Η Κρήτη όπως τη ζούμε

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • "Αυτό είναι το μουσείο της Θεάς της Αφροδίτης""Αυτό είναι το μουσείο της Θεάς της Αφροδίτης"
  • Περνά - περνά η μέλισσα...Περνά - περνά η μέλισσα...
  • "Ποιοι ήταν εκεί και κλαίγανε; Η ιστορία μέσα μου""Ποιοι ήταν εκεί και κλαίγανε; Η ιστορία μέσα μου"
  • "Μπήκα μέσα στον τάφο, είναι ο κύκλος του ανθρώπου""Μπήκα μέσα στον τάφο, είναι ο κύκλος του ανθρώπου"
  • "Πετάς ένα πιάτο όταν πεθάνει ένας συγγενής σου. Η κόρη μου θα πετάξει ένα για μένα""Πετάς ένα πιάτο όταν πεθάνει ένας συγγενής σου. Η κόρη μου θα πετάξει ένα για μένα"
240x360 GR

«Λουλούδια Σπασμένα» στους Αρμένους Ρεθύμνου

Το δεκάλεπτο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Δημοτικού Σχολείου Αρμένων για το Υστερομινωικό Νεκροταφείο Αρμένων δεν είναι μια αποστειρωμένη σχολική εργασία: έχει παιδικό συναίσθημα και προσωπική ματιά. Ίσως ήταν αυτά τα στοιχεία που του χάρισαν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους.

Cretazine Tips

  • Οι Αρμένοι απέχουν μόλις 11 χμ από το Ρέθυμνο. Πήραν το όνομα τους από τους Αρμένιους στρατιώτες του Νικηφόρου Φωκά που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες και πρωτοκατοίκησαν την περιοχή. 
  • Το Υστερομινωικό Νεκροταφείο Αρμένων βρίσκεται στη θέση Πρινοκέφαλα λίγο έξω από το χωριό. Η συστηματική ανασκαφή ξεκίνησε το 1969 και έφερε στο φως περισσότερους από 200 λαξευτούς θαλαμοειδείς τάφους. Στην πλειοψηφία τους οι τάφοι ήταν ασύλητοι με αποτέλεσμα να δώσουν πλήθος από αρχαιολογικά ευρήματα όπως σαρκοφάγους, όπλα, αγγεία, εργαλεία, εδώλια κ.ά. 
  • Περισσότερα για την εκπαιδευτική διαδικασία και την κινηματογράφιση της ταινίας όπως τα κατέγραψαν οι τρεις επιβλέποντες εκπαιδευτικοί, εδώ
από την κατηγορία  Βιντεοθήκη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Οι 26 μαθητές από την Δ’ και Στ’  τάξη, καθώς και τα δύο «πρωτάκια» που συμμετείχαν στο πρότζεκτ, επέλεξαν μόνοι τους το θέμα, έκαναν την απαραίτητη έρευνα, έγραψαν το σενάριο, διάλεξαν τους χώρους των γυρισμάτων, έγιναν ηθοποιοί και αφηγητές. Στο πλάι τους βέβαια είχαν τρεις εκπαιδευτικούς, δύο αρχαιολόγους αλλά και τον Θεόδωρο Θωμαδάκη, μέλος του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Χανίων που βοήθησε στην κινηματογράφιση. 

Το ταινιάκι αφηγείται την ανακάλυψη του Υστερομινωικού Νεκροταφείου Αρμένων (1590 π.Χ – 1190 π.Χ.) και τα παιδιά που για τις ανάγκες της δραματοποίησης φόρεσαν σχολικές ποδιές της δεκαετίας του '60 κι έπαιξαν παιχνίδια της εποχής, μπήκαν μέσα στους λαξευτούς τάφους και αποτύπωσαν μοναδικά (και αποστομωτικά) την εμπειρία όπως τη βίωσαν. Κάπως έτσι βγήκε και ο τίτλος της ταινίας, «Λουλούδια σπασμένα», από το στόμα της μικρής μαθήτριας της Α’ δημοτικού…