Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Έκθεση

Έκθεση ζωγραφικής: "Clytemnestra never loved you" από την Angela Maasalu

30 Σεπ 2016
Da, Ντεντιδάκιδων 15,
Ηράκλειο
Τιμή Εισόδου

ελεύθερη είσοδος

19:00

Έκθεση ζωγραφικής: "Clytemnestra never loved you" από την Angela Maasalu

Το βράδυ της Παρασκευής 30 Σεπτέμβρη, και για ένα βράδυ, η Angela Maasalu θα παρουσιάσει στο Da την ζωγραφική δουλειά που πραγματοποίησε στο Ηρακλειο κατά τη διάρκεια residency στο Lakkos Project. Από τις 19:00 και μέχρι αργά το βράδυ, θα εκτεθεί ή δουλειά της. Κατά τις 21:00, θα γίνει μια μικρή παρουσίαση της δουλειάς της Μaasalu από την ίδια και μετά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με αυτήν με μουσική και κρασί.
Περισσότερες πληροφορίες παρακάτω.

//////

Ευγενικό λόγο ξεστόμισαν τα χείλη σου γυναίκα,
Ισάξια του λόγου ενός άνδρα σοφού,
Ω, βασίλισσα μου /
/.../
Σε δοκιμή να δεις αν είμαι ανόητη με βάζεις/
/Θαμμένα ακόμη σε μήτρα σκοτεινή, του πεπρωμένου τα γραμμένα. /
Αισχύλου "Αγαμέμνων"

"Αν με ανάγκασες να σε παντρευτώ, θυσίασες την κόρη μας για να γυρίσει η τύχη σου στον πόλεμο στη μεριά σου, στη συνέχεια επέστρεψες στο σπίτι μετά από πολλά χρόνια-περίμενες τα πράγματα να έχουν παραμείνει τα ίδια; "

Η Κλυταιμνήστρα ποτέ δεν σ'αγάπησε επειδή δεν το άξιζες.

Τα έργα που η Angela Maasalu δημιούργησε κατά τη διάρκεια του residency που πραγματοποίησε στο Ηράκλειο - στο Lakkos Project- δανείζονται στοιχεία από την "Ορέστεια" του Αισχύλου και ειδικότερα από το πρώτο μέρος του, "Αγαμέμνονας", παίζοντας με το χαρακτήρα της μη συμβατικης για την εποχή απόρριψης του ρόλου του φύλου της Κλυταιμνήστρας. Μέσω αυτής της διαμάχης η Maasalu προσπάθησε να δημιουργήσει συνδέσεις με τους αγώνες της σύγχρονης γυναίκας- κυρίως σε ενδοοικογενειακες καταστάσεις και ρομαντικές σχέσεις.

Τα γεγονότα που η ιστορία μας αφηγείται, είναι χωρίς αμφιβολία τραγικά και ανησυχητικά, και εν μέσω αυτών, η Κλυταιμνήστρα απεικονίζεται ως ή κύρια φταίχτης. Σκοτώνει τον άντρα της τον Αγαμέμνονα εν ψυχρώ, καθώς και την αθώα Κασσάνδρα, και στη συνέχεια δολοφονείται εκδικητικά από το γιο της. Ωστόσο, παρατηρώντας προσεκτικότερα το χαρακτήρα της, βλέπουμε μια πολύ ευφυή, ισχυρή και δυναμική γυναίκα. Οι ενέργειές της δεν είναι χειρότερες από αυτές του Αγαμέμνονα.

Παρά το γεγονός πως έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές των ρόλων των φύλων από εκείνες τις εποχές, το σπίτι με πολλούς τρόπους έχει παραμείνει να είναι το κατάλληλο μέρος για τη φρίκη. Το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός σπιτιού μιας οικογένειας ή ενός ζευγαριού, μπορεί μερικές φορές να είναι μια βίαιη παιδική χαρά. Όπως ακριβώς και η κληρονομιά του ονόματος της Κλυταιμνήστρας που ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπλύνει το αίμα από πάνω του.

ενδοοικογενειακή βία / καταχρηστικές σχέσεις / αγάπη που πάει τρομερά χάλια / το να μη βρίσκεις καθόλου αγάπη / το να σε περνούν για τσούλα ενώ εσύ νόμιζες ότι ήσουν μια κουλ και ανεξάρτητη γυναίκα / ηλικία / παιδιά / το να είσαι μια γυναίκα καλλιτέχνης που να πρέπει να είναι μια κουλ και ανεξάρτητη γυναίκα / το να χαλαρώνεις για να βρεις τον εαυτό σου / ούτε για την αγάπη ούτε για τα χρήματα / hey, πρέπει να το κρύψεις / θηλυκή δύναμη //