Θέλουμε να ξέρουμε ό,τι ενδιαφέρον γίνεται στο νησί. Εσύ;

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Υπαίθρια δραστηριότητα

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Σάββατο & Κυριακή 18-19/10)

18 Οκτ 2014

18.10 έως 19.10

Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά & Λασίθι

Πεζοπορικές διαδρομές στην Κρήτη (Σάββατο & Κυριακή 18-19/10)

Cretazine Tips

  1. Β.Δ. 1. : αφορά τις πιο εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.
  2. Β.Δ. 2. : αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές. Είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις, είτε κατάκτηση κορφών χωρίς χιόνι. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.
  3. Β.Δ. 3. : αφορά υψηλής δυσκολίας διαδρομές. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση που ξέρουν να χειρίζονται εξοπλισμό βουνού.
  • Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Μοιρών στον Ψηλορείτη. Ευχαριστούμε για την παραχώρηση!

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την Κρήτη, στην πραγματικότητα το νησί έχει άπειρα μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει ακόμη. Κορφές που πρέπει να πατήσεις, μονοπάτια που επιβάλλεται να περπατήσεις, μνημεία της φύσης που πρέπει να γνωρίσεις, γραφικά χωριά, παμπάλαια μνημεία, θέες από ψηλά που πρέπει να δεις. 

Το Cretazine παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις εξορμήσεις που διοργανώνουν οι διάφοροι ορειβατικοί – πεζοπορικοί – φυσιολατρικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται ανά νομό στο νησί. Μέσω αυτών των συλλόγων εξάλλου οι οικοπεριηγήσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς δεν έχεις να αγχώνεσαι για βενζίνες, για το αν πάει στους κακοτράχαλους δρόμους το αυτοκίνητο σου, αν θα πρέπει να περάσεις δύο φορές το εκάστοτε φαράγγι… ή ακόμα για το αν θα σε ακολουθήσει κάποιος φίλος στις φυσιολατρικές αναζητήσεις σου. Απλώς δηλώνεις συμμετοχή, πληρώνεις τη συμμετοχή και ξεκινάς με την εκάστοτε ομάδα.

Πάρε λοιπόν κατάλληλα παπούτσια, αν είσαι αρχάριος επικοινώνησε με τον σύλλογο που σε ενδιαφέρει για να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις και μην τρομάζεις… σε κάθε διαδρομή αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας. Δεν κινδυνεύεις να βρεθείς να κρέμεσαι από σκοινιά στην πλαγιά του Γκίγκιλου όπως ο Πατεράκης. 

ΚΑΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ! 

Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου (www.eos-her.gr)

Σαββατοκύριακο 18-19 Οκτωβρίου 2014

A. «Ξυλόσκαλο – Καταφύγιο Καλλέργη»

Ένα διήμερο στα Λευκά Όρη και μια εναλλακτική εύκολη πεζοπορία, παράλληλη με την ανάβαση στο Γκίγκιλο, μια γνωριμία με μια άλλη γωνιά των Λευκών Ορέων.

Το Σάββατο το απομεσήμερο θα αναχωρήσουμε για τον Ομαλό Χανίων όπου και θα διανυκτερεύσουμε σε δωμάτια ή σκηνές.

Την Κυριακή το πρωί θα ξεκινήσουμε από το Ξυλόσκαλο (1200μ) . Αφού θαυμάσουμε τη θέα προς το φαράγγι της Σαμαριάς, θα  ακολουθήσουμε ανηφορικό μονοπάτι και χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στο Καταφύγιο Καλλέργη (1680μ). Εκεί θα πιούμε το τσάι μας και θα απολαύσουμε τη θέα στις γύρω κορυφές και φαράγια και αργότερα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής στον Ομαλό.

Αρχηγός: Σταυρούλα Βλάχου

Ώρες πορείας: 4

Βαθμός δυσκολίας: 1

Ώρα συνάντησης: Σάββατο 15.00, από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

B. «Γκίγκιλος»

Ένα διήμερο στα Λευκά Όρη και ανάβαση στην κορυφή (1980μ) του επιβλητικού Γκίγκιλου, του ορεινού όγκου που βρίσκεται δυτικά του Φαραγγιού της Σαμαριάς.

Το Σάββατο το απομεσήμερο θα αναχωρήσουμε για τον Ομαλό Χανίων όπου και θα διανυκτερεύσουμε σε δωμάτια ή σκηνές.

Την Κυριακή νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε από το Ξυλόσκαλο (1200μ) την ανάβαση για την κορυφή του Γκίγκιλου. Αρχικά θα ακολουθήσουμε το καλά χαραγμένο μονοπάτι Ε4 με τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς, θα περάσουμε από το Λινοσέλι και θα ανηφορίσουμε μέχρι το διάσελο (1650μ). Όσοι θέλουν μπορούν να σταματήσουν εδώ, να θαυμάσουν τη θέα και να επιστρέψουν στον Ομαλό. Οι υπόλοιποι, ακολουθώντας τα σημάδια στη βραχώδη δυτική πλαγιά του βουνού, θα οδηγηθούμε στην κορυφή. Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα όμορφη και η θέα μαγευτική.

Η επιστροφή θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι, οπότε όποιος κουραστεί μπορεί να σταματήσει και εύκολα να γυρίσει πίσω.

Αρχηγός: Άρια Χατζηβασίλη

Ώρες πορείας: 7

Βαθμός δυσκολίας: 2

Ώρα αναχώρησης: Σάββατο 15.00, από το Αρχαιολογικό Μουσείο

Πληροφορίες: Δικαιοσύνης 53 (Ηράκλειο),  τηλ. 2810-227609 Δευτέρα έως Παρασκευή 20.30 – 22.30, eos@eos-her.gr

Πεζοπορικός Ηρακλείου (www.pezoporikos.gr)

Κυριακή 19 Οκτωβρίου

«Φαράγγι Χαυγά»

Μια πανέμορφη κυκλική διαδρομή στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ξεκινάμε από τον Άγιο Κωνσταντίνο ακολουθώντας αρχικά χωματόδρομο και ανεβαίνουμε μέχρι την Αγία Πελαγία έχοντας μοναδική θέα το Οροπέδιο. Από μονοπάτι συνεχίζουμε την ανάβασή μας μεχρι τον Τίμιο Σταυρό, όπου και κάνουμε στάση έχοντας θέα το οροπέδιο του Καθαρού και τις Λασιθιώτικες Μαδάρες. Αρχίζουμε την κατάβασή μας μέχρι τον "Καθάριο Λάκκο". Από παλιό μονοπάτι κατεβαίνουμε στο φαράγγι του Χαυγά. Ακολουθώντας την κοίτη και μονοπάτι, βγαίνουμε από το φαράγγι, περνάμε από τη λιμνοδεξαμενή και ακολουθώντας αγροτικό δρόμο τελειώνουμε την πορεία μας στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Ώρες πορείας: 5

Επικεφαλής: Μαρία Διαλυνά

Αναχώρηση: 08.00 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας 

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

«Ψυχρό - Τούμπα Μούτσουνα - Σαρακήνου - Πλάτη»

Η πορεία μας ξεκινάει από το το Ψυχρό από το πάρκινγκ του Σπηλαίου,στο οροπέδιο Λασιθίου. Ακολουθώντας υποτυπώδη μονοπάτια και ανεβαίνοντας ελεύθερα στην πλαγιά φθάνουμε στην κορυφόγραμμή της "Μούτσουνας". Η θέα είναι μαγευτική. Βιαννίτικα, Μεσσαρά, Οροπέδιο, Λασιθιώτικες Μαδάρες, Σελένα, Καρφί. Ακολουθόύμε την κορυφογραμμή μέχρι το διάσελο του Μικρού Αφέντη και ακολουθώντας παλιό μονοπάτι στην πλατιανή λαγκάδα τελειώνουμε την πεζοπορία μας στην Πλάτη στο οροπέδιο Λασιθίου.

Ώρες πορείας: 6

Επικεφαλής: Δημήτρης Νικολαϊδης

Αναχώρηση: 8 από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Πληροφορίες: Αβέρωφ 25 (Ηράκλειο), τηλ. 2810.344588 (20:00 - 22:00), info@pezoporikos.gr

Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (www.fysi.gr)

Κυριακή 19 Οκτωβρίου

«Φαράγγι Τσιγκούνη - Οροπέδιο Μονοκαρά - Λάστρος»

Στην επαρχία της Σητείας σε καταπράσινο τοπίο θα περπατήσει ο Φυσιολατρικός Σύλλογός Ηρακλείου (ΦΥ.Σ.Η.) την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014. Η πορεία μας θα ξεκινήσει λίγο πρίν το χωριό Σφάκα από υψόμετρο 220μ. Θα διασχίσουμε το στενό φαράγγι Τσιγγούνη και θα φθάσουμε στο ύψος του οροπ. Μονοκαρά (υψόμ.730μ). Η δενδρώδης βλάστηση μας ακολουθεί σε όλο το μήκος του φαραγγιού. Στην συνέχεια από μονοπάτι με καταπληκτική θέα και σε συνδυασμό με δρόμο, θα κατηφορίσουμε στο χωριό Λάστρος(υψόμ.360μ). 

Εναλλακτική: Σφάκα-Μόχλος από δρόμο, για όσους θέλουν να περπατήσουν χαλαρά και εάν είναι ο καιρός καλός να κάνουν και το μπάνιο τους στο Μόχλο. Με το λεωφορείο επιστροφή στο χωριό Λάστρος και συνάντηση με την υπόλοιπη ομάδα για φαγητό, σε παραδοσιακή ταβέρνα όποιος επιθυμεί.

Ώρες Πορείας: 5 (ή 1,5)

Βαθμός δυσκολίας: 1+ ή 1

Αρχηγός: Μπιολάκης Εμμανουήλ (6974813788)

Ώρα αναχώρησης:  7.30 πμ. από το Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη (Καινούργια Πόρτα)

Δηλώσεις συμμετοχής: στο 2810 224667 (19:00-21:00 ΔΕ-ΠΑ) και στον αρχηγό

Πληροφορίες: Πλατεία Κορνάρου 46, 1ος όροφος (Ηράκλειο), τηλ. 2810 224667 (Δευτέρα – Παρασκευή 19:00-21:00), fysi@fysi.gr

Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου (www.eosrethymnou.gr)

Κυριακή 19 Οκτωβρίου

«Κορυφή Κουρούπα - κορυφή Τσιλίβδικα»

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου το Δίκτυο αγώνα κατά των ΒΑΠΕ & ο Ορειβατικός  Σύλλογος Ρεθύμνου, θα πραγματοποιήσουν τη διαδρομή κορυφή Κουρούπα - κορυφή Τσιλίβδικα διασχίζοντας το φαράγγι του Κοτσυφού

Αρχηγός Μανωλεσάκης Κωστής (6976402902)

Βαθμός δυσκολίας: 1

Πληροφορίες: Δημοκρατίας 12 (Ρέθυμνο), τηλ. 28310 57766, eosrethymnou@gmail.com

Ε.Ο.Σ. Χανίων (www.eoshanion.gr)

Σάββατο 18 Οκτωβρίου - Κυριακή 19 Οκτωβρίου 

«Χώρα Σφακίων - Λουτρό - Μάρμαρα - Αγία Ρουμέλη»

Πεζοπορική εξόρμηση σε μία από τις πιο όμορφες και εύκολες διαδρομές στα νότια παράλια του νομού μας στην επαρχία Σφακίων. Η διαδρομή ακολουθεί το καλογραμμένο παραλιακό Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Η διανυκτέρευση θα γίνει στο ύπαιθρο στην παραλία Μάρμαρα.

Αρχηγός: Ιωάννης Φραντζεσκάκης

Βαθμός Δύσκολίας: 2

Ώρα αναχώρησης:  Σάββατο 13.00, από τα Γραφεία του Συλλόγου - Τζανακάκη 90

Πληροφορίες: Τζανακάκη 90 (Χανιά), τηλ. 2821044647, eoshania @otenet.gr

Ε.Ο.Σ. Μοιρών (www.eosm.gr)

Κυριακή 19 Οκτωβρίου

«Τίμιος Σταυρός από Λάκο Μυγερού»

Αναβαση στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης , στον Τϊμιο Σταυρό (2.456μ) από το Λάκο του Μυγερού.

Αρχηγός: Απόστολος Παυλίδης  (6937468739)

Ώρες πορείας:  5

Βαθμός Δύσκολίας: -

Ώρα αναχώρησης: 07.00 από το Ηρώο Μοιρών

Πληροφορίες: Εμμανουήλ Δρετάκης, 6941625192, dretmann@gmail.com