Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 12/10)

12 Οκτ 2014
Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά & Λασίθι

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Κυριακή 12/10)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Μοιρών στον Ψηλορείτη. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

Κυριακή 12 Οκτωβρίου

«Μονή Βροντησίου – Χαλασοκεφάλα – Ρούβας – Ζαρός»

Πανέμορφη, αλλά απαιτητική ορειβατική διαδρομή στις καταπράσινες νότιες υπώρειες του Ψηλορείτη

Αρχίζουμε την ανάβασή μας από τη Μονή Βροντησίου (540μ,) περνάμε από τις περιοχές Χωστό Νερό, Πλατύ Λαγκός και Λουτσολάκια και φτάνουμε στην κορυφή Χαλασοκεφάλα (1922μ), απ’ όπου απολαμβάνουμε την εντυπωσιακή πανοραμική θέα. Μέχρι εδώ η πορεία είναι συνεχώς ανηφορική, χωρίς ιδιαίτερο μονοπάτι, με υψομετρική διαφορά 1382μ.

Από την κορυφή κατηφορίζουμε σε κατσάβραχο με μυτερές πέτρες, πάντα χωρίς μονοπάτι, περνάμε από τις περιοχές Ανεμοσέφκουλο και Αρκαλιές και φτάνουμε στους Δύο Πρίνους, όπου ξεκουραζόμαστε στο όμορφο εκκλησάκι. Στη συνέχεια μπαίνουμε πια σε μονοπάτι και κατηφορίζουμε στο δάσος του Ρούβα, περνάμε το όμορφο φαράγγι του Ρούβα και το μικρό φαράγγι του Γάφαρη και τερματίζουμε στη Λίμνη του Ζαρού (420μ).

Απαραίτητη η εμπειρία κακοτράχαλου βουνού και τα γερά ορειβατικά παπούτσια.

Αρχηγός: Γιώργος Ρομπογιαννάκης

Ώρες πορείας: 9

Βαθμός δυσκολίας: 3

Ώρα αναχώρησης: 07.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Οκτωβρίου

«Μπάλος - Φαλάσαρνα - Ελαφονήσι»

Σάββατο 11 Οκτωβρίου:  Αναχώρηση στις 7 το πρωί από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας. Μετάβαση με το λεωφορείο στο Καστέλλι Κισσάμου. Μια ομάδα επιβιβάζεται στο πλοίο και επισκέπτεται τη Γραμβούσα και την παραλία του Μπάλου. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες αποβιβάζονται από το λεωφορείο στα Φαλάσαρνα όπου πραγματοποιούνται ταυτόχρονα μια τρίωρη πεζοπορία (πράσινη) και μια εξάωρη (κόκκινη ). Η πράσινη πεζοπορία θα κινηθεί κυκλικά σε μονοπάτι στα Φαλάσαρνα και θα απολαύσει το μπάνιο στα σμαραγδένια νερά των υπέροχων παραλιών. Η κόκκινη πεζοπορία θα κινηθεί στο δυτικότερο άκρο της Κρήτης  στο μοναδικής άγριας  ομορφιάς μονοπάτι Φαλάσαρνα - Μπάλος. Στη συνέχεια θα επιβιβαστεί στο πλοίο που θα μας μεταφέρει στο Καστέλλι. Τα λεωφορεία θα μας μεταφέρουν σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στην Αγία Μαρίνα όπου και θα γίνει διανυκτέρευση. 

Κυριακή 12 Οκτωβρίου: Το λεωφορείο μας μεταφέρει στη Μονή Χρυσοσκαλίτισσας. Επισκεπτόμαστε τη Μονή. Πραγματοποίηση παραθαλάσσιας τετράωρης πεζοπορίας από τη Μονή Χρυσοσκαλίτισσας μέχρι την ξακουστή παραλία στο Ελαφονήσι. Περνάμε απέναντι στο νησί και ακολουθώντας μονοπάτι επισκεπτόμαστε το φάρο και τα λιβάδια με τα κρινάκια. Απολαμβάνουμε το μπάνιο μας στα γαλάζια νερά.

Επικεφαλής: Συμεών Νικολόπουλος

Αναχώρηση: Σάββατο, 07.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας 

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (www.fysi.gr)

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου

«Z' Ενότητα Μονοπατιού Κράιπε (Βιλανδρέδο – Κρυονερίτης – Ροδάκινο - Παραλία Περιστερέ)»

Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου τελειώσουμε την μεγάλη αυτή διαδρομή του μονοπατιού της απαγωγής του στρατηγού Κράιπε με τον τερματισμό μας στην παραλία Περιστερέ, από όπου φυγαδεύτηκε στην Αίγυπτο. 

Η πορεία μας θα ξεκινήσει από τον κρυψώνα ανατολικά του χωριού Βιλανδρέδο (υψόμ.400μ). Θα συνεχίσουμε προς τις Αλώνες και θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε προς τον Κρυονερίτη (υψόμ.1100μ). Θα περάσουμε από τον επόμενο κρυψώνα και θα αρχίσουμε να κατηφορίζουμε για την παραλία του Περιστερέ. 

Θα υπάρχει και εναλλακτική για τους αρχάριους και τα νέα παιδιά. Θα περπατήσουν στην αρχή, μαζί με όλους, από Βιλανδρέδο μέχρι Αλώνες και θα επιστρέψουν στο Βιλανδρέδο από άσφαλτο, όπου με το λεωφορείο θα μεταβούν στο Ροδάκινο. Απο εδώ θα περπατήσουν μέχρι την παραλία Περιστερέ μαζί με την υπόλοιπη ομάδα.

Ώρες Πορείας: 7 (ή 3)

Βαθμός δυσκολίας: 2 ή 1

Αρχηγός: Καρανδινάκης Γρηγόρης (6983510642)

Ώρα αναχώρησης:  7.00 πμ. από το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη (Καινούργια Πόρτα)

Δηλώσεις συμμετοχής: στο 2810 224667 (19:00-21:00 ΔΕ-ΠΑ) και στον αρχηγό

Πληροφορίες: Πλατεία Κορνάρου 46, 1ος όροφος (Ηράκλειο), τηλ. 2810 224667 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-21:00), fysi@fysi.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

Κυριακή 12 Οκτωβρίου

«Φαράγγι Αγίας Φωτιάς - Σπήλι»

Tην Κυριακή 12η Οκτωβρίου, ο Ορειβατικός σύλλογος υποστηρίζει τον 2ο Ερμονίκειο δρόμο Σπηλίου, συμμετέχοντας με διοργανωση πεζοπορίας στο φαράγγι Αγίας φωτιάς στο Σπήλι. Β.Δ. 1. 

 

Αρχηγός Μανωλεσάκης Κων/νος  (6976402902)

Βαθμός δυσκολίας: 1

Αναχώρηση(δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη)

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου

«Φαράγγι Πατσού (Ποταμοδιάσχιση - River trekking)»

Πεζοπορική ποταμοδιάσχιση σε ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια στην επαρχία Αμαρίου στο νομό Ρεθύμνου. Οι συμμετέχοντες θα δροσιστούν από τα νερά του ρέματος που τρέχει στο φαράγγι, για αυτό θα πρέπει να φέρουν μαζί τους δεύτερα ρούχα και παπούτσια τα οποία θα μείνουν στεγνά στο λεωφορείο.

Αρχηγός: Κωνσταντίνος Πρινολάκης

Βαθμός Δύσκολίας: 3

Ώρα αναχώρησης:  08.00, από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr