Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Πάρτι

Ο σεισμός του 1508 στον Χάνδακα: ιστορία, λογοτεχνία, κινηματογράφος

24 Αυγ 2016
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος

20.30 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Ο σεισμός του 1508 στον Χάνδακα: ιστορία, λογοτεχνία, κινηματογράφος

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών σας προσκαλεί στην εκδήλωση "Ο σεισμός του 1508 στον Χάνδακα: ιστορία, λογοτεχνία, κινηματογράφος" που οργανώνεται στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου Μανόλης Σκλάβος, "Της Κρήτης ο χαλασμός", το οποίο επιμελήθηκε η Τασούλα Μαρκομιχελάκη, την Τετάρτη 24/8/2016, ώρα 20.30΄ στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Στα τέλη Μαΐου του 1508 ισχυρός σεισμός προξένησε μεγάλες καταστροφές στην πρωτεύουσα του νησιού. Λίγο αργότερα, ένας αυτόπτης μάρτυρας κάτοικος του Χάνδακα, ο ποιητής Μανόλης Σκλάβος, αφηγήθηκε τις τραγικές στιγμές του σεισμού και ό,τι ακολούθησε, στο ποίημα Της Κρήτης ο χαλασμός. 

Με αφορμή την έκδοση του ποιήματος αυτού, και άλλων μαρτυριών για τον σεισμό, από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη σε επιμέλεια της Τασούλας Μαρκομιχελάκη (Θεσσαλονίκη 2014), στην εκδήλωση που θα γίνει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης το γεγονός θα προσεγγιστεί από τρεις οπτικές γωνίες: ποιο ήταν το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και πώς παρουσιάζεται στις ιστορικές πηγές η πόλη του Χάνδακα των αρχών του 16ου αιώνα• πώς αποτυπώθηκαν στην ποίηση η εντύπωση που προξένησε ο σεισμός και οι επιπτώσεις του• και πώς σήμερα εμπνέει το γεγονός αυτό ένα σκηνοθέτη, που το αποδίδει με ένα δεκαπεντάλεπτο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ.

Θα μιλήσουν οι Ασπασία Παπαδάκη, δρ. Ιστορίας, Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Ν. Ρεθύμνης με θέμα "Η άλλη Βενετία στην Ανατολή: όψεις της ζωής του βενετοκρατούμενου Χάνδακα τον 16o αιώνα" και η Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη, επίκουρη καθηγήτρια Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα Λογοτεχνικές αποτυπώσεις του μεγάλου σεισμού του 1508 στην Κρήτη. Στη συνέχεια, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μανόλη Σφακιανάκη. Την εκδήλωση συντονίζει ο Αντώνης Καρτσάκης, δρ. φιλολογίας.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη