Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Προβολή ταινίας

"Μία σύγχρονη τέχνη": Αφιέρωμα στη videodance - Silke Mansholt

08 Αυγ 2016

08.08 έως 13.08

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Η είσοδος στις προβολές περιλαμβάνεται στο εισιτήριο του Μουσείου.

Δευτέρα-Σάββατο: 9.00-17.00. Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

"Μία σύγχρονη τέχνη": Αφιέρωμα στη videodance - Silke Mansholt

Σ’ ένα χώρο ανοιχτό στο κοινό που θα δίνει βήμα από φέτος και κάθε Αύγουστο σε μορφές τέχνης που χρησιμοποιούν ως κύριο εκφραστικό τους μέσο την ψηφιακή τεχνολογία, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης μετατρέπει από την 1η ως και την 31η Αυγούστου  το αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη σε εκθεσιακό περιβάλλον της τέχνης του video. Πρόκειται για μια σύγχρονη τέχνη που από την πρώτη εμφάνισή της στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως σήμερα συνεχίζει να αποτελεί πεδίο ποικίλων πειραματισμών, που αποδεικνύονται ελκυστικοί για το κοινό. 

Ειδικότερα, φέτος τον Αύγουστο το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης επέλεξε να παρουσιάσει στο κοινό ένα αφιέρωμα στη videodance (screen choreography, dance for the camera ή και choreography screendance), ένα από τα νεότερα είδη, που συνδυάζει το χορό με την τέχνη του βίντεο, με συμμετοχές κορυφαίων σύγχρονων εκπροσώπων του είδους-από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ινδία την Ιαπωνία, την Ελβετία και την Ελλάδα. 

Η είσοδος στις προβολές περιλαμβάνεται στο εισιτήριο του Ιστορικού Μουσείου.

8-13 Αυγούστου |Silke Mansholt

Τη δεύτερη εβδομάδα του ειδικού αφιερώματος που ξεκινά τη Δευτέρα 8 και θα διαρκέσει ως το Σάββατο 13 Αυγούστου, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη θα παρουσιάζονται έργα της Silke Mansholt.

Η Silke Mansholt είναι γνωστή για τις live art performances, στις οποίες αξιοποιεί πολυεπίπεδα εικαστικά χαρακτηριστικά ενσωματώνοντας στοιχεία γλυπτικής, θεάτρου, βίντεο, χορού και ζωγραφικής και σχεδίου. Έχει εργαστεί στον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης, συγγραφέας, χορογράφος και διευθύντρια φωτογραφίας και είναι επίσης βραβευμένη συγγραφέας.

Τα τελευταία χρόνια η Mansholt έχει διακριθεί για μια σειρά από live art installation performances, συνεργαζόμενη μεταξύ άλλων με τα Chelsea Theatre (London), Bluecoat Arts Centre (Liverpool) και La Comedie de Caen (Normandie), με παρουσιάσεις στη Γαλλία (στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2010, κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης), στη Σκωτία (National Review of Live Art Glasgow 2002, 2005, 2007 και 2010), στη Σλοβενία, τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ουαλία και την Αγγλία. Από το 2008 και ως το 2011 η Mansholt περιόδευσε εκτενώς σε όλη τη Γαλλία ως solo performer για την La Comedie de Caen και από το 2010 συνεργάζεται με τον χορογράφο, σκηνοθέτη και συνθέτη Billy Cowie. Σήμερα ζει και εργάζεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Ostfriesland, της Γερμανίας. 

Λίγα λόγια για τα έργα 

Με τίτλο D´Arc και πρωταγωνίστρια την Αγία της Καθολικής Εκκλησίας, εθνική ηρωίδα και προστάτιδα της Γαλλίας Jeanne d’ Arc, (Ιωάννα της Λωραίνης), η Silke Mansholt μεταφέρει την αφήγηση της ζωής της, στη σημερινή εποχή. Δηλώνει εξαρχής ότι «Η Ζαν ντ’ Αρκ δεν έχει καεί» («Jeanne d`Arc has not been burnt») και προτείνει μία σύγχρονη αφήγηση σε ένα φιλμ στο οποίο συνενώνει ιστορικές αναφορές με τις εικαστικές τέχνες και το χορό με τρόπο ιδιότυπο που δεν στερείται χιουμοριστικής διάθεσης.

Στο φιλμ με τίτλο A German Grandchild´s Funeral, (έργο που χρηματοδοτήθηκε όπως το D’Arc από το Arts Council της Αγγλίας, και προβλήθηκε για πρώτη φορά ως μέρος του South East Dance - Dance For Camera Shorts στο Derby, 2008), οι αναφορές της Mansholt επικεντρώνονται στη Γερμανία και στην αναζήτηση της ατομικής όσο και συλλογικής ταυτότητας. Με πρωταγωνίστρια μία νέα γυναίκα σχολιάζει με κωμική διάθεση την ανάγκη αποτίναξης του παρελθόντος της ναζιστικής Γερμανίας. 

Οι προβολές γίνονται κατά τη διάρκεια του ωραρίου του Μουσείου, Δευτέρα-Σάββατο: 9.00-17.00. 

Η είσοδος στις προβολές περιλαμβάνεται στο εισιτήριο του Ιστορικού Μουσείου.

Θα ακολουθήσουν: 

15-25 Αυγούστου Rajyashree Ramamurthi (IN) [οργάνωση-επιμέλεια]. Συμμετέχουν: Desmond Roberts (IN), Parimal Phadke (IN), Dhanya Pilo (IN), Surjit Nongmeikapam (IN), Preethi Athreya (IN),Yashaswini R (IN), Rakesh MPS (IN), Asim Waqif (IN), Mayuka Ueno Gayer (JP), Frederic Lombard (CH) και

26-31 Αυγούστου Αλίκη Χιωτάκη (GR). 

Η γνωριμία των επιμελητών του ΙΜΚ με την τέχνη της videodance και η επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο αφιέρωμα που φιλοξενεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, οφείλεται στην εικαστικό, ερευνήτρια κίνησης και βιντεογράφο Αλίκη Χιωτάκη. Την ευχαριστούμε θερμά και από τη θέση αυτή.