Ζούμε στην πόλη. Άσε μας να σε ξεναγήσουμε.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 • To κτίριο του ΜΦΙΚ ήταν το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρισμού της πόληςTo κτίριο του ΜΦΙΚ ήταν το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρισμού της πόλης© ΜΦΙΚ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Πρόσθετες Πληροφορίες

 • Είδος - Κατηγορία: Μουσείο
 • Διεύθυνση: Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου (Κόλπος Δερματά)
 • Τηλέφωνο: 2810 282740, 393630
 • Ωράριο Λειτουργίας:

  Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00-15.00

  Σάββατο & Κυριακή: 10.00-18.00

 • Τιμή Εισόδου:

  Γενική Είσοδος: €9 

  Μειωμένο: €5,5

Cretazine Tips

 • Για κρατήσεις στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου: Τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεων: 2810 393630 - 2810 282740
 • Το μουσείο έχει λογαριασμό και στο facebook αλλά και στο twitter. Δικτυωθείτε.
από την κατηγορία  Τι να δεις
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης λειτουργεί στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στεγάζεται σε ένα διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο στον κόλπο του Δερματά, που μάλιστα ήταν το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρισμού της πόλης. Ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης του Μουσείου, τα «Μεγαδιοράματα» σε εισάγουν στην βιοποικιλότητα της Μεσογείου και στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της με σημείο αναφοράς την Ελλάδα και την Κρήτη γενικότερα. Υπάρχει βέβαια και το «Ζωντανό Μουσείο» όπου μπορείς να παρατηρήσεις σε ενυδρεία και ειδικά διαμορφωμένους χώρους μικρά ζωντανά ζώα του οικοσυστήματος της Μεσογείου, όπως οχιές, χαμαιλέοντες, βατράχια, τρίτωνες, κ.ά. Η έκθεση των «Απολιθωμάτων»  συμπεριλαμβάνει δείγματα απολιθωμένων οστών από την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, διαφόρων γεωλογικών περιόδων. Ανάμεσα τους και απολιθώματα από τον ελέφαντα της Κρήτης, και δύο είδη ελαφιών από την Κάσο και την Κάρπαθο.

Από τα highlights του μουσείου ωστόσο είναι το «Γιγάντιο Δεινοθήριο» και ο «Εγκέλαδος». Το πρώτο αφορά στο τρίτο μεγαλύτερο θηλαστικό στον κόσμο ύψους έως και 4.5 μ. και μήκους έως και 6.5 μ., ο σκελετός του οποίου βρέθηκε στην Αγία Φωτιά της Σητείας. Έζησε 8,5 εκ. χρόνια πριν και σήμερα το ομοίωμα του εκτίθεται μετά από ανασύνθεση που έκαναν οι επιστήμονες του Μουσείου μαζί με Ολλανδούς τεχνικούς. Όσο για τον «Εγκέλαδο», είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που θυμίζει σχολική αίθουσα. Οι επισκέπτες καθισμένοι σε… θρανία βιώνουν προσομοιώσεις πραγματικών σεισμών και μαθαίνουν τρόπους προστασίας. Το πρόγραμμα διατίθεται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Κατά καιρούς το ΜΦΙΚ φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις, ενώ πραγματοποιεί κι άλλες παράλληλες δράσεις, έρευνες για το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και της Μεσογείου και παρέχει υποστήριξη σε τοπικά μουσεία φυσικής ιστορίας ανά την Κρήτη.