Ζούμε στην πόλη. Άσε μας να σε ξεναγήσουμε.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 • Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αγναντεύει την θάλασσαΤο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αγναντεύει την θάλασσα© Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Ιστορικό Mουσείο Κρήτης

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Είδος - Κατηγορία: Μουσείο
 • Διεύθυνση: Σοφοκλή Βενιζέλου 7
 • Τηλέφωνο: 2810 283219, 288708
 • Ωράριο Λειτουργίας:

  (Απρίλιος – Οκτώβριος) Δευτέρα – Σάββατο 09.00-17.00

  (Νοέμβριος – Μάρτιος) Δευτέρα – Σάββατο 09.00-15.30

  Κυριακές & αργίες κλειστά 

 • Τιμή Εισόδου:

  Γενική είσοδος: €5

  Group άνω των 10 ατόμων: €4

  Μαθητές / φοιτητές / άτομα άνω των 65: €3

  Παιδιά ως 12 ετών: Ελεύθερη είσοδος

Cretazine Tips

 • Κατά καιρούς στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης φιλοξενούνται και προσωρινές εκθέσεις. Αυτό τον καιρό, και μέχρι τις 2 Ιουνίου 2012, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε μια έκθεση αφιερωμένη στον βραβευμένο με Νόμπελ Έλληνα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο. Περιλαμβάνει χειρόγραφα, κολάζ, έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων, πρώτες εκδόσεις των έργων του Ελύτη που αποτυπώνουν τη βιογραφία του και φωτογραφίζουν τη σχέση του ποιητή με τον κάτοχο της συλλογής Δ. Καλοκύρη.
από την κατηγορία  Τι να δεις

 

 

Το υπέροχο διατηρητέο νεοκλασικό του 1903 που παραχώρησε ο ευεργέτης της πόλης Ανδρέας Καλοκαιρινός, στεγάζει λίγο-πολύ όλη την ιστορία της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Βυζαντινή εποχή, Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία, Κρητικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα, Μεσοπόλεμος, Β’ΠΠ. Όλες αυτές οι εποχές αποτυπώνονται μέσα από κειμήλια, αντικείμενα, φορεσιές, τοιχογραφίες, νομίσματα, λάβαρα, όπλα, έγγραφα, έπιπλα, φωτογραφίες, πολυμέσα. Στην Αίθουσα Ανδρέα Καλοκαιρινού θα συναντήσεις μια μεγάλη μακέτα (4 επί 4) που αναπαριστά τον Χάνδακα των μέσων του 17ου αιώνα, όταν δηλαδή ήταν στο απόγειο της ακμής του. Με λίγη προσεκτική παρατήρηση θα δεις μνημεία που δεν σώζονται πια. Δαχτυλίδι αρραβώνα 19ου αιώνα Η περιήγηση συνεχίζεται στις Συλλογές Κεραμεικών και Γλυπτών, στις Βυζαντινές συλλογές και στην Ενετική Συλλογή. Εδώ θα δεις σωζόμενες μετόπες της Λότζια, ενετικές επιτύμβιες πλάκες και επιγραφές αλλά και οικόσημα των ευγενών Ενετών. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η αίθουσα Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) στην οποία εκτίθενται δύο έργα του ζωγράφου, φιλοτεχνημένα στη Βενετία. Η «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» (1570-1572) και η «Βάπτιση του Χριστού» (1567-1570) είναι τα μοναδικά έργα του El Greco που βρίσκονται στην Κρήτη. Ακολουθούν ενότητες που αφορούν την σύγχρονη ιστορία: η συλλογή της Οθωμανικής Περιόδου με αντικείμενα, αρχιτεκτονικά μέλη ακόμα και τοιχογραφίες από την κοσμική και θρησκευτική μουσουλμανική ζωή, η συλλογή του 19ου αιώνα που καταγράφει την ταραγμένη περίοδο των αλλεπάλληλων επαναστατικών κινημάτων των Κρητών, τη συλλογή του Β’ΠΠ που περιλαμβάνει ντοκουμέντα από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη Μάχη της Κρήτης, την Εθνική αντίσταση και την κατοχή. Τέλος είναι η συλλογή Νίκου Καζαντζάκη, στην οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του μεγάλου Ηρακλειώτη συγγραφέα.

Μικροτεχνία από την Οθωμανική περίοδο

Μετά από την πλούσια αναδρομή σε πολλούς αιώνες ιστορίας, αξίζει ένα πέρασμα από το καφέ του μουσείου που διαθέτει έναν στεγασμένο και δύο υπαίθριους χώρους: ο ένας στην πίσω αυλή του μουσείου, κάτω από ψηλά δέντρα κι ο δεύτερος, βόρεια, σαν deck που αγναντεύει τη θάλασσα. Το μουσείο επίσης διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις, περιοδικά, αρχείο τοπικών εφημερίδων και φωτογραφικό υλικό η οποία είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό.