Ζούμε στους ρυθμούς της πόλης. Ακολούθησε μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Το Ρόδο Αμάραντο (18ος αι.) δίπλα στην Πιετά του ΚαπράλουΤο Ρόδο Αμάραντο (18ος αι.) δίπλα στην Πιετά του Καπράλου
  • Ο Άγιος Σεβαστιανός του Τσαρούχη κρύβει πολιτικές αλληγορίεςΟ Άγιος Σεβαστιανός του Τσαρούχη κρύβει πολιτικές αλληγορίες
240x360 GR

Έξι αιώνες θρησκευτικής, συν μισός αιώνας νεοελληνικής τέχνης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε, πριν τα επίσημα εγκαίνια, στις δύο νέες εκθέσεις του ΙΜΚ (μόνιμη και περιοδική), όταν ακόμα ο χώρος ανάδινε τη χαρακτηριστική μυρωδιά του φρεσκοβαμμένου και η αίσθηση ότι έμπαινες σε ένα άβατο ήταν πολύ έντονη - κάτι που βέβαια οφείλεται και στον εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των αιθουσών. 

Cretazine Tips

  • "Το Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού" του Τσαρούχη είναι έργο των χρόνων της δικτατορίας, όταν ο καλλιτέχνης ζει στο Παρίσι, και κρύβει πολιτικές προεκτάσεις. 
  • Ο Θεόδωρος Στάμος, τρία έργα του οποίου βλέπουμε στην περιοδική έκθεση "Θεότητα (α)συνέχεια" υπήρξε ένας από τους νεότερους ζωγράφους της ομάδας των Αφηρημένων Εξπρεσιονιστών, τους λεγόμενους "Οξύθυμους" στην οποία μεταξύ άλλων ανήκαν και ο Τζάκσον Πόλοκ και ο Μαρκ Ρόθκο. Τα έργα που βλέπουμε δημιουργήθηκαν μετά την επίσκεψη του καλλιτέχνη στους Αγίους Τόπους. 
  • Το έργο του Παρθένη "Ευαγγελισμός - Ποίηση" ανήκει στα τελευταία χρόνια της δημιουργίας του, η οποία σύμφωνα με τον μαθητή του Τσαρούχη διαπνέεται από "αττική λιτότητα" και χαρακτηρίζεται ως "τρίτος κλασικισμός".
  • Στην Πιετά του Καπράλου, ο "Υιός" ακόμα εν ζωή, παραδίδεται στην αγκαλιά της "Μητέρας", επιστρέφει στη μήτρα, ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής. 
  • Για τη σχολική περίοδο 2015-2016 το μουσείο έχει σχεδιάσει (και προσφέρει δωρεάν) δύο εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα στις δύο εκθέσεις. Περισσότερα εδώ
  • Τη μόνιμη έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος αναλυτικός κατάλογος και δίγλωσσο φυλλάδιο αφιερωμένο στο έργο του Ζ. Καστροφύλακα. 
  • Ωράριο λειτουργίας ΙΜΚ

- (Απρίλιος – Οκτώβριος) Δευτέρα – Σάββατο 09.00-17.00, 

- (Νοέμβριος – Μάρτιος) Δευτέρα – Σάββατο 09.00-15.30, 

- Κυριακές & αργίες κλειστά

 

από την κατηγορία  Εντός των Τειχών
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Οι αίθουσες που πλέον φιλοξενούν τις 65 εικόνες που δώρισε στο μουσείο ο συλλέκτης κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης έπρεπε να ανακατασκευαστούν, έργο που ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Γιώργος Παρμενίδης, Christine Longuepee και Ιφιγένεια Μάρη. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πρωτοποριακό και εντυπωσιακό: μια σκοτεινή αίθουσα όπου οι «αυτόφωτες» εικόνες επιπλέουν θαρρείς σε ένα κατάμαυρο φόντο, δημιουργώντας μυστηριακή ατμόσφαιρα, και προκαλώντας δέος στον επισκέπτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες αυτού του εφέ χρειάστηκε να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ειδικά για την περίσταση μια νέα σειρά προβολέων από μια ιταλική εταιρεία.

drakontoktonosΕικόνες της περίφημης κρητικής σχολής συνυπάρχουν με εικόνες από τα Επτάνησα, από τις Κυκλάδες και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά ακόμα και από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία. Η Δύση συναντά την Ανατολή, η μεταβυζαντινή τέχνη τις επιρροές της Αναγέννησης, η κρητική τέχνη τη ματιά των αγιογράφων της Ρωσίας. Ξεχωριστή θέση μέσα στην έκθεση έχει ένα σπάνιο ενυπόγραφο έργο του Ζαχαρία Καστροφύλακα (αδελφού του Γεώργιου Καστροφύλακα, εικόνες του οποίου υπάρχουν στον «μικρό» Άγιο Μηνά). Πρόκειται για ένα μικρό τρίπτυχο που απεικονίζει θέματα που σχετίζονται με την Παναγία (Ζωοδόχος Πηγή, Ευαγγελισμός, Εισόδια). Εκτός από την εκπληκτική δεξιοτεχνία του καλλιτέχνη στην μικρογραφική τέχνη, το έργο έχει υψηλή καλλιτεχνική αξία καθώς συνδυάζει τις τάσεις της ζωγραφικής φορητών εικόνων στην Κρήτη του 18ου αι., με δυτικά στοιχεία αλλά και διακοσμητικά θέματα ανατολίτικου χαρακτήρα, όπως σημειώνει η αρχαιολόγος και ιστορικός βυζαντινής τέχνης Χρυσαυγή Κούτσικου που επιμελήθηκε την έκθεση. 

kapralos inΗ υπερβατική, μυσταγωγική εμπειρία της επίσκεψης στην έκθεση συμπληρώνεται από την περιοδική έκθεση με τίτλο «Θεότητα (α)συνέχεια» που φιλοξενείται στη γειτονική αίθουσα και περιλαμβάνει σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης (της περιόδου 1950-1990)  τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στην Κρήτη. Κι εδώ πάλι το θέμα (ή έστω η αφορμή) είναι θρησκευτικό. Ένα μνημειακών διαστάσεων έργο του «όψιμου» Παρθένη με θέμα τον «Ευαγγελισμό» εκτίθεται δίπλα στα έργα του μαθητή του, Τσαρούχη, με τον Δαβίδ και τον Άγιο Σεβαστιανό σε μια απεικόνιση που κινείται μεταξύ «πραγματικότητας και αλληγορίας».

aithousa imk

Στην άλλη γωνιά της αίθουσας, ο Θεόδωρος Στάμος και τα «Ατέρμονα Πεδία» του συνομιλεί με τον Χρήστο Καπράλο και την δική του, συγκλονιστική, γλυπτή εκδοχή της Πιετά. Και αν με μια πρώτη ματιά δεν αντιλαμβάνεσαι τη «θρησκευτικότητα» και πνευματικότητα των έργων το εξαιρετικά κατατοπιστικό πολύπτυχο έντυπο που συνοδεύει την έκθεση με κείμενα της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας του ΙΜΚ Ντενίζ-Χλόης Αλεβίζου θα σε καθοδηγήσει στο να αντιληφθείς πώς αφηγούνται οι καλλιτέχνες την δική τους θρησκευτική εμπειρία. 

Σύντομα, το Ιστορικό Μουσείο θα ανακοινώσει σειρά διαλέξεων που θα πλαισιώσουν τις εκθέσεις αλλά και ξεναγήσεις τις οποίες, εννοείται, δεν πρέπει να χάσετε! Η μίνι ξενάγηση από την Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου που εμείς είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε, πριν τα επίσημα εγκαίνια, ήταν άκρως απολαυστική και φώτισε πτυχές τόσο της θρησκευτικής τέχνης, όσο και της σύγχρονης, που δεν είναι εμφανείς στο αμύητο μάτι.