Ζούμε για να εξερευνούμε την Κρήτη. Έλα μαζί μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Για ανήσυχα πνεύματα - και σώματαΓια ανήσυχα πνεύματα - και σώματα© Πατεράκης Χρήστος
240x360 GR

Κρήτη εν δράσει: εδώ η αδρεναλίνη δεν πάει διακοπές!

Απλά διάλεξε τι θέλεις να κάνεις… Να σκαρφαλώσεις μεγάλη αλπική διαδρομή βράχου, ή σπορ με τη θάλασσα από κάτω σου; Μήπως προτιμάς να πεζοπορήσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια στην Ευρώπη, ή να διασχίσεις με σκι τα Λευκά όρη και το Ψηλορείτη από άκρη σε άκρη; Αν δεν σου φτάνουν όλα αυτά, έχουμε ένα από τα βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα στην Ευρώπη, τις καλύτερες ποδηλατικές διαδρομές και αν βαριόμαστε πεταγόμαστε για μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά μας..

Βουνά, πλαγιές, σπήλαια, φαράγγια, βάραθρα, θάλασσα: η Κρήτη έχει από όλα!

Η αλήθεια είναι ότι ο θεός δεν ήταν δίκαιος στη μοιρασιά όταν έχτιζε τον κόσμο αυτό. Αλλού δεν έδωσε τίποτα κι αλλού τα πάντα. Ευτυχώς στο νησί της Κρήτης φέρθηκε χουβαρντάδικα. Πάρε ατελείωτα βουνά με τρύπες και βράχια, πάρε θάλασσες με ονειρικές ακτές και δώσε και ήπιο καιρό όλο το χρόνο, να το ευχαριστιούνται οι άνθρωποι.. Έτσι λοιπόν έχουμε τη τύχη να ζούμε στο ιδανικό μέρος και αν έχει… καρφιά ο καναπές του σπιτιού σας, ακόμα καλύτερα!

Σκι στην Κρήτη; Κι όμως!

Ερχόμενος στη Κρήτη σίγουρα θα σε κοιτάξουν περίεργα αν στις αποσκευές σου έχεις ένα ζευγάρι ορειβατικά σκι. Αν σου πει κανείς ότι δεν υπάρχει χιονοδρομικό, να απαντήσεις ότι τα Λευκά όρη διαθέτουν έκταση μήκους 30 χιλιομέτρων και πλάτους 25, με 54 κορυφές πάνω από 2.000 μέτρα και άλλες 38 μέχρι 1.800, με το χιόνι να κρατάει καλά μέχρι και τον Μάιο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν τέσσερα ορειβατικά καταφύγια, τοποθετημένα ιδανικά σε κάθε πλευρά τους, κάνοντας ευκολότερη τη πρόσβαση. Αν δεν σου φτάσουν οι 90 κορυφές, υπάρχει και ο Ψηλορείτης στο νομό Ρεθύμνου με εξίσου επιβλητική ομορφιά και αγριάδα, ενώ την τριλογία των μεγάλων βουνών με αλπικό τοπίο συμπληρώνουν τα Λασιθιώτικα βουνά στο νομό Λασιθίου.

Πεζοπορία και canyoning

Φυσικά και στα τρία αυτά βουνά μπορείς να πας χειμώνα - καλοκαίρι αφού έχουν να προσφέρουν εκατοντάδες πεζοπορικές διαδρομές σε κάθε πλευρά τους. Επίσης υπάρχουν διαδρομές και στα «χαμηλά» καθώς το σηματοδοτημένο μονοπάτι του Ε4 διασχίζει τη Κρήτη από άκρη σε άκρη, δίνοντας σου τη δυνατότητα να περπατήσεις ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και να διανυκτερεύσεις σε πανέμορφες εξωτικές παραλίες. Πέρα όμως από την πεζοπορία υπάρχουν δεκάδες φαράγγια για να κάνεις canyoning, πολλά από τα οποία έχουν νερά σχεδόν όλο το χρόνο. Ειδικά στη νότια πλευρά του Ηρακλείου και του Λασιθίου υπάρχει το φαράγγι του Χα και της Άρβης, που θεωρούνται από τα καλύτερα στη χώρα μας, όντας φυσικά ασφαλισμένα.

Αναρρίχηση, με σχοινιά ή χωρίς

Μη βιάζεσαι όμως να αφήσεις τα βουνά και τα λαγκάδια γιατί ακόμα δεν μιλήσαμε για τα βράχια… Και εδώ ο εργολάβος της Κρήτης είχε πολύ μεγάλα κέφια. Ξεκινώντας από τα Χανιά να πούμε ότι διαθέτουν αναρριχητικές διαδρομές σχεδόν μέσα στη πόλη, ενώ διαθέτουν πανέμορφα και οργανωμένα πεδία σε πολλά σημεία του νομού. Φυσικά αν τα χαμηλά βράχια δεν σας καλύπτουν, μπορείτε να δοκιμάστε τις δυνάμεις σας στην δύσκολη ορθοπλαγιά του Γκιγκίλου, μήκους ενός χιλιομέτρου.

Σκαρφάλωμα γενναίο υπάρχει και στο Ρέθυμνο, με τον Πλακιά να διαθέτει ένα πανέμορφο και πλέον καλο-ασφαλισμένο πεδίο, ενώ και το Ηράκλειο έχει το δικό του στολίδι. Στα νότια του νομού υπάρχει το Αγιοφάραγγο και είναι ίσως ένα από τα καλύτερα μέρη για σκαρφάλωμα βράχου στη Κρήτη, το οποίο μπορεί να γίνει και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα σε συνδυασμό με την πανέμορφη παραλία στο τέλος του φαραγγιού, είναι μέρος για μοναδικές αναρριχητικές διακοπές. Από την άλλη, αν απεχθάνεσαι σχοινιά, ασφάλειες και ίσως και το «σχοινοσύντροφο» σου.. στη Κρήτη υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία μπορείς να σκαρφαλώσεις πάνω ακριβώς από το νερό και σε περίπτωση πτώσης, μια δροσερή βουτιά σε περιμένει.

Η Κρήτη είναι η βασίλισσα των σπηλαίων, τόσο των χερσαίων, όσο και των βάραθρων. Στην περιοχή του Ψηλορείτη υπάρχουν πάνω από 50 βάραθρα μεγάλης σημασίας.

Ανακάλυψε σπήλαια και βάραθρα

Αν πάντως είσαι τύπος σκοτεινός και μυστήριος, έχουμε και για εσένα. Η Κρήτη είναι η βασίλισσα των σπηλαίων, τόσο των χερσαίων, όσο και των βάραθρων. Να σου πούμε ότι στην περιοχή του Ψηλορείτη υπάρχουν πάνω από 50 βάραθρα μεγάλης σημασίας, ενώ στα Λευκά όρη βρίσκονται οι γίγαντες των βαράθρων με τον Γοργούθακα να έχει βάθος -1.208 μέτρα βάθος, ενώ δίπλα του είναι το Λιοντάρι με βάθος -1.110. Εκτός βέβαια από τα κάθετα θηρία, υπάρχουν και άπειρα χερσαία σπήλαια που είναι πολύ εύκολο να τα επισκεφτείς, ακόμα και μόνος.

Ποδηλατώντας στο νησί

Σε κουράσαμε με τα βουνά, τις τρύπες και τα βράχια; Έχουμε να σου προτείνουμε και κάτι πιο χαλαρωτικό. Ο νομός Χανιών λόγω της μορφολογίας και του επίπεδου κάμπου που περιβάλει την πόλη, έχει τις ιδανικές συνθήκες για ποδήλατο. Διαδρομές πανέμορφες χωρίς δυσκολία, ανάμεσα σε πλούσια φύση και ομορφιά σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Βέβαια να θέλετε να δοκιμάστε τις δυνάμεις σας υπάρχουν και ιστορικές δύσκολες κλασικές αναβάσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 2012 ένας γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδηλασίας θα περάσει από το νομό Χανιών. Με όλα αυτά, και καρφιά να μην έχει ο καναπές σου, θα αποκτήσει..