Ζούμε για να εξερευνούμε την Κρήτη. Έλα μαζί μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Σημείο αναφοράς του χωριού, ο πανάρχαιος πλάτανοςΣημείο αναφοράς του χωριού, ο πανάρχαιος πλάτανος© Cretazine

Κράσι

Είναι κάποια χωριά στην Κρήτη, υπερβολικά διαφημισμένα, που θα σε γεμίσουν προσδοκίες και τελικά μάλλον θα σε απογοητεύσουν. Είναι και κάποια άλλα, που κρατάνε χαμηλό προφίλ και φυλάνε το στοιχείο της (θετικής) έκπληξης για τον επισκέπτη. Ένα από αυτά τα χωριά είναι και το Κράσι. Παίρνοντας τον δρόμο για το οροπέδιο Λασιθίου, λίγο μετά από το Αβδού, θα δεις την ταμπέλα προς Κράσι. Στρίψε, έστω και για ένα σύντομο πέρασμα αν είναι άλλος ο τελικός προορισμός σου.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Cretazine Tips

  • Πάνω από την επιγραφή στο μεσαίο τόξο βλέπεις τις προσωπογραφίες του Νίκου Καζαντζάκη, του Νίκου Βέη και του Κώστα Βάρναλη.
  • Στην είσοδο του χωριού θα βρεις ταμπέλα με τα μονοπάτια που συνδέουν το Κράσι με το Δάσος Αζιλάκων, τον αρχαιολογικό χώρο Καρφί και τον δασικό δρόμο της Σελένας.
από την κατηγορία  Χωριά
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Ένα «λογοτεχνικό» ορεινό χωριό

Φτάνεις στην κεντρική πλατεία του χωριού και η εικόνα του υπεραιωνόβιου πλατάνου σε συνδυασμό με τις πέτρινες τοξωτές βρύσες που τρέχουν δροσερό νερό, σε βάζουν για τα καλά στο κλίμα του ορεινού χωριού. Το καλοκαίρι η σκιά του πλατάνου είναι θεόσταλτη, τον χειμώνα το σκηνικό είναι σχεδόν αλπικό.

Το λιθόδμητο υδραγωγείο ή «Μεγάλη Βρύση» είναι έργο του 1890 όπως μαρτυρά κι η εντοιχισμένη επιγραφή. Η κατασκευή αποτελείται από τρία τοξωτά ανοίγματα, τα δύο εκ των οποίων χρησίμευαν για το πότισμα των ζώων – εξ ου και οι γούρνες. Το νερό είναι πόσιμο, υδρεύει το χωριό και αρδεύει τη γύρω περιοχή, οπότε μη διστάσεις να γεμίσεις το μπουκάλι σου ή να δροσιστείς επί τόπου. Πάνω από το μεσαίο τόξο τρείς προσωπογραφίες και μια επιγραφή θα τραβήξουν την προσοχή σου (όπως και το zoom της μηχανής σου):

"Στόχαση, γνώση κι ανθρωπιά έσμιγαν, - πάνε χρόνια -
στο Κράσι και του πλάτανου την άπλα φυλλουριά.
Και μέσα τους ανάδευαν θεριακωμένα κλώνια,
η ανθρωπιά, η προκοπή, το δίκιο, η λευτεριά."

Η επιγραφή αναφέρεται στη λεγόμενη «λογοτεχνική συντροφιά του Κρασίου», που σύχναζε, αναπαυόταν, συζητούσε κάτω από τη σκιά του μεγαλοπρεπούς πλατάνου. Δεν είναι καθόλου τυχαίος αυτός ο πλάτανος λοιπόν. Είναι ένας από τους παλαιότερους στην Κρήτη, άνω των 1000 ετών (κάποιοι λένε άνω των 2000 ετών), και με περιφέρεια άνω των 14 μέτρων ανήκει σε ένα από τα 5 μεγαλύτερα δέντρα στην Ευρώπη. Ο πλάτανος που με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα ανακηρύχτηκε ως «Προστατευόμενο Φυσικό Μνημείο», έχει και… υψηλή λογοτεχνική αξία. Είναι γνωστός ως «Πλάτανος του Καζαντζάκη» αφού στη σκιά του έγραφε και διάβαζε ο Νίκος Καζαντζάκης τα καλοκαίρια που περνούσε στο Κράσι, μαζί με την «λογοτεχνική συντροφιά» του αποτελούμενη από την οικογένεια Αλεξίου, τον Βάρναλη, τον Αυγέρη και πολλούς άλλους επώνυμους και ανώνυμους Κρητικούς και μη. Η «λόγια» οικογένεια των Αλεξίου (Έλλη Αλεξίου, Γαλάτεια Καζαντζάκη) καταγόταν άλλωστε από το Κράσι.

Μείνε κάτω από τη σκιά του τεράστιου πλατάνου, θαύμασε τη θέα, περπάτησε στα πέτρινα καλντερίμια, αναζήτησε τον θολωτό τάφο που βγήκε στο φως μετά από ανασκαφές του Σπύρου Μαρινάτου στη θέση Αρμί και μην παραλείψεις να τιμήσεις τις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού. Παραδοσιακά φαγητά στο ξυλόφουρνο, και σπιτικά γλυκά για επιδόρπιο.