Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Έκθεση

"Εικαστικά Αποτυπώματα" στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων

06 Ιουν 2016

06.06 έως 15.06

Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων (Νεώριο Μόρο),
Χανιά
Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

"Εικαστικά Αποτυπώματα" στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων

Οι εικαστικοί Έηγια Έλληνα, Παγώνα Ξενάκη και Σύλβια Πετσούρα παρουσιάζουν την έκθεση "Εικαστικά Αποτυπώματα", που λαμβάνει χώρα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στις 6 Ιουνίου, 8 μμ, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 15 Ιουνίου.

Με τα λόγια των ιδίων, η Έηγια Έλληνα με τη σειρά "Μη μελέτες της ζωής"  μας συστήνει μορφές που συντηρούν ζωϊκές λειτουργικότητες με αυτόνομη υπόσταση, όντας στοιχεία ενός είδους ζωγραφικών μελετών εικοτολογικών μορφών ζωής, ή ισοδύναμα ενός είδους μη μελετών της ζωής της ίδιας.

Η Παγώνα Ξενάκη παρουσιάζει πορτραίτα και σώματα σε έναν ιδεατό χώρο, αναγνωρίσιμα με έμμεσο τρόπο και μέρος ενός τοπίου γαλήνιου και αινιγματικού, σαν τις παλιές  ζωγραφιές με τα Αρκαδικά τοπία. Χρησιμοποιώντας σχεδόν το ίδιο πάντα θέμα ως υποδομή, "πατά"  πάνω σ΄αυτήν τη θεματολογία για να πειραματιστεί.

Η Σύλβια Πετσούρα με τις "Προσωπογραφίες" καταγράφει τις εντυπώσεις της, εμπνεόμενη πάντα από τον άνθρωπο, τη μοναδικότητα της κάθε οντότητας, ενώ μελετά το ανθρώπινο σώμα ως δοχείο συναισθημάτων. Παράλληλα, μέσα από το "Σύμπλεγμα αναμνήσεων" διηγείται ιστορίες προσωπικές, αναφερόμενη στις έννοιες της μνήμης, του χρόνου και του έρωτα.

Έηγια Έλληνα «Μη μελέτες της ζωής»

Οι λειτουργικότητες της ζωής επιβάλουν απαιτήσεις στις μορφές και την υλικότητα. Ωστόσο οι μορφές που συντηρούν ζωικές λειτουργικότητες διαθέτουν την δική τους αυτόνομη υπόσταση. Μέλη, οστά, λαιμοί, κρανία, αρτηρίες, ουρές, σκελετοί, φύλλα, φτερά, εσωτερικά όργανα, δένδρα, οδοντοστοιχίες, μίσχοι, κορμιά, ριζώματα, κορμοί, απαλλαγμένα από το βάρος της αυστηρής λειτουργικότητας συνιστούν ένα οπλοστάσιο μορφών στην υπηρεσία μιας εικοτολογικής βιολογίας.

Το ερμάριο αυτών των φυλογενετικών τεχνημάτων ανοίγει ζωγραφίζοντας τέτοιες μορφές ανασταλούμενης ζωικής λειτουργικότητας. Παρ' όλην την αναστολή η ελλοχεύουσα λειτουργικότητα εξωθεί σε μία αισθητική αναζήτηση των εικοτολογικών μορφών ζωής που αρθρώνεται στο χαρούμενο κενό μεταξύ επιστήμης και ζωγραφικής τέχνης. Το κενό αυτό ως ένας μεταβατικός χώρος ζωγραφικής δράσης παρεμβάλλεται μεθοδολογικά μεταξύ του γραμμωτού χώρου της επιστημονικής πειθαρχίας και του λείου χώρου της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας.

Αυτό όλο επιστρέφει εκεί που άρχισε, δηλαδή στη ζωή την ίδια, με τη μορφή ζωγραφικών μελετών των εικοτολογικών μορφών ζωής, ή ειπωμένο αλλιώς, σε μη μελέτες της ζωής της ίδιας.

Η Έηγια Έλληνα γεννήθηκε στο Ελσίνκι και σπούδασε Ζωγραφική στο Free Art School και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Φινλανδίας από όπου και αποφοίτησε μετά από βασικές σπουδές (BFA 1985), και μεταπτυχιακές σπουδές (MFA. 2009). Έχει διδάξει εικαστικές τέχνες σε διάφορα ιδρύματα και σχολές, μεταξύ των οποίων το University of Art and Design στο Ελσινκι και το Art School MAA. Ζει εδώ και 18 χρόνια στην Ελλάδα, όπου διδάσκει και δημιουργεί. Έχει παρουσιάσει έργα της σε 6 προσωπικές εκθέσεις στη Φινλανδία και στην Ελλάδα και σε 31 ομαδικές στην Φινλανδία, την Ελλάδα και την Αυστρία. Είναι μέλος του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδος και Φινλανδίας.

eijaellinas.wordpress.com / eijaellinas@gmail.com

Παγώνα Ξενάκη

Γεννήθηκα στα Χανιά όπου ζω και εργάζομαι. Σπούδασα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Παναγιώτη Τέτση και παράλληλα παρακολούθησα μαθήματα ψηφιδωτού στη σχολή, με δάσκαλο τον Κολέφα. Έχω κάνει τέσσερεις ατομικές εκθέσεις στα Χανιά και έχω συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στα Χανιά, την Αθήνα, το Ηράκλειο και αλλού. Η σειρά έργων που παρουσιάζω έχει μια θεματολογική ενότητα. Χρησιμοποιώ σχεδόν το ίδιο πάντα θέμα, μα αυτό δεν το αντιμετωπίζω σα στασιμότητα ή εμμονή, γιατί απλώς το δέχομαι σαν μια υποδομή που με εμπνέει και πυροδοτεί τη φαντασία μου και πάνω σ αυτήν τη θεματολογία "πατώ" για να πειραματιστώ κατόπιν με διάφορα υλικά και τεχνικές που ίσως με εξελίξουν. Τα θέματά μου, συνήθως πορτραίτα ή σώματα σε ένα ιδεατό χώρο, επιδιώκω να φέρουν μιά αόριστη ταυτότητα, να είναι αναγνωρίσιμα με κάποιον άλλο έμμεσο τρόπο και να ζουν σε ένα τοπίο γαλήνιο, παράξενο και αινιγματικό, σαν τις παλιές ζωγραφιές με τα Αρκαδικά τοπία.

Αυτή είναι μια προσπάθειά μου, ελπίζω κάποτε να τα καταφέρω, ίσως πάλι όχι... Προς το παρόν, δε μου μένει παρά να τα υπεραγαπώ και να παρουσιάσω μερικά απ' αυτά στο φιλόξενο Νεώριο Μόρο, μαζί με τις δυο συναδέλφισσες φίλες μου.

onamou@gmail.com 

Σύλβια Πετσούρα, ενότητες “Προσωπογραφίες” και “Σύμπλεγμα αναμνήσεων”

Η Σύλβια Πετσούρα καταγράφει τις εντυπώσεις της, εμπνεόμενη πάντα από τον άνθρωπο. Παρατηρεί τον τρόπο που κινείται μέσα στον χώρο, μόνος ή/και δίπλα στους άλλους, τις εκφράσεις που παίρνει, τη δύναμη του βλέμματός του. Στις "Προσωπογραφίες" μελετά τη μοναδικότητα της κάθε οντότητας. Το πρόσωπο μπορεί να εκφράζει πολλά, να γίνει καθρέφτης της ψυχής, εικόνα του χαρακτήρα μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο μαγικό ή πιο μυστηριώδες από αυτό. Ενότητα εν εξελίξει.

Παράλληλα, στο τρίπτυχο “Σύμπλεγμα αναμνήσεων”, το οποίο ανήκει στην ενότητα με γενικό τίτλο “Complessi ricordi”, μελετά το ανθρώπινο σώμα, ως δοχείο των σκέψεων, των συναισθημάτων και των βιωμάτων μας. Μέσω των ερεθισμάτων αυτών, κάνει προβολές του παρελθόντος στο παρόν, δημιουργώντας ένα ζωγραφικό σύμπλεγμα εικόνων, όπως φαντάζουν οι στιγμές του παρελθόντος που κρατάμε μέσα μας και ανακαλούμε στη μνήμη μας, ίσως θολές ή μπερδεμένες, όμως πολύτιμες και με ξεκάθαρο πάντα το συναισθηματικό φορτίο το οποίο αυτές φέρουν. Τα έργα αυτά διηγούνται ιστορίες προσωπικές, με αναφορές στις έννοιες της μνήμης, του χρόνου και του έρωτα, στοιχεία τα οποία παίρνοντας μορφή αποκτούν χρώμα και τη δική τους υπόσταση. Ενότητα εν εξελίξει.

Η Σύλβια Πετσούρα είναι Εικαστικός και Εκπαιδευτικός Εικαστικής Αγωγής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και έχει καταγωγή από τον Αποκόρωνα Χανίων και τη Κωνσταντινούπολη. Εισήχθη στην Accademia di Belle Arti di Firenze κατέχοντας τη κρατική υποτροφία A.R.D.S.U. του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και αποφοίτησε το 2007 με Άριστα, σπουδάζοντας Ζωγραφική. Παράλληλα μαθήτευσε στη γλυπτική, τη χαρακτική, την ιστορία της τέχνης, την ανατομία, την αισθητική και τη φιλοσοφία της τέχνης. Δεύτερο πτυχίο από την ίδια σχολή η Συντήρηση Έργων Τέχνης, με ειδίκευση στα αγάλματα - ανάγλυφα, τους ζωγραφικούς πίνακες και τη βυζαντινή αγιογραφία. Είναι κάτοχος παιδαγωγικής επάρκειας, σπουδάζοντας στην ίδια σχολή Διδακτική της Τέχνης, βασισμένη στο παιδαγωγικό πρόγραμμα των καλλιτεχνικών σχολείων Reggio Emilia της Ιταλίας. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την ομάδα τέχνης του καθηγητή A. Bimbi στο Mugello της Τοσκάνης, με τον καθηγητή A. Dessì, κατασκευάζοντας μάσκες και κούκλες θεάτρου στο atelier του, με το Μουσείο νωπογραφίας Sinopia στη Sienna, με τον καθηγητή S. P. Diodato, ως συντηρήτρια σε αγάλματα και πίνακες της Αναγέννησης και παρουσιάζοντας, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, στους φοιτητές του τμήματος Συντήρησης Έργων Τέχνης, της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, τεχνικές ζωγραφικής και χρυσώματος. Το 2009 ίδρυσε το Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών στα Χανιά, ένα χώρο τέχνης που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος των έργων της αλλά και ως εργαστήριο. Εκεί, πέρα από τα έργα της, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με έμφαση στη παραγωγή καινοτόμων δράσεων, σε συνεργασία με διάφορους φορείς και μαθήματα τέχνης για παιδιά και ενήλικες. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο ατομικά στην έκθεση “Παρουσίες” το 2007 στο Γιαλί Τζαμισί (κατάλογος) και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, σε μουσεία και γκαλερί της Ελλάδας και τουεξωτερικού. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Καθηγητών Εικαστικών Μαθημάτων. Αυτή τη περίοδο ζει και εργάζεται στα Χανιά.

www.sylviapetsoura.gr / spetsoura@gmail.com /