Ζούμε στην πόλη. Άσε μας να σε ξεναγήσουμε.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 • Aurelia Aurita!Aurelia Aurita!© Cretaquarium

Cretaquarium

Από το 2005 που ιδρύθηκε, το Cretaquarium ανήκει στην οικογένεια των μεγάλων ευρωπαϊκών ενυδρείων κι είναι το πρώτο μεγάλο ενυδρείο της Ελλάδας.

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Είδος - Κατηγορία: Ενυδρείο
 • Διεύθυνση: Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών
 • Τηλέφωνο: + 30 2810 337788
 • Ωράριο Λειτουργίας:

  To Cretaquarium είναι ανοιχτό κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, καθώς και τις αργίες .

  Καλοκαιρινή Περίοδος: 

  Μάιος - Σεπτέμβριος: 09:30 - 21:00

  Χειμερινή Περίοδος: 

  Οκτώβριος - Απρίλιος: 09:30 -17:00 (έκδοση τελευταίου εισιτηρίου)

 • Διάρκεια Επίσκεψης: 2 ώρες
 • Τιμή Εισόδου:

  Γενική Είσοδος: €9 

  Παιδιά 5-17 ετών & άτομα άνω των 65 ετών:  €6 

  Στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους: €6 

  Φοιτητές - Σπουδαστές: €6 

  Πολύτεκνοι: €6 

  Συνοδός ΑΜΕΑ: €6 

 • Δυνατότητα Ξεναγού: Δυνατότητα προσωπικού ξεναγού κατόπιν συνεννόησης (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά). Δυνατότητα προσωπικού ξεναγού σε περισσότερες γλώσσες (κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης)
 • Ακουστική Ξενάγηση: Ναι, σε 9 γλώσσες (κόστος €3)
 • ΑΜΕΑ: Ναι, (υπάρχει και τουαλέτα για ΑΜΕΑ)
 • Parking: ναι (χωρητικότητα 300 αυτοκινήτων)
 • Πώς να πάς:

  Αν δεν έχεις αυτοκίνητο, μπορείς να πάρεις κάποιο από τα υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) για Χερσόνησο–Μάλια και να αποβιβαστείς στη στάση για το Ενυδρείο Κρήτης.

Cretazine Tips

 • Το ενυδρείο βρίσκεται στον χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών
 • Μπροστά στο ενυδρείο υπάρχει μεγάλη αμμώδης παραλία. 
 • Ξενάγηση στα παρασκήνια «1000+1 Μυστικά ενός Ενυδρείου» (ενήλικες €5)
 • Υπάρχει και εστιατόριο στον χώρο του Ενυδρείου.
 • Στο Aqua Shop θα βρεις αναμνηστικά & δώρα με θέμα τη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος.
 • Το Cretaquarium διαθέτει και χώρο κοινωνικών εκδηλώσεων & συνεδρίων χωρητικότητας 130 ατόμων.
 • Αν ενθουσιάστηκες με το γαλήνιο περιβάλλον του Ενυδρείου μπορείς να αποκτήσεις την κάρτα μέλους: Κartaquarium (κόστος €16) που εξασφαλίζει ελεύθερη είσοδο για ένα χρόνο.
από την κατηγορία  Τι να δεις
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Κατάδυση στον θαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου

Με 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, 100 σημεία παρατήρησης και 2.500 μεσογειακούς (αλλά και τροπικούς) οργανισμούς, η περιήγηση σου στο ενυδρείο και στα άδυτα του μεσογειακού θαλάσσιου κόσμου θα κρατήσει περίπου 2 ώρες. Ψάρια, κοράλλια, θαλάσσιοι οργανισμοί, γνωστοί και άγνωστοι, με τους μεγάλους θηρευτές καρχαρίες να κλέβουν την παράσταση – και να κόβουν την ανάσα. Θα λατρέψεις επίσης τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους και θα εντυπωσιαστείς από το φαντασμαγορικό θέαμα του ενυδρείου με τις μέδουσες. Η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής αναδεικνύεται με φόντο υποθαλάσσια τοπία της Κρητικής θάλασσας, όπως τα βράχια των Ματάλων (νότια Κρήτη) και το βυθό του Βάι (νοτιοανατολική Κρήτη). Εκτός από τα ενυδρεία, το καθένα από τα οποία συνοδεύεται με επεξηγηματικά κείμενα για τα είδη που απεικονίζονται, υπάρχουν και διάφορες οθόνες αφής που έχουν επιπλέον επιμορφωτικό υλικό.

Αν το ενδιαφέρον σου για τον θαλάσσιο κόσμο πάει ακόμα παραπέρα έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς και τα «παρασκήνια» του Cretaquarium. Mε έξτρα χρέωση €5 ανά άτομο, μπορείς να ξεναγηθείς στους «υποστηρικτικούς» χώρους του ενυδρείου.

Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η καρέτα-καρέτα. Οι χελώνες καρέτα δεν μένουν ωστόσο μόνιμα εδώ. Συνήθως παραμένουν για ένα διάστημα για λόγους περίθαλψης κι έπειτα απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον (το ενυδρείο έχει ήδη απελευθερώσει τρεις).

Το Cretaquarium παραμένει ένας «ζωντανός» οργανισμός. Συνεχώς προστίθενται νέα είδη και κοράλλια ενώ παράλληλα με την αναπαράσταση και ανάδειξη της θάλασσας της Μεσογείου εκπονεί και σημαντικό ερευνητικό έργο στους χώρους της θαλάσσιας βιολογίας και ωκεανογραφίας.

aquarium tsoublekas

Φωτ. Τσουμπλέκας Χρήστος

Αν το ενδιαφέρον σου για τον θαλάσσιο κόσμο πάει ακόμα παραπέρα έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς και τα «παρασκήνια» του Cretaquarium. Mε έξτρα χρέωση €5 ανά άτομο, και για ομάδες τουλάχιστον 10 ατόμων, μπορείς να ξεναγηθείς στους «υποστηρικτικούς» χώρους του ενυδρείου, όπου υπάρχουν περισσότερες δεξαμενές ή «καραντίνες» όπως λέγονται, στις οποίες γίνεται περίθαλψη ή αναπαραγωγή των ειδών, ενώ θα μάθεις για την άλλη «όψη» του ενυδρείου: πώς λειτουργούν οι δεξαμενές, πώς γίνεται η διαδικασία του φιλτραρίσματος, η διαδικασία της συντήρησης κ.ά.

Μετά από τόση «θάλασσα», ειδικά αν είναι καλοκαίρι, ίσως σου γεννηθεί η επιθυμία για μια βουτιά. Μπροστά στο Ενυδρείο υπάρχει μεγάλη αμμμώδης παραλία, κατάλληλη για κολύμβηση.