη Βιτούρι (Στοά 1) & Χαμηλή Πλατεία 

Έκθεση/ Βιντεοπροβολή/ Εικαστική Εγκατάσταση: "Αρχαιολογία των τειχών, Αρχαιολογία της μνήμης"

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων - παράρτημα Κρήτης & Μανώλης Κριτσωτάκης (μοντάζ) / Γρηγόρης Δερμιτζάκης (κάμερα) 

Έκθεση για την ιστορία των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου, το ρόλο τους στην εξέλιξη της πολεοδομίας της πόλης και τη διαχρονική πρόσληψή τους από τους κατοίκους της. Τα τείχη παρουσιάζονται μέσα από σύντομα και περιεκτικά επιτοίχια κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Η προφορική μαρτυρία κατασκευάζει το τοπίο των τειχών σήμερα». Ένας νοητός περίπατος πάνω στα ενετικά τείχη της πόλης μέσα από τις αφηγήσεις κατοίκων που έζησαν εκεί στο παρελθόν, αλλά και τις απόψεις της σημερινής γενιάς για τη σημασία του μνημείου στη ζωή του Ηρακλείου, όπως αποτυπώνονται στο φακό.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή τις ώρες 10:00 - 22:00

 

Πύλη Βιτούρι (Στοά 2) 

Έκθεση Κεραμικών Κοσμημάτων: "Our walls… on our necks"

Α. Σμπώκου, Σχεδιαστρια Εικαστικού Κοσμήματος 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί μετά από ένα διήμερο workshop κατά την διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν κοσμήματα με την χρήση εναλλακτικών υλικών. Σκοπός θα είναι η διεξαγωγή ενός δημιουργικού διαλόγου κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες θα εκφράσουν τις ανησυχίες και τις απόψεις τους για τα τείχη της πόλη μας και στο κατά πόσο μπορούν να συνυπάρξουν σε αρμονία με τα σύγχρονα κτίσματα. Κατόπιν, οι ανησυχίες αυτές θα εκφραστούν μέσω της δημιουργίας κοσμημάτων στα οποία ο πηλός και η πέτρα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των ιστορικών τειχών θα παντρευτούν αρμονικά με σύγχρονα υλικά, όπως το τσιμέντο και το πλαστικό.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή τις ώρες 10:00 - 22:00

 

Καινούργια Πόρτα (Επάνω Μέρος) 

Εικαστική εγκατάσταση: "Μετανάστης"

Μ. Αποστολάκης, Εικαστικός 

Εικαστικό έργο – κατασκευή από τον Μ. Αποστολάκη. Υλικά: μέταλλο, ξύλο. Εικαστικά εργαλεία: Χαράξεις, οξειδώσεις, κοπές, γραφές. Διαστάσεις: 2.00 x1,00 x1.00 μ.

Καινούργια Πόρτα (Επάνω Μέρος) 

Έκθεση Διπλωματικών & Πτυχιακών Εργασιών με θέμα τα Ενετικά Τείχη 

Συμμετέχουν: Νάσος Αλέξης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) / Άννα Γεωργιάδη ( Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών) / Γιάννης Πετράκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) / Εύη Μουτσοπούλου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

 

Προμαχώνας Ιησού (Αλσύλλιο) 

Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη Αθέατης Πόλης

Η Αθέατη Πόλη τοποθετεί μια υπαίθρια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο αλσύλλιο του Προμαχώνα Ιησού και σας καλεί να συμμετέχετε και με τις δικές σας δωρεές! Ανταλλάσσουμε βιβλία, διαβάζουμε και χαλαρώνουμε κάτω από τη σκιά των πεύκων με θέα από ψηλά στην πόλη. Στη δράση συμμετέχουν επίσης βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου με δωρεές βιβλίων.

Προμαχώνας Ιησού (Αλσύλλιο) 

Εικαστική εγκατάσταση: "Κελύφη"

Εικαστική Ομάδα 4 Ground Art Group 

Εμπνεόμενοι από την ίδια τη μορφολογία του τοπίου και των τειχών παρεμβαίνουμε στο χώρο με στόχο να «προστατέψουμε» τα ίδια τα τείχη. Τα τείχη που ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι να μας προστατεύουν, έχουν μείνει απροστάτευτα στο χρόνο και τους καιρούς. Με μια εγκατάσταση (installation) προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της προστασίας τους, δημιουργώντας κελύφη που ενσωματώνουν στοιχεία της ιστορίας και των υλικών των τειχών. Εικόνες, σχήματα, μορφές και φόρμες με αφορμή την Αθέατη Πόλη συνδιαλέγονται πάνω στα τείχη του Ηρακλείου.

 

Kηποθέατρο Μ. Χατζιδάκι (Στοά 1) 

Εικαστική Έκθεση: "Ακροβατώντας. Αφανείς Συνειδήσεις. Δρόμος"

B. Βλάσης - Red Zoo, Πολιτικός Μηχανικός

Τα σπίτια γερμένα, σε διαφορετικές κατευθύνσεις, όπως οι ψυχές και οι ζωές μας…

Ζωές που «ζούμε»

μέσα σ’ αυτά… τα αισθήματα, τα όνειρα, 

τα θέλω ή δεν θέλω τα πρέπει ή δεν πρέπει τα μπορώ ή δεν μπορώ, όλα μπλεγμένα σαν κουβάρι..

Ακροβατώντας, προσπαθούμε να φτάσουμε και να αγγίξουμε το αθέατο σε εμάς και στους άλλους.

Εικόνες ζωής … μέσα από ανύπαρκτες κλειδαρότρυπες, το λιγοστό φως του φαναριού και τα μάτια κάποιου περίεργου περαστικού…

Περιπλανώμενοι… αναζητώντας

το σήμερα, το τώρα, το χτες, στοιβαγμένο στην «άκρη του δρόμου», το αύριο φαντάζει σαν να μην το ψάξαμε «ποτέ».

Η έκθεση θα είναι ανοικτή τις ώρες 10:00 - 22:00

Kηποθέατρο Μ. Χατζιδάκι (Στοά 1) 

Εικαστική Έκθεση: "U;orybow (Θόρυβος)"

Θ. Σταρίδας, Εικαστικός

Η πόλη κοιμόταν με τα μάτια ανοιχτά, μαλθακή όπως πάντα, γεμάτη σκουπίδια. Ο ήλιος ψηλά, καυτός. Οι κάτοικοι αδιάφοροι δεν ακούν τον ήχο των φύλλων που πέφτουν απαλά στο πεζοδρόμιο, δε βλέπουν τις σκιές που ζωγραφίζει το φως γύρω τους, δε νιώθουν τον πόνο του διπλανού τους φαντάσματος. Δεν αντιλαμβάνονται τη μακριά ιστορία του χρόνου που υπήρχε αιώνες πριν στον ίδιο χώρο που λιώνουν σήμερα εδώ. Πόση ομορφιά χάνεται αθέατη κάθε στιγμή σε αυτή την πόλη… σιωπηλά… αθόρυβα…

Η έκθεση θα είναι ανοικτή τις ώρες 10:00 - 22:00

 

Τάφρος (Γεωπονικός Κήπος) 

Εικαστική Παρέμβαση: "Όαση"

Ε. Λιναρδάκη & V. Parisot, Εικαστικοί 

 

Κομμένο Μπεντένι (Επάνω Μέρος) 

Εικαστική Εγκατάσταση: "PARA_SITE"

Δ. Βεριγάκης, Αρχιτέκτων μηχανικός 

Μπαλόνια από FOIL τοποθετούνται επί του εδάφους των τειχών δημιουργώντας ένα κήπο αντανακλάσεων που κινούνται σύμφωνα με τις διαθέσεις του ανέμου.

 

Κομμένο Μπεντένι (Τάφρος) 

Εικαστική Εγκατάσταση: "Ανεμόσκαλες"  

Β. Καμμένου, Εικαστικός - Εκπαιδευτικός 

Οι «Ανεμόσκαλες» είναι φτιαγμένες  από ευτελή υλικά όπως κομμάτια από ύφασμα, διάφορα είδη χαρτιού, κομμάτια σκοινιού, πλαστικά μπουκάλια κ.α. Οι  «Ανεμόσκαλες» κρεμασμένες πάνω στα τείχη συμβολίζουν το  εφήμερο, το εύθραυστο, το προσωρινό κατασκεύασμα σε αντίθεση με τα επιβλητικά τείχη που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα  των αιώνων. Τα εύθραυστα υλικά και η θέση τους αναιρούν τη χρηστικότητα τους καθώς βρίσκονται σε σημείο που κανείς δεν μπορεί να σκαρφαλώσει προς τα πάνω – να αλώσει τα τείχη- αλλά ούτε να κατεβεί προς τα κάτω – να διαφύγει.

 

Θερινό Σινεμά Βηθλεέμ 

Βιντεοπροβολές

Προβολές video art και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Ώρες προβολών: 21:00 - 24:00

Θα προβληθούν τα εξής έργα: 

«ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ, ένα σχολείο σε απόγνωση»

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Παραγωγή: 1ο Γυμνάσιο

Σκηνοθεσία - camera: Μαρία Χουλάκη

Διάρκεια: 15' 

«Μέσα στην άμμο»

Είδος: Πειραματικό Ντοκιμαντέρ

Διάρκεια: 22’

Σκηνοθεσία& Μοντάζ: Μαρία Παπαδάκη

Oμάδα Παραγωγής/ Επιμέλεια κειμένων:  Έφη Βασιλάκη, Eύα Δερμάτη 

“ResidenceSEA Documentary”

Eίδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία & μοντάζ: ResidenceSEA

Διάρκεια: 7’ 

«Φοβίες»

Είδος: Video art

Διάρκεια: 8’

Σύλληψη ιδέας/Σκηνοθεσία/Χορογραφία/Κείμενα: Γωγώ Πετραλή 

Ερμηνεύτρια: Ράχμα Λαχλάλι 

Βίντεο μοντάζ: Μαρία-Ιωάννα Αντωνιάδη 

Παραγωγή: ομάδα χορού Φυσαλίδα 

“Insect”

Είδος: Video art

Διάρκεια: 5’

Σκηνοθεσία/Χορογραφία: Γωγώ Πετραλή 

Performer στο video art: Μαρία Μανουρά 

Παραγωγή: ομάδα χορού Φυσαλίδα

“Trace”

Είδος: Video art

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Aliki Chiotaki, Γωγώ Πετραλή

Χορογραφία/Ερμηνεία: Georgia Petrali

Πρωτότυπη μουσική: Yorgos Mavromanolakis

Παραγωγή: ομάδα χορού Φυσαλίδα

“Motel Lavyrinthos”

Είδος: Video art

Σκηνοθεσία: Γωγώ Πετραλή, Daniel Bear Davis, Σιδέρης Νανούδης 

Ερμηνεία: Γωγώ Πετραλή, Daniel Bear Davis 

Παραγωγή: Ομάδα Χορού Φυσαλίδα 

“Ma crise dans ta crise”

Σκηνοθεσία/Χορογραφία/Κείμενα: Γωγώ Πετραλή 

Performance: Γωγώ Πετραλή, Εμμανουήλ Σγουρίδης 

Παραγωγή: Ομάδα χορού Φυσαλίδα 

“Rooms”

Είδος: Video art

Σύλληψη ιδέας/ Installation artists: 4Ground Art Group 

Χορογραφία/Performance: Γωγώ Πετραλή

Παραγωγή: Ομάδα χορού Φυσαλίδα  

“Τα 7 θανάσιμα μιας σχέσης”

Σκηνοθεσία/Χορογραφία: Γωγώ Πετραλή 

Ερμηνευτές: Ελευθερία Κόμη, Ηρακλής Σπανάκης, Μαρία Μανουρά, Γωγώ Παντελοπούλου 

Παραγωγή: Ομάδα χορού Φυσαλίδα

“Ελευθερία κίνησης και έκφρασης”

Μοντάζ: Κώστας Δημάκης 

Βοηθοί παραγωγής: Ειρήνη Σκουρτανιώτη, Ζένια Δρόσου 

Ήχος: Νίκος Χριστοδουλάκης 

Παραγωγή: ομάδα χορού φυσαλίδα 

“Χορεύουμε για το νερό”

Παραγωγή: ομάδα χορού Φυσαλίδα

“Save our Aquatic Planet”

Παραγωγή: ομάδα χορού Φυσαλίδα

 

Πλατεία Ελευθερίας, Καινούρια Πόρτα, Κομμένο Μπεντένι, Χανιώπορτα 

Εικαστική Eγκατάσταση:  «Τότε και Τώρα»

ΤΕΕ/ΤΑΚ

Το χτες και το σήμερα σε άμεση αντιπαραβολή μέσα από παλιές φωτογραφίες του Ηρακλείου. Αναζητήστε τα τέσσερα σημεία μέσα στην πόλη όπου το ΤΕΕ/ΤΑΚ έχει εγκαταστήσει τις φωτογραφίες / ντοκουμέντα και εντοπίστε τις αλλαγές στο αστικό τοπίο.

Τα stands βρίσκονται στα σημεία: 

1. Πύλη Παντοκράτορα

2. Κομμένο Μπεντένι (στις σκάλες για το τείχος)

3. Καινούργια πόρτα (έξω μεριά των τειχών)

4. Πλατεία Ελευθερίας (δίπλα στην προτομή του Καζαντζάκη)

 

Χανιώπορτα 

Εικαστική Παρέμβαση: "Borderland"

Ε. Λιναρδάκη & V. Parisot, Εικαστικοί 

 

Στρατιωτική Πύλη Παντοκράτορα (Στοά 1) 

Έκθεση Φωτογραφίας: "Η Αθέατη Πόλη μέσα από τα μάτια των μελών της ΕΦΕ Κρήτης"

Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία 

Τα μέλη της ΕΦΕ Κρήτης στρέφουν τη ματιά τους στην Αθέατη Πλευρά του Ηρακλείου. Ο φακός τους καταγράφει την πόλη με την όμορφη αλλά και την άσχημη πλευρά της, μέσα από την ευαισθησία του κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά

Η έκθεση θα είναι ανοικτή τις ώρες 10:00 - 22:00