Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Φεστιβάλ

27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

10 Σεπ 2015

10.09 έως 20.09

Διαφορετικές τοποθεσίες,
Ρέθυμνο

27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

Πρόσθετες Πληροφορίες

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ  2015 θα ανοίξει φέτος με την πλήρη αφήγηση  του ιστορικού έργου Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου με μία μοναδική, για την ιστορία του απόδοση, από όλο το Ρέθυμνο. Θεατρικές και  μουσικές παραστάσεις ετοιμάζονται από ερασιτέχνες, ιδιώτες, ομάδες και πολιτιστικούς φορείς. 

Σημαντική στιγμή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα είναι η μουσική εκτέλεση, από τους Latinitas Nostra του έργου «Αντηχήσεις Ι: Κρήνη Rimondi»  το οποίο δημιούργησε ο έγκριτος και αγαπημένος ρεθυμνιώτης μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κυριακάκης, μετά από πρόταση του Γιώργου Κουμεντάκη και ανάθεση από την επιτροπή του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ. Ο ίδιος ο κ.Κυριακάκης ανέφερε: «Με χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόταση του αναγεννησιακού φεστιβάλ Ρεθύμνου, να γράψω μουσική για τον αιρετικό πλην διεγερτικά προκλητικό οργανικό συνδυασμό των υπέροχων Latinitas  Nostra. Οι αντηχήσεις Ι: κρήνη Rimondi σηματοδοτούν την έναρξη ενός προσωπικού συνθετικού κύκλου που φιλοδοξεί να συνδυάσει λειτουργικά, φόρμες και γλώσσες φαινομενικά ασύνδετες, με συγκεκριμένη -κάθε φορά- στόχευση. Εδώ επιχειρώ την ηχητική περιγραφή μια φανταστικής συνάντησης του “δικού μας” Στέλιου Φουσταλιέρη με το βενετσιάνο συνθέτη Antonio Vivaldi. Μια εκτός χρόνου συνάντηση, στο στενό πίσω από τα βρυσάκια. Ηχητικές οπτασίες του παρελθόντος -κι ελπίζω του μέλλοντος- αντηχούν στα σοκάκια, σ' ένα παράδοξο τελετουργικό, έναν εναγκαλισμό-ξόρκι στα πάσης φύσης τεχνητά όρια και διακρίσεις. Το έργο αφιερώνεται στη μνήμη του αγαπημένου δασκάλου μου Λυκούργου Αγγελόπουλου που πάντα -ανάμεσα σε πολλά ακόμη- με προέτρεπε να ερευνήσω σχέσεις και συνάφειες ανάμεσα στην κρητική και τη βενετσιάνικη μουσική. Από καρδιάς ευχαριστώ το Γιώργο Κουμεντάκη για την ενθάρρυνση να γράψω αυτή τη μουσική και για την ιδέα του να συνεργαστώ με το συγκεκριμένο οργανικό σύνολο.»

Να υπενθυμίσουμε ότι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ  2015, όπως και όλο το έτος 2015, είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Νίκου Μαμαγκάκη.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου

- Ερωτόκριτος Bιτσέντζου Κορνάρου & Συναυλία Γιάννη Χαρούλη (Πλατεια 4ων Μαρτύρων - 09:00)

- Συναυλία Γιάννη Χαρούλη (Λοφος Ιμπραημ Χαν - φρούριο Φορτέτζα - 21:00)

 

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 

LATINITAS NOSTRA, "Aφού σε λίγο θα πλαγιάζω μες στο χώμα, από τους αμανέδες στα Αναγνώσματα του σκότους", Διεύθυνση Μάρκελος Χρυσικόπουλος (Θέατρο Ερωφίλη - 21:00)

(είσοδος €5)

Τα λέω με συντομία. Νομίζω ξεκινήσαμε όλοι με ένα «άχ», μην πιστεύοντας πως μπορεί ή χρειάζεται να ακολουθήσει κάτι μετά από αυτό. Ακολούθησε τελικά ένα φωνήεν, που σαν να πνιγόταν ανάμεσα σε δύο άλλα, ακαθόριστα κάπου στην ρινική κοιλότητα. Εκεί, αναζητώντας τον ήχο μας, προέκυψε το πιο λίγο που έμελε να είναι ένας λυγμός. Και μετά το ελάχιστο. Μία συσπαση του διαφράγματος. Έχοντας φτάσει το σώμα στο σημείο επιτελεστικότητας του, άρχισε αμέσως η αναδίπλωση. Μερικοί το ονόμασαν επιστροφή. Τα χείλη αφησαν το στόμα να σχηματίσει μία συλλαβή. Αυτή έμεινε μετέωρη για λίγο και μετα, κυλώντας, σχημάτισε έναν ισοκράτη. Δεν έχει σημασία πως, το ίσον κλειδωνίστηκε σε μέλισμα όπως ο άνεμος σε θρόισμα. Το «άχ» έγινε «άλεφ». Έγινε εκκλησίασμα αλλά σήμαινε ακόμη την απώλεια και τον πόνο. Η ίδια αγρύπνεια – η ίδια χαρμολύπη.

Ένα χρόνο μετά την παράσταση "Ένας Άγγλος Ταξιδευτής στο Λεβάντε’’, οι Latinitas Nostra συνεχίζουν την περιπλάνησή τους. Από την Chapelle Royale του Λουδοβίκου ΙΔ σε έναν τεκέ στον Πειραιά και κατόπιν πάλι προς δυσμάς, από τους αμανέδες εως τα Αναγνώσματα του Σκότους – μια μουσική αφήγηση που πραγματευεται τα Θεία και τα ανθρώπινα Πάθη.

 

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 

«Lamento. Ιταλικοί θρήνοι του 17ου αιώνα» LATINITAS NOSTRA KAI ROMINA BASSO (Τζαμί Νερατζέ - Ωδείον - 21:00)

(είσοδος €5)

Latin Nostra

Γράφοντας στις αρχές τού περασμένου αιώνα, ο M. Proust λέει, ορμώμενος από τον τρόπο με τον οποίον η μητέρα του δεχόταν για δείπνο στο σπίτι της, πως η τελειότητα έγκειται στην απλότητα, τη νηφαλιότητα και την κομψότητα τών μέσων. Όμορφη φράση, όμορφη αστική τάξη και παρεπιπτώντος ο σαφέστερος ορισμός τού τι δεν είναι μπαρόκ.

Σαν από αντίδραση, ηχογραφήσαμε σε καθεστώς αφόρητης έντασης, προσπαθώντας να σπρώξουμε στα άκρα οποιαδήποτε αρχή διατάραξης, οποιοδήποτε εφφέ, οποιοδήποτε “τικ” φαινόταν ικανό να μπουκώσει τα δύο στέρεο μικρόφωνα. Θυμάμαι έξω έκανε έναν ωραίο καιρό, με αυτό το διαυγές λευκό φως της πρώτης άνοιξης που επιφυλάσσεται για τις πιό απάνθρωπες φρικαλεότητες. Υπήρχε και ένα δημοτικό σχολείο δίπλα. Στα διαλείματα κάποιες παιδικές φωνές τρύπωναν αχνά στην αίθουσα που ήμασταν κλεισμένοι. Δεν νομίζω πως τελικά καταγράφηκαν στον δίσκο. Ίσως να τις απέβαλε η ίδια μουσική σαν κακό μόσχευμα.

Κάψτε τα όλα, η μουσική αρχίζει…

 

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου

xainides psarantonis small«Ερωτόκριτος» Χαϊνηδες με την συμμετοχή του Ψαραντώνη (Θέατρο Ερωφίλη - 21:00)

(είσοδος: €15, προπώληση/ φοιτητές /άνεργοι: €12)

Μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου διαφορετική από τις συνηθισμένες προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα «Κι όμΩς κινείται», με τη συμμετοχή του Ψαραντώνη. 

Μια τραγουδαφήγηση, που πότισε με τέτοιο απόλυτο τρόπο τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμο τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο-αντιπρόσωπος του πολιτισμού τους. (Δ. Αποστολάκης)

 

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 

«Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου (Θέατρο Ερωφίλη - 21:00)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ξενικάκης

(ελεύθερη είσοδος)

Ο φανταστικά άρρωστος “Αργκάν”, έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες για ίαση, στον γιατρό του “Κύριο Πουργκόν” και στον φαρμακοποιό του “Κύριο Φλουράν”, ενώ παράλληλα επενδύει συναισθηματικά στην φιλάργυρη “Μπελίνα”, γυναίκα του από δεύτερο γάμο. Η εμμονή του αυτή τον απομακρύνει από τα πρόσωπα που τον αγαπούν, την μεγάλη του κόρη “Αγγελική” και τη μικρή του “Λουίζα”, καθώς και την αδερφή του “Μπεράλντα” και την πιστή υπηρέτριά του για χρόνια “Τουανέττα”. Ο “Κύριος Μποννεφού”, ο συμβολαιογράφος, είναι πρόθυμος να του προσφέρει όλα τα “έννομα μέσα” για να χαρίσει την περιουσία του στην δεύτερη γυναίκα του. Ο “Κύριος Ντιαφουάρος” προσφέρει με ευχαρίστηση τον σπουδαγμένο γιό του “Θωμά Ντιαφουάρο” για γαμπρό του Αργκάν. Θα δεχτεί ο Αργκάν τις προσφορές; Θα στερήσει από τη κόρη του Αγγελική την χαρά να παντρευτεί τον “Κλεάνθη”, τον άξιο νέο που έχει ερωτευτεί;

 

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 

Εύθυμα τραγούδια της Αναγέννησης από το Φωνητικό – Οργανικό Σύνολο "Φραγκίσκος Λεονταρίτης" (Τζαμί Νερατζέ - Ωδείον - 21:00)

Διεύθυνση: Γιώργος Ψαρουδάκης 

(είσοδος €5)

Το πρόγραμμα εύθυμα πολυφωνικά τραγούδια και χοροί της Αναγέννησης περιλαμβάνει εύθυμα κοσμικά πολυφωνικά τραγούδια, μονωδίες και χορούς, μαδριγάλια, φροτόλες, ναπολιτάνες, παβάνες κ.α. δημοφιλών συνθετών της Αναγέννησης. Τα περισσότερα από αυτά ήταν πασίγνωστα στην εποχή τους.

Τραγούδια με κάθε λογής σάτιρα, χορευτικά, σκηνές ερωτικές, εύθυμα ανέκδοτα και ιστορίες του κρασιού, καθώς και περίτεχνες πολυφωνικές συνθέσεις που προορίζονταν για ψυχαγωγία. Τα έργα του προγράμματος, μεταφέρουν και μνήμες από την Κρήτη. Ο μύθος της Αριάδνης, κόρης του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης εμπνέει τον Claudio Monteverdi και συνθέτει την όπερα «Αριάδνη, κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης». Επίσης ο Φραγκίσκος Λεονταρίτης, ο κρητικός συνθέτης του 16ου αιώνα ενώνει το νησί μας με την ακμή της Αναγέννησης στην Ευρώπη όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στη ζωγραφική και τον Βιτσέντζο Κορνάρο στο θέατρο.

 

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 

Δον Ζουάν του Ανρύ Ντε Μοντερλάν, θεατρική ομάδα "Καλλιτεχνική Απόδραση" (Θέατρο Ερωφίλη - 21:00)

(είσοδος €5)

Ο Henry de Montherlant φωτίζει μια θρυλική φιγούρα, που μετά από την αφαίρεση όλου του ρομαντισμου με τον οποίο κοσμείται, τον περιγράφει ως ένα απλό άντρα με όλες τις αδυναμίες του.. ευάλωτο, τρωτό πια από τον αμείλικτο χρόνο… όμως ταυτόχρονα και επαναστατη ενάντια στην κοινωνία. Αυτό το εργο δινει βαρος στην ανθρώπινη πλευρά του ήρωα, και λιγότερο στον μυθο που τον περιβάλλει. Με το ισχυρό και κομψό στυλό του Henry de Montherlant Ο ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ βρίσκει την ανθρωπιά του τώρα που το τέλος πλησιάζει, ο μύθος του σβήνει και μαζι με αυτόν και η τεχνη της αποπλάνησης που τον κρατούσε ζωντανό όλα αυτά τα χρονια...

 

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 

Erotocritos in Blues (Τζαμί Νερατζέ - Ωδείον - 21:00)

Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής 

(είσοδος €5)

erotocritos in blues

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει μέρη από το musical "Erotocritos in Blues" σε μορφή concertante. Ο συνθέτης, αντλώντας στοιχεία από την τζαζ, την μπλουζ αλλά και την παραδοσιακή μουσική, ανασυνθέτει και ξαναζωντανεύει ένα από τα αριστουργήματα του 17ου αιώνα, τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Ο Ερωτόκριτος in Blues αποτελεί μια πρωτοποριακή, μουσικοθεατρική μουσική προσέγγιση του κλασικού κειμένου, το οποίο γράφτηκε τέσσερις αιώνες πριν. Ο συνθέτης ακολουθεί ένα εντελώς σύγχρονο κι εκρηκτικά ρυθμικό ιδίωμα μουσικής, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα πρωτότυπο μουσικό πλαίσιο το οποίο ερμηνεύει και μεταδίδει το ποιητικό κείμενο με αμεσότητα και καθαρότητα. Το έργο παρουσιάζεται από τρεις εξαιρετικούς νέους ερμηνευτές.

Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής

Ερωτόκριτος: Θοδωρής Βουτσικάκης

Αρετούσα: Αλίκη Ζωγράφου

Νένα / Γυναίκα αφηγητής: Ιωάννα Φόρτη

Πιάνο: Δημήτρης Μαραμής

 

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 

«Πανώρια» του Γεωργίου Χορτάτζη, από τη θεατρική ομάδα "Αντίβαρο" (Θέατρο Ερωφίλη - 21:00)

(είσοδος €5)

Αν και χαρακτηρίζεται ποιμενικό δράμα είναι στην ουσία της μια γλυκιά κωμωδία με θέμα -τι άλλο- τον Έρωτα. Γραμμένη στα τέλη του 16ου αιώνα, είναι το πιο οικείο στους Ρεθυμνιώτες κλασικό έργο. Εκτυλίσσεται στον Ψηλορείτη ενώ δε λείπουν οι αναφορές στα κοντινά βουνά Κέντρος και Κουλού- κωνας. Γραμμένη στο γνωστό δεκαπεντασύλλαβο που κυριαρχεί στα έργα του Κρητικού Θεάτρου, η Πανώρια είναι ένα τραμπάλισμα ανάμεσα σε μνήμες απροσδιόριστες από ένα μακρινό και την ίδια ώρα πολύ κοντινό παρελθόν (τα καλοκαίρια μας στο χωριό) κι από την άλλη ένα ανάλαφρο σχόλιο για το παιχνίδι που με όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, παραμένει το δημοφιλέστερο στις ηλικίες από 5 έως 95 ετών.

 

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 

"Ερωτική Μυθιστορία" από το Vamos Ensemble και το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνης (Θέατρο Ερωφίλη - 21:00)

(είσοδος ελεύθερη)

Το μουσικό σύνολο «Βάμος» είναι το σημείο συνάντησης μιας ομάδας ανθρώπων με ευαισθησία και μεράκι για τη μουσική. Μια πρωτοβουλία εναλλακτική στα μουσικά δρώμενα του τόπου, που στόχος του είναι να διαμορφώσει τη δική του καλλιτεχνική ταυτότητα σκιαγραφώντας την εικόνα του στο ευρύτερο μουσικό τοπίο με ξεχωριστές ενορχηστρώσεις και ιδιαίτερα μουσικά ηχοχρώματα. Επιχειρεί να πλησιάσει το κοινό και να το κερδίσει παίζοντας όλα τα είδη της καλής μουσικής με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην περιορίζεται η μουσική έκφραση από τις επιταγές της μουσικής βιομηχανίας.

Το μουσικό σύνολο Vamos αποτελούν οι:

Εντμοντ Αλέξις – βιολί • Ραίς Τσουρά – βιολί, Tjarda Terpstra - βιολί • Έλενα Ορμυλιώτου– βιολί

Σπύρος Ραφτάκης – τσέλο • Θανάσης Παπαθανασίου – κόρνο • Τheo Kraaijvanger – ευφώνιο

Βαγγέλης Παπαδάκης – κλαρινέτο, σαξόφωνο • Ελευθερία Κοκοτσάκη - τραγούδι

Πρόδρομος Καραδελόγλου – μαντολίνο, κιθάρα, τραγούδι, Νίκος Φραγκιαδάκης - πιάνο

Νίκος Σπανουδάκης – κρουστά • Κώστας Κεχράκος – κοντραμπάσο

Ενορχήστρωση: Θανάσης Παπαθανασίου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Κεχράκος

 

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις (ελεύθερη είσοδος) 

Παρακευή 11 Σεπτεμβρίου • 19.30 στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Τα Γαλάζια Άνθη του Γιώργου Κυριακάκη • Κουαρτέτο Σαξοφώνων ATHENAUM

Σάββατο 12, Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου • 19.30 στον Πολιτιστικό χώρο Τζεπέτο, Κατεχάκη και Χειμάρρας (πεζόδρομος Φορτέτζας)

Το μενταγιόν της Ρενάτα • Ομάδα Κουκλοθεάτρου Φύρδην Μίγδην (η παράσταση θα επαναληφθεί 14/9 στον Πρινέ και 19/9 στην Αργυρούπολη)

Κυριακή 13 και Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου • 19.30 • Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνης

Παραμύθια και Ιστορίες για το πέρασμα απ’ το σκοτάδι στο φως

Σύλλογος κατ-ΑΡΤΙ και Μουσικά Παραμύθια (η παράσταση θα επαναληφθεί 15/9 στον Πίκρη και 18/9 στην Καρέ)

Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου • 19.00 • Πλατεία Σοχώρας - Πλατεία Μικρής Παναγίας – Κρήνη Ριμόντι

Καυγάδες στο Κοστέλο • ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΥ • Τρίο Μπαστάρντι

6 έως 21 Σεπτεμβρίου στο Σπίτι Πολιτισμού • Έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας

Οργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

6-7 Σεπτεμβρίου 2015 • Στο ξενοδοχείο Aegean Pearl (Άρη Βελουχιώτη 47)

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ο δέκατος έκτος αιώνας στη βενετοκρατούμενη Κρήτη. Ιστορία και πολιτισμός.»

Video Art :«Όταν σε βλέπω, κάτεχε, γλυκιά μου Ερωφίλη, Την Ιουλιέτα σκέφτομαι…τη μακρινή σου φίλη».

Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Σχεδία» Ελένης Χαμογιωργάκη (με την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Ξένων Γλωσσών ‘Πρωτοπορία’ Ελεάννας Ξέκαλου)

Το Video Art θα προβάλεται λίγο πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ.