Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Σεμινάριο

Σεμινάριο για την Ιστορία του Γαλλικού Κινηματογράφου, από το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο ΙΜΚ

29 Σεπ 2016
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (αμφιθέατρο Περτσελάκη),
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

Ελεύθερη είσοδος

19.00 Οδικές οδηγίες απο το Google Maps.

Σεμινάριο για την Ιστορία του Γαλλικού Κινηματογράφου, από το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο ΙΜΚ

Στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης στην εικόνα. Το σεμινάριο σκοπεύει να συνεχίσει το εισαγωγικό μέρος που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας, απευθυνόμενο φέτος στο ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του σινεμά. 

Σε μια κοινωνία που κατακλύζεται και επηρεάζεται διαρκώς από τις εικόνες, η εκπαίδευση πάνω σ’ αυτές φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα έτσι ώστε να αποκρυπτογραφούμε αυτά που μας περιτριγυρίζουν, τα μηνύματα που λαμβάνουμε, και να βελτιώσουμε την κατανόηση του κόσμου, της ιστορίας του και της υποκειμενικότητάς του.

Το σεμινάριο θα έχει δύο μέρη. Στο Ηράκλειο θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το 2ο μέρος σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Η παρουσίαση του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείο την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 19:00 με ελεύθερη είσοδο

Ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου

Ο Sébastien Layerle, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 3 - Sorbonne Nouvelle και ειδικός σε θέματα στρατευμένου και μαχόμενου κινηματογράφου και της ιστορίας του, θα αναδείξει μέσα από την παρουσίασή του τα διάφορα σημαντικά ρεύματα, σκηνοθέτες και ηθοποιούς του γαλλικού κινηματογράφου, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι την αρχή της δεκαετίας του ’80.

SÉBASTIEN LAYERLE

Ο Sébastien Layerle είναι λέκτορας στο τμήμα κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle - Paris 3 (IRCAV). Οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους δραστηριότητες είναι αφιερωμένες στις σχέσεις ανάμεσα στον κινηματογράφο, την ιστορία και την κοινωνία, ιδίως μέσα από την μελέτη των μαχόμενων ταινιών και του οπτικοακουστικού με πολιτική και κοινωνική παρέμβαση των δεκαετιών ’60 και ’70. Έχεις συνδιευθύνει ένα τεύχος του περιοδικού CinémAction σχετικό με αυτό το θέμα (« Le cinéma militant reprend le travail », με τους G. Gauthier, M. Martineau-Hennebelle και T. Heller, 2004) και είναι συγγραφέας του Caméras en lutte en Mai 68 (Nouveau Monde éditions, 2008). Έχει επίσης εκδώσει το Les Producteurs : enjeux financiers, enjeux créatifs (με τους L. Creton, Y. Dehée και C. Moine, Nouveau Monde éditions, 2011) και πιο πρόσφατα, το Voyez comme on chante ! Films musicaux et cinéphilies populaires en France, 1945-1958 (με τους R. Moine, Presses de la Sorbonne Nouvelle, 2014).