Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 1/12)

01 Δεκ 2013
Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά & Λασίθι

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 1/12)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι της Άριας Χατζηβασίλη, από κοινή εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Χανίων και Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου στο Σφακιανό φαράγγι

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

Α. Νίδα – Μαύρη – Καμαραϊκό Σπήλαιο – Νίδα 

Β. Νίδα – Καμαραϊκό Σπήλαιο – Νίδα

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου διοργανώνει την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 δύο διαδρομές που θα ξεκινήσουν από το Οροπέδιο της Νίδας (1450μ).

Η πρώτη είναι ορειβατική με ανάβαση στην Κορυφή Μαύρη (1981μ) με την πανοραμική θέα, κατάβαση στο Καμαραϊκό Σπήλαιο και επιστροφή στη Νίδα.

Αρχηγός: Σοφοκλής Πλαΐτης     

Ώρες πορείας: 8    

Βαθμός δυσκολίας: 2

Η δεύτερη είναι πεζοπορική με πορεία προς το Καμαραϊκό Σπήλαιο με την υπέροχη θέα στα νότια, περνάει από χαρακτηριστικά μιτάτα και πρινοδάσος και επιστρέφει στη Νίδα.

Αρχηγός: Φωφώ Τσιβιδάκη

Ώρες πορείας: 6   

Βαθμός Δύσκολίας: 1

Ώρα αναχώρησης: 7.00 πμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

«Βόρεια Αστερούσια»

Ξεκινάμε από τον Πύργο από το δασάκι (250 μ.) και ανηφορίζοντας  σε αγροτικό δρόμο και μονοπάτια φθάνουμε στη γραφική Εθιά (735 μ.), όπου και κάνουμε ημίωρη στάση. Συνεχίζουμε την ανάβαση μέχρι την εκκλησία της Ανάληψης ( 905 μ.) ,όπου απολαμβάνουμε μια μοναδική θέα με φόντο την πεδιάδα της Μεσσαράς, τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, τ΄Αστερούσια και το Λυβικό.

Κατηφορίζουμε το άγριο κρητικό τοπίο, συναντάμε νερό και ακολουθώντας παμπάλαιο μονοπάτι με φόντο τον καταπράσινο κάμπο της Μεσσαράς επιστρέφουμε κυκλικά στον Πύργο.

Αρχηγός: Γιώργος Βελεγράκης

Ώρες πορείας: 5   

Ώρα αναχώρησης: 8.00 πμ από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας 

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (www.fysi.gr)

«Παναγία - Βιργιωμένο - Γερακιανή Λαγκαδιά - Γεράκι»

Στην περιοχή του Γερακίου θα περπατήσει ο σύλλογός μας την Κυριακή 1-12-2013. Η πορεία μας θα ξεκινήσει λίγο μετά το χωριό Παναγιά Πεδιάδος από υψόμ.530 μ. Από χωματόδρομο στην αρχή και μετά από λίγο ανηφορικό πετρόκτιστο μονοπάτι, θα περάσουμε δίπλα από την βουνοκορφή Βιργιωμένο και θα αντικρύσουμε την Γερακιανή Λαγκαδιά. Θα βρισκόμαστε γύρω στα 850μ υψόμετρο και με κατηφορική πορεία από μονοπάτι και χωματόδρομο θα φθάσουμε στο χωριό Γεράκι (υψόμ.520μ). Στην συνέχεια με το λεωφορείο θα επιστρέψουμε στην Παναγιά όπου θα υπάρχει μενού για όποιον επιθυμεί.

Αρχηγός: Σκουλουδάκης Γιώργος (6974 302640)

Ώρες πορείας: 4

Βαθμός Δύσκολίας: 1

Ώρα αναχώρησης: 7.30 πμ από το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη (Καινούργια Πόρτα)

Δηλώσεις συμμετοχής: στο 2810 224667 (19:00-21:00 ΔΕ-ΠΑ) και στον αρχηγό

Πληροφορίες: Πλατεία Κορνάρου 46, 1ος όροφος (Ηράκλειο), τηλ. 2810 224667 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-21:00), fysi@fysi.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

«Ζαρός - Ρούβας»

Μαζί με τον Ε.Ο.Σ. Μοιρών (βλ. παρακάτω!)

Αρχηγός: Παπά Σοφία (6945666441)

Ώρες πορείας: -

Βαθμός Δύσκολίας: -

Ώρα αναχώρησης: (δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη)

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

«Νωπήγεια Κισάμου - Παναγία Χονή - Ροδωπού»

Εύκολη πεζοπορική εξόρμηση στο ακρωτήριο της Σπάθας στην επαρχία Κισάμου, για να γνωρίσουμε την περιοχή, όπου θα περπατήσουμε σε νέα εύκολα και βατά, μονοπάτια και χωματόδρομους.

Αρχηγός: Σπυρίδων Τζεράνης

Ώρες πορείας:  -

Βαθμός Δύσκολίας: 2

Ώρα αναχώρησης: 08.00 από τα γραφεία του Συλλόγου (Τζανακάκη 90)

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr

Ε.Ο.Σ. Μοιρών (www.eosm.gr)

«Ρούβας από Βότομο»

Θα ξεκινήσουμε από τη λίμνη Ζαρού ή Βότομο και αφού διασχίσουμε το Ζαριανό φαράγγι ή φαράγγι του Γάφαρη θα καταλήξουμε στο μεγαλύτερο πολύ όμορφο πρινόδασος του Ρούβα .

Όσες τον Ρούβα κι αν διαβείς

φορές δεν τον χορταίνεις

γι'αυτό στο Ρούβα τακτικά, 

σου λέμε ν'ανεβαίνεις.

Αρχηγός: Νεκτάριος Σαββάκης  (6974171820)

Ώρες πορείας:  4

Βαθμός Δύσκολίας: 1

Ώρα αναχώρησης: 08.00 από το Ηρώο Μοιρών

Πληροφορίες: Εμμανουήλ Δρετάκης, 6941625192, dretmann@gmail.com