Ζούμε στους ρυθμούς της πόλης. Ακολούθησε μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 • © Cretazine
 • Η Ρένα επί το έργονΗ Ρένα επί το έργον© Cretazine
 • Έχουν περάσει ήδη το 1ο ψήσιμο και περιμένουν το 2οΈχουν περάσει ήδη το 1ο ψήσιμο και περιμένουν το 2ο© Cretazine
 • © Cretazine
 • Η γάτα είναι "χαραγμένη" πάνω στον πηλόΗ γάτα είναι "χαραγμένη" πάνω στον πηλό© Cretazine
 • © Cretazine
 • Η Ρένα μας κάνει μάθημα! :-)Η Ρένα μας κάνει μάθημα! :-)© Cretazine
 • Δημιουργίες από μικρούς και μεγάλους μαθητέςΔημιουργίες από μικρούς και μεγάλους μαθητές© Cretazine
 • Ένας πάγκος γεμάτος εργαλεία και σύνεργαΈνας πάγκος γεμάτος εργαλεία και σύνεργα© Cretazine
240x360 GR

«Μάθε τέχνη»: κάναμε μάθημα κεραμικής στο εργαστήρι της Ρένας Καστανάκη

Πήγαμε στο εργαστήριο της, μιλήσαμε για την τέχνη της κεραμικής και τα μαθήματα που παραδίδει, παίξαμε με τον πηλό και τώρα περιμένουμε να ψηθούν οι… σουρεαλιστικές μας δημιουργίες 

Cretazine Tips

 • Το πρόγραμμα μαθημάτων για τη σεζόν 2016-2017 περιλαμβάνει τμήματα: αρχαρίων, προχωρημένων, τροχό, παιδιών-εφήβων, θεωρία. Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο 6930992996.
 • Όλα τα μαθήματα (πλην του τροχού) είναι ομαδικά και τα τμήματα αποτελούνται από 4-6 άτομα. 
 • Δείτε περισσότερες δημιουργίες των μαθητών της Ρένας
από την κατηγορία  Εντός των Τειχών
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Δεν ξέρουμε αν είναι περαστική μόδα ή μια τάση που ήρθε για να μείνει, πάντως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καταπιάνονται με δημιουργικά χόμπι και χειροτεχνίες. Η χαρά της χειροποίητης δημιουργίας είναι σίγουρα ένα μοναδικό αίσθημα… όταν όμως το βασικό υλικό είναι κάτι «φιλικό και τρυφερό» όπως ο πηλός αυτό το αίσθημα απογειώνεται! «Η δημιουργικότητα είναι πάντα κρυμμένη μέσα μας, χρειάζεται ένα μικρό ερέθισμα για να ελευθερωθεί» μας λέει η Ρένα Καστανάκη που μας υποδέχτηκε στο εργαστήριο της στην οδό Παπαναστασίου. Πάνω στους μεγάλους πάγκους εργασίας περιμένουν ανυπόμονα τα διάφορα εργαλεία, αλλά και τα δείγματα από διάφορα πειράματα στον πηλό: μικρά χρωματιστά πλακίδια, άλλα γυαλιστερά, άλλα ματ, άλλα ανάγλυφα. Στα δε ράφια, δημιουργίες των μαθητών, μικρών και μεγάλων, πιάτα, ειδώλια, κατσαρολάκια, βάζα. 

koupes

Η Ρένα παραδίδει μαθήματα κεραμικής από το 2008 και από τον «τροχό» της έχουν περάσει πολλοί μαθητές, κάποιοι από τους οποίους δεν αρκέστηκαν στην κεραμική ως χόμπι, αλλά συνέχισαν τις σπουδές τους ή ακόμη, ασχολήθηκαν επαγγελματικά. «Ήδη μια μαθήτρια μου συνέχισε σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, και πήρε δύο υποστροφίες για μάστερ και έρευνα. Αλλά και μια μαθήτρια μου, αρχιτέκτονας, που ήθελε να αλλάξει δουλειά, σήμερα έχει δικό της εργαστήριο και μαγαζί».  Η Ρένα μας αφηγείται τις ιστορίες των μαθητών της με την κλασική υπερηφάνεια του δασκάλου που βλέπει τους μαθητές του να προκόβουν.

IN rena 9142Γιατί όμως είναι τόσο περιζήτητα τα μαθήματα κεραμικής; «Είναι το ίδιο το υλικό. Ο πηλός, που από τη μία σε «γειώνει» και από την άλλη αφήνει τη φαντασία σου ελεύθερη. Μπορείς να φτιάξεις τα πάντα με τον πηλό: από ένα μικρό κοσμηματάκι μέχρι σπίτια!». Η Ρένα με τους μαθητές της επικεντρώνεται στη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων (σερβίτσια, κούπες, κατσαρολάκια κ.ά.) αλλά και σε διακοσμητικά αντικείμενα όπως κοσμήματα, επιτοίχια διακοσμητικά κ.ά. Μόνο όριο, η φαντασία!

Χαζεύοντας τις παιδικές πήλινες δημιουργίες, συζητάμε για το παιδικό τμήμα και ρωτάμε τι οφέλη έχει για τα παιδιά η κεραμική. «Βοηθάει στην κινητικότητα τους, στη συγκέντρωση, και βοηθάει τα πιο κλειστά, τα πιο ντροπαλά παιδιά να ανοιχτούν». Γενικά η ενασχόληση με τον πηλό, εξηγεί η Ρένα, έχει ψυχοθεραπευτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες: όσο πλάθεις με τα χέρια σου τον πηλό, ξεχνάς τα πάντα, και ξυπνάνε όλες οι αισθήσεις. «Έχει πολλά στάδια η κεραμική, δεν βαριέσαι ποτέ. Πρώτα πρέπει να ζυμωθεί ο πηλός. Έπειτα να διαλέξεις τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσεις. Να φτιάξεις μια σύνθεση ή ένα σκίτσο ως οδηγό για το τι θες να φτιάξεις. Ακολουθεί η συζήτηση με τους μαθητές και μετά έχουν σειρά οι λεπτομέρειες. Στη συνέχεια, και αφού στεγνώσει, πρέπει να ψηθεί μια φορά το πήλινο, να προσθέσεις τα χρώματα και τέλος να ξαναψηθεί για δεύτερη φορά ώστε να γίνει αδιάβροχο, γυαλωμένο κλπ». 

IN kids creations 9148

Εκτός βέβαια από το καθαρά δημιουργικό κομμάτι, υπάρχει και το πιο τεχνικό: η χημεία της κεραμικής, η τεχνολογία υλικών κλπ. Εκεί η Ρένα έχει αφιερώσει ξεχωριστό μάθημα θεωρίας που απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που θέλουν να φτιάξουν το δικό τους εργαστήριο (επαγγελματικό ή έστω στο σπίτι τους). Στο μάθημα αυτό οι μαθητές μαθαίνουν συνταγές, κρατάνε σημειώσεις, κάνουν πειράματα, φτιάχνουν παλέτες χρωμάτων. Τα χρώματα και οι υφές δεν έρχονται έτοιμα κατά παραγγελία δηλαδή, είναι κάτι που αν θες να μπεις στα πιο βαθιά νερά της κεραμικής πρέπει να το μάθεις μόνος σου. «Με το internet έχεις πλέον πρόσβαση σε πολλή πληροφορία, αλλά μόνο η αφή σε πάει εκεί που θέλεις. Πρέπει να κάτσεις να φτιάξεις κάτι, να το πιάσεις»

Όπως κάθε τέχνη, έτσι και η κεραμική χρειάζεται έμπνευση, ερεθίσματα, εξέλιξη. Δασκάλα και μαθητές κάνουν τις εκδρομές τους σε μουσεία αλλά και σε μέρη με μεγάλη κεραμική παράδοση (Μαργαρίτες), κι επίσης επισκέπτονται εργαστήρια άλλων κεραμοποιών με τους οποίους ανταλλάζουν μεθόδους, τεχνικές, σεμινάρια…  

IN STELLA RENA 9191

Κάπου εδώ η Ρένα πρότεινε να αφήσουμε τη θεωρία και να περάσουμε στην πράξη και μας έδωσε από ένα κομμάτι πηλό για να φτιάξουμε κάτι. Η αίσθηση του πηλού στα χέρια, ακόμα και στην πρώτη επαφή, είναι ανεξήγητα οικεία. Θυμίζει παιδικά παιχνίδια με λασπωμένα χώματα ή ίσως ξυπνάει μνήμες καταγεγραμμένες στο DNA μας. Αν ρωτάτε για το αποτέλεσμα της πρώτης επαφής μας με τον πηλό, εχμ… ας πούμε ότι η προσπάθεια μετράει! :-) 

Δείτε και το βίντεο: