Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Παρασκευή - Κυριακή 5-7/9)

05 Σεπ 2014

05.09 έως 07.09

Ηράκλειο, Ρέθυμνο & Χανιά

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Παρασκευή - Κυριακή 5-7/9)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Μοιρών στον Ψηλορείτη. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

«Φαράγγι Ίμπρου»

Όμορφη και ευχάριστη πεζοπορία στο Φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά που ξεκινάει από το χωριό Ίμπρος (850μ) και καταλήγει στο χωριό Κομιτάδες (200μ). 

Το Φαράγγι της Ιμπρου είναι ένα μικρό αλλά πολύ όμορφο φαράγγι και έχει μήκος 8 χιλιομέτρων. Έχει επιβλητικές πόρτες, δηλαδή στενώματα κατακόρυφων βράχων, που στη μέση περίπου της διαδρομής κλείνουν σχεδόν τη θέα προς τον ουρανό σαν τούνελ και το πιο στενό σημείο είναι μόλις δύο μέτρα. Το φαράγγι τελειώνει στον δρόμο που ενώνει τη Χώρα Σφακίων δυτικά με το γνωστό κάστρο και παραλία του Φραγκοκάστελλου (10 χλμ) ανατολικά.

Φτάνοντας στην παραλία του Φραγκοκάστελλου θα απολαύσουμε το μπάνιο μας και αργά το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Η πορεία είναι εύκολη και συνιστάται για καινούργιους ορειβάτες και για παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Αρχηγός: Κίτσα Βασιλειάδου

Ώρες πορείας: 3

Βαθμός δυσκολίας: 1

Ώρα αναχώρησης: 08.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Παρασκευή 5 – Σάββατο 6 – Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

«Παραλία Δωμάτων – Φαράγγι Κλάδου – Αγία Ρουμέλη»

Ένα τριήμερο στη νοτιοδυτική Κρήτη, στην παραλία Δωμάτων με το ιδιαίτερο και πανέμορφο τοπίο, όπου η πρόσβαση γίνεται είτε πεζοπορώντας το μονοπάτι Ε4 είτε με καραβάκι. Την Παρασκευή το μεσημέρι αναχωρούμε για Χώρα Σφακίων. Από κει θα μεταφερθούμε με καραβάκι στην παραλία Δωμάτων, όπου θα διανυκτερεύσουμε σε σκηνές ή υπνόσακους κάτω από τα άστρα. 

Το Σάββατο θα προχωρήσουμε μέσα στο μοναδικής ομορφιάς Φαράγγι του Κλάδου ως εκεί που δεν απαιτούνται σκοινιά για 2,5 ώρες περίπου και θα επιστρέψουμε από τα ίδια στα Δώματα για μπάνιο και χαλάρωση. 

Την Κυριακή, όποιοι το επιθυμούν, μπορούν να περπατήσουν ως την Αγία Ρουμέλη ακολουθώντας το παραλιακό μονοπάτι Ε4, με το υψηλότερο σημείο στα 350μ. Οι υπόλοιποι επιστρέφουν με το καραβάκι.

ΑρχηγόςΖουμπουλιά Βολωνάκη

Ώρες πορείας: 5+4

Βαθμός δυσκολίας: 1+2

Ώρα αναχώρησης: Παρασκευή 12.00 το μεσημέρι από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

«Ζώμινθος - Λιβάδι Κρουσώνα»

O Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου, ο δήμος Μαλεβιζίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούν τη διαδρομή Ζώμινθος - Λιβάδι. 

Η πεζοπορία μας ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου. Στη συνέχεια μέσα από μονοπάτια, λαγκαδιές και εγκαταλειμμένα μιτάτα φθάνουμε στον μικρό οροπέδιο Λιβάδι. Επισκεπτόμαστε το Χώνο, το παλιό τυροκομείο και η πεζοπορία μας καταλήγει στον κεντρική ανατολική είσοδο του οροπεδίου. Ακολουθεί κέρασμα από τον πολιτιστικό σύλλογο "Νέα Γενιά" του Κρουσώνα και το Δήμο Μαλεβιζίου.

Πριν από την έναρξη της πορείας, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο νεοσύστατο Μουσείο Ανωγείων, που λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης για τον αρχαιολογικό πλούτο του Ψηλορείτη, όπως αυτός αναδεικνύεται από το έργο των Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη. Ειδικά για φέτος και ύστερα από ευγενική παραχώρηση της κ. Έφης Σακελλαράκη, η αρχαία Ζώμινθος θα είναι ανοικτή για τους συμμετέχοντες, για μια σύντομη γνωριμία με το χώρο, όπου πλέον αναπαύεται ο αείμνηστος  πρώτος ανασκαφέας της Ζωμίνθου Γ. Σακελλαράκης.

Ώρες πορείας: 3

Επικεφαλής: Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Αναχώρηση: 08.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας και 8.15 από την πλατεία Γαζίου

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

Tην Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου o ορειβατικός σύλλογος θα πραγματοποιήσει πεζοπορία από τον κόμβο Ατσιποπούλου (Lidl) στα Μυριοκέφαλα μέσω Γωνιάς. Β.Δ. 1. 

Αρχηγός Σοφία Παππά, τηλ: 6945666441. Ώρα αναχώρησης 06:45.

Σάββατο 6 - Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

«Φαράγγι Ελυγιάς»

Το σαββατοκύριακο 6-7 Σεπτεμβρίου, ο Ορειβατικός σύλλογος Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει Πεζοπορία στο φαράγγι Ελυγιάς στα Αστερούσια όρη. 

Βαθμός δυσκολίας: 2+

Επικεφαλής: Γιώργος Βασιλάκης (6977915978)

Αναχώρηση: (δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη)

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

Σάββατο 6 - Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

«Αμουτσερά Σφακίων - κορυφή Κακοβολη - Γωνιάσματα- Σελί Στερνών»

Ορειβατική δραστηριότητα στη Σφακιανή Μαδάρα για την πραγματοποίηση ανάβασης στην κακοτράχαλη αυτή κορυφή, που έχει όμορφη θέα στα κεντρικά Λευκά Όρη και σε όλη τη νότια ακτογραμμή του νομού μας. Η προσέγγιση της περιοχής θα γίνει από την Ανώπολη Σφακίων και η διανυκτέρευση θα γίνει σε αντίσκηνα στην τοποθεσία Αμουτσερά.

Αρχηγός: Κωνσταντίνος Πρινολάκης

Βαθμός Δύσκολίας: 3

Ώρα αναχώρησης: 15.00, από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr