Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Φεστιβάλ

28ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

01 Οκτ 2017

01.10 έως 16.10

Ρέθυμνο

28ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

Πρόσθετες Πληροφορίες

Ξεκινά την Κυριακή 1 Οκτωβρίου το 28ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου το οποίο και θα διαρκέσει έως και τις 15 Οκτωβρίου. Σε χώρους πολιτισμού και με σκηνικό τα ενετικά μνημεία της Παλιάς  ατμοσφαιρικής  Πόλης του Ρεθύμνου, το βενετσιάνικο παρελθόν της πόλης φαίνεται να ζωντανεύει απρόσμενα.

Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, η  διοργάνωση έχει και μια διαφορετική θεματική, που είναι άμεσα συναρτημένη με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της πόλης.

«Προσωπογραφίες» είναι  το θέμα και ο τίτλος του φετινού φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Δήμο Ρεθύμνης και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση - ΚΕΔΗΡ, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ρεθεμνιώτη συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς πολιτισμού της πόλης και ανανεώνεται συνεχώς με σκοπό η κοινωνία να γίνεται όλο και περισσότερο συμμέτοχος και συνδημιουργός. Σήμερα αποτελεί ένα ομοιόμορφο ποιοτικό σύνολο καλλιτεχνικών δημιουργιών με έμπνευση από την περίοδο της Αναγέννησης και το βλέμμα στραμμένο στην αναγέννηση στο σήμερα, όχι μόνο της καλλιτεχνικής  δημιουργίας αλλά και του τρόπου σκέψης και θεώρησης των πραγμάτων.

Οι ερμηνευτές είναι προσεκτικά επιλεγμένοι,  καλλιτέχνες των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας. Η διοργάνωση έχει φέτος την εξαιρετική τύχη να  συμμετέχουν σ’ αυτήν και πολλοί καταξιωμένοι μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έλκουν την καταγωγή τους από το Ρέθυμνο.

Καθημερινά και για δύο εβδομάδες  σημεία – μνημεία του Ρεθύμνου θα φιλοξενήσουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εικαστικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις για παιδιά, καθώς και αναγεννησιακά δρώμενα στο Ιστορικό Κέντρο. Το Φρούριο Φορτέτζα με το θέατρο Ερωφίλη και το Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, η  αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης στο Ωδείο Ρεθύμνου, το «Σπίτι του Πολιτισμού», το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης είναι έτοιμα για αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Ρεθεμνιώτης Αλέξης Κωστάλας. Η είσοδος σε αρκετές από  τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ στις υπόλοιπες υπάρχει εισιτήριο με συμβολική τιμή 5 ευρώ. Οι μαθητές και φοιτητές έχουν ελεύθερη είσοδο.

 

Το πρόγραμμα του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου (περίληψη)

Κάθε εκδήλωση του φετινού φεστιβάλ είναι αφιερωμένη σε μια μορφή του τότε ή του σήμερα.   Ο άνθρωπος σε πρώτο πρόσωπο με «Ιστορίες  Ρεθεμνιωτών» αριστοτεχνικά σκηνοθετημένες.  Μουσική πολλών και διαφορετικών αποχρώσεων ανάλογα με τον καλλιτέχνη και το είδος που υπηρετεί. Το φάσμα εκτείνεται από την Ισπανική αναγέννηση του Βασιλιά Αλφόνσου του 10ου,  περιλαμβάνει νότες από τη Μελαγχολία του στοχασμού που αποπνέει το πορτραίτο της Αναγέννησης και η οποία εκφράζεται και μέσα  από τη μουσική,  και καταλήγει στην αναγεννητική χροιά ..της μουσικής ενός  Φουσταλιέρη!   Ρεσιτάλ πιάνου, κιθάρας ή φλάουτου από προικισμένους σύγχρονους  Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά και μουσικά σύνολα. Θεατρικές παραστάσεις όπως ο  ο «Φορτουνάτος», ο «Κατζούρμπος» αλλά και η προσωπογραφία του Τζουάνε Παπαδόπουλου με το έργο «Στον Καιρό της Σχόλης» . Ομιλίες για μεγάλες μορφές της Αναγέννησης όπως ο Μποτιτσέλι και ο Ελ Γκρέκο.  Εγκαίνια εκθέσεων ζωγραφικής αλλά και άλλων με θέμα την Ενετοκρατία στο Ρέθυμνο. Εργαστήρια κουρδίσματος μουσικών οργάνων και εργαστήρι αναγεννησιακού σκηνικού γιατί και τα παιδιά έχουν το μερτικό τους αλλά και «Επιστροφή του  Καραγκιόζη στην Πατρίδα» υπό τους ήχους της μουσικής του Μοντεβέρντι σε παραγωγή της Λυρικής.  Κουκλοθέατρο με εσάνς αναγέννησης αλλά και διαδραστική έκθεση εικαστικών από παιδιά για παιδιά με θέμα το πορτραίτο, όλα αυτά για τους νεαρότερους, μικρότερους φίλους αλλά εραστές της τέχνης. Κεντρική μορφή του Φεστιβάλ φέτος, και καλά κρυμμένο μυστικό του, το πρόσωπο του Φραντζέσκο Μπαρότσι,  Βενετοκρητικού ευγενή, μαθηματικού και λόγιου της Αναγέννησης  η ακτινοβολία του οποίου φαίνεται να υπερβαίνει τα στενά  όρια του Αγ. Κωνσταντίνου, οικισμού κοντά στο Ρέθυμνο όπου έζησε και όπου βρίσκονται τα υπολείμματα της οικίας του.  Στη σκιά της λήθης για αιώνες με   έργα του να βρίσκονται  μεταξύ άλλων και στη βιβλιοθήκη της Οξφόρδης αυτός ο άνθρωπος της Αναγέννησης έρχεται φέτος στο προσκήνιο με ειδική ημερίδα μέσα στο Φεστιβάλ. Ο ταραχώδης βίος του –κατηγορήθηκε μέχρι και για μαγεία  -αλλά κυρίως το ογκώδες πνευματικό του έργο τον καθιστούν έναν από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους της εποχής η επιρροή του οποίου θα συζητηθεί πολύ. Πρόκειται για το πιο  σημαντικό ίσως πρόσωπο που συμπληρώνει τον καμβά του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα