Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

"Στράτα του Ψηλορείτη" 2015

16 Αυγ 2015
Ψηλορείτης,
Ρέθυμνο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος

5.00 (το πρωί!) Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

"Στράτα του Ψηλορείτη" 2015

Η «Στράτα του Ψηλορείτη» στο Λιβαδιώτικο Αόρι. Μία εκδήλωση που είναι συνώνυμη, πια, με την παράδοση, το ήθος, τον πολιτισμό, την φιλοξενία και άλλες χαρακτηριστικές αξίες του τόπου μας. Οι Απανταχού Λιβαδιώτες γίνονται ένα και κάθε όραμα μοιάζει δυνατό και υλοποιήσιμο. Έτσι, λοιπόν, οι φορείς των Λιβαδίων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας και του Δήμου Μυλοποτάμου διοργανώνουν για 6η συνεχόμενη χρονιά την εν λόγω εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Αυγούστου.  Υλοποιείται, με τη βοήθεια τουλάχιστον 500 εθελοντών Λιβαδιωτών και μη οι οποίοι αποτελούν τους πρεσβευτές για την αναβίωση αυτής της μοναδικής θρυλικής ορειβατικής διαδρομής που καταλήγει στην κορυφή του Ψηλορείτη, με στόχο την διαφύλαξη της ένδοξης πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Η διοργάνωση επιτυγχάνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες για το λόγο ότι γίνεται σε υψόμετρο 1700μ (καταφύγιο Μυγερού) χωρίς φυσικό ίσκιο, χωρίς τρεχούμενο νερό και χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της οροσειράς του Ψηλορείτη από το καταφύγιο του Μυγερού και το πλακόστρωτο μονοπάτι το οποίο οδηγεί στη κορυφή του όπου βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στα 2456μ.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του Cretazine από την περισινή Στράτα του Ψηλορείτη (φωτογραφίες: Μαρία Χατζηκωνσταντίνου)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. Υποδοχή επισκεπτών-αναβατών στο Λιβαδίωτικο Αόρι στο Λάκκο του Μυγερού(καταφύγιο) στις 4:30 - 5:00 πρωί

2. Ανάβαση στην κορυφή του Ψηλορείτη μέσω της πλακόστρωτης στράτας στο εκκλησσάκι του Τιμίου Σταυρού 5:00-7:00 πρωί.

3.  Θεία Λειτουργία, Κοινωνία και Προσκύνημα στον Τίμιο Σταυρό

4. Επιστροφή-κατάβαση μέσω της Στράτας του Ψηλορείτη στο Λάκκο του Μυγερού(καταφύγιο)

5. Εναρξη εκδήλωσης- Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών στις 12:30

6. Παράθεση γεύματος με Λιβαδιώτικο πιλάφι, βραστό και οφτό-αντικρυστό κρέας στις 13:00

7. Επιτόπου παραγωγή παραδοσιακών τυροκομικών προ’ι’όντων από τους τυροκόμους τους Ψηλορείτη στις 14:00 

8.  Απελευθέρωση Αγριων πτηνών  από το πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-συλλόγου ΑΝΙΜΑ-ΑΛΚΥΟΝΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΦΟΙΝΙΞ στις 15:00

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ:

για τους αναβάτες που θα ανέβουν στην κορυφή του Ψηλορείτη

1. Να εισέλθουν νωρίς στο Λάκκο του Μυγερού (καταφύγιο) προτεινόμενη ώρα 4:30- 5:00 πρωινή, ώστε να βγούν με τη πρωινή δροσιά στην κορυφη, η πολύωρη επαφή με τον ήλιο ίσως είναι βλαβερή.

2. Να συνεργαστούν με τους παρκαδόρους  και να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους σε σημεία που να μην εμποδίζουν την διέλευση των λεωφορείων τις ώρες της εκδήλωσης.

3. Οι αναβάτες να έχουν μαζί τους ένα αντιανεμικό η ελαφρύ μπουφάν, επικρατεί  χαμηλή θερμοκρασία πρίν την ανατολή του ηλίου.               

4.  Να μην ξεχνούν σκουπίδια (σακουλάκια απο τρόφιμα, μπουκαλια νερού κτλ) στη Στράτα του Ψηλορείτη διότι η συλλόγη τους είναι αδύνατη από τους διοργανωτές. Θα υπάρχουν σακούλες αποριμμάτων στην κορυφή και θα μεταφερθούν με το ελικόπτερο στους κάδους της εκδήλωσης .

 

Οργανωμένη εκδρομή από τον Σύλλογο Λιβαδιωτών Ρεθύμνου

Ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Ρεθύμνου, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιήσει και φέτος εκδρομή στην εκδήλωση «Στράτα του Ψηλορείτη», στο Λιβαδιώτικο Αόρι, την Κυριακή 16 Αυγούστου 2015.

Ο κόσμος θα αναχωρήσει το πρωί με λεωφορεία, του ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου, από το Ρέθυμνο προς τα Λιβάδια και το καταφύγιο στο «Λάκο του Μυγερού» και θα επιστρέψει, επίσης με πούλμαν, από τον Ψηλορείτη προς το Ρέθυμνο, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Όσοι επιθυμούν να ανέβουν στην κορυφή του Ψηλορείτη θα αναχωρήσουν από τη Μαρίνα Ρεθύμνου στις 04.00 το πρωί της Κυριακής 16/08.

Εξοπλισμός: μικρό σακίδιο, νερό, ξηρά τροφή (προαιρετικά), φακός, καπέλο, άρβυλα ορειβατικά ή αθλητικά παπούτσια. 

Ο Σύλλογος έχει λάβει γνώση και μεριμνά για την μεταφορά από το Ρέθυμνο προς τον Ψηλορείτη (και αντιστρόφως), καθώς και για την ανάβαση και την κατάβαση προς και από το βουνό. 

Για την πεζοπορία προς την κορυφή του Ψηλορείτη, όπως και για τον υπόλοιπο χρόνο που θα παραμείνουμε στην εκδήλωση, ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Ρεθύμνου δεν φέρει ευθύνη και δεν έχει δεν έχει καμία υποχρέωση για κανένα συμμετέχοντα. Ο καθένας συμμετέχει με δική του ευθύνη.

Δηλώσεις συμμετοχής έως 11 Αυγούστου 2015 (το αργότερο) στο τηλέφωνο: 6948 892818 (Πρωί 10-12, Απόγευμα 19.00 - 20.00). 

Κόστος εκδρομής ανά άτομο: 10 Ευρώ.