Ζούμε στους ρυθμούς της πόλης. Ακολούθησε μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

240x360 GR

«Φεστιβάλ των Κοινών»: ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός

Ενώ οι συλλογικότητες στην Κρήτη συνεχώς αυξάνονται, ενώ εν μέσω κρίσης όλοι «ψάχνονται» για μια διαφορετική οργάνωση της ζωής και της καθημερινότητας μια μικρή ομάδα από το Ηράκλειο αποφάσισε να διοργανώσει ένα πρωτότυπο φεστιβάλ που προωθεί την ελεύθερη γνώση, την ομότιμη συνεργασία, τη συλλογικότητα και γενικότερα μια εναλλακτική φιλοσοφία ζωής. 

Cretazine Tips

*Το Φεστιβάλ των Κοινών θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από τις 13 ως τις 21 Απριλίου. Περισσότερες λεπτομέρειες και το πρόγραμμα αναλυτικά θα βρείτε στην ατζέντα μας ή στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης 

από την κατηγορία  Εντός των Τειχών
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Κι αν τέτοιες προσπάθειες δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, τουλάχιστον μπορούν να αλλάξουν τον μικρόκοσμο μας.  

Πώς όμως δομείται αυτή η πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του νησιού διοργάνωση και σε τι στοχεύει; Μας εξηγούν οι ίδιοι οι εμπνευστές του φεστιβάλ…  

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Φεστιβάλ των Κοινών; Και από ποιους;

Οι διοργανωτές γνωριζόμαστε μέσα από πολλές διαφορετικές ομάδες και δραστηριότητες γύρω από την έννοια των κοινών, του peer-to-peer και του ανοιχτού κώδικα, όπως το τοπικό hackerspace “to labaki”, το συνεργατικό καφενείο Ορτακιά, το κίνημα Zeitgeist κ.α. Το καλοκαίρι είχαμε την ιδέα να οργανώσουμε ένα event για την προώθηση του ελεύθερου λογισμικού, του οpen source hardware, της οικολογίας, του ανοιχτού κώδικα και όλων αυτών των ιδεών που θεωρούμε ότι μπορούν να επιφέρουν άμεση αλλαγή στο σύστημα ή σε κάποια μέρη του συστήματος. Η ιδέα σταδιακά μεγάλωσε και το event έγινε φεστιβάλ!

Sticker CF indyΠόσοι έχουν εμπλακεί στην οργάνωση του; Πώς λειτουργεί η ομάδα;

Είμαστε μόλις 7 άτομα! Η ομάδα μας λειτουργεί όπως απαιτούν οι έννοιες που μας εμπνέουν και τις οποίες θέλουμε να προωθήσουμε μέσα από αυτό το φεστιβάλ. Δηλαδή χωρίς κεντρική διαχείριση, αλλά οριζόντια και σε επίπεδο βάσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι συμμετέχουμε όλοι με τις ιδέες και τις ικανότητές μας και συναποφασίζουμε ισότιμα, ενώ βοηθούν πολύ και τα διάφορα δικτυακά εργαλεία που χρησιμοποιούμε (wiki, doodle, κατηγοριοποιημένα emails κ.α.). Να τονίσουμε εδώ ότι τα εργαστήρια και οι δραστηριότητες των διαφορετικών ομάδων και ατόμων που συμμετέχουν οργανώνονται αυτόνομα από τους ίδιους.

Πώς χρηματοδοτούνται οι διάφορες οργανωτικές ανάγκες του φεστιβάλ;

Έχουμε εξαρχής προσπαθήσει να κρατήσουμε το κόστος στο ελάχιστο. Όσοι ομιλητές έρχονται από άλλη πόλη θα φιλοξενηθούν στα σπίτια μας, ο δήμος Ηρακλείου μας στηρίζει με τη δωρεάν παροχή των χώρων που θα φιλοξενηθεί το φεστιβάλ και έτσι τα έξοδά μας είναι μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Ένα μέρος αυτών των εξόδων έχει καλυφθεί από τους διοργανωτές, τη συμβολή του ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα), κάποιων ομιλητών και από τις δύο κουζίνες ενίσχυσης που έγιναν στο καφενείο Ορτακιά. Για τα υπόλοιπα μπορεί να μας στηρίξει όποιος επιθυμεί και με όποιο ποσό θέλει μέσω της σχετικής σελίδας. Στην ίδια σελίδα μπορεί να δει με πλήρη διαφάνεια όλα τα έξοδα και τα έσοδά μας.

Σε τι κοινό απευθύνεται το φεστιβάλ; Τι ερεθίσματα θέλετε να περάσετε;

Η έννοια των Κοινών και η εφαρμογή της στην πράξη αφορά όλους, άρα το κοινό μας είναι... όλοι! Από την αρχή θέλαμε να αποφύγουμε το φεστιβάλ να έχει απήχηση μόνο σε “geeks”, οπότε μέσα από μία μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων στις οποίες βρίσκει εφαρμογή η έννοια των Κοινών, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε όλα τα... κοινά!

commonsfest2

Η ομάδα των διοργανωτών

Αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει το ερέθισμα σε όλους να ψάξουν πως συνδέονται μεταξύ τους, μέσα από διαφορετικές δράσεις που περιστρέφονται γύρω από μία κοινή έννοια, αφού μάλιστα βιώσουν την εφαρμογή της στην πράξη. 

Τι περιλαμβάνει η «πραγματικά ελεύθερη Έκθεση»; Ποια ήταν η ιδέα πίσω από αυτή και τι καινοτομικά πράγματα θα δούμε στην πράξη;

Η έκθεση θα περιλαμβάνει έναν 3D εκτυπωτή που μπορεί να εκτυπώσει την πλειοψηφία των εξαρτημάτων του, ένα multitouch τραπέζι, ιδιοκατασκευές, μουσική με άδεια creative commons, ανοιχτό εργαστήριο με εφαρμογές από το χώρο του ελεύθερου λογισμικού, δωρεάν DVD με ελεύθερο λογισμικό κ.ά.. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παίξει και να ενημερωθεί με διαδραστικό τρόπο για τις θεματικές του φεστιβάλ. Η έκθεση θα δείχνει μερικά παραδείγματα του πώς όλοι ωφελούμαστε με ποικίλους τρόπους από τις ελεύθερες άδειες χρήσης (creative  commons, GPL κ.α.) μέσα από τις οποίες έγινε δυνατή η κατασκευή των εκθεμάτων και η διανομή του υλικού.

Τι κληρονομιά φιλοδοξείτε να αφήσει πίσω του το CommonsFest;

Θέλουμε να εξοικειώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε με την έννοια των Κοινών και την εφαρμογή της. Αντιγράφοντας τον Βασίλη Κωστάκη, έναν από τους ομιλητές μας, θέλουμε να δείξουμε το πως “δημιουργείται ο κόσμος που θέλουμε μέσα από τον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε”. Στο άρθρο του για την “Αναδυόμενη Σφαίρα των Κοινών”μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις έννοιες που θέλουμε να διαδώσουμε.

Sticker cloudΙδανικά τι άλλες προσπάθειες θα θέλατε να δείτε στο μέλλον;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία έντονη εξέλιξη της έννοιας των κοινών σε όλο τον κόσμο: Από αυτόνομες κοινότητες και οικολογικά χωριά που έχουν επιτύχει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τοπική αυτονομία, μέχρι την εντυπωσιακή ανάπτυξη των Ελεύθερων Πολιτισμικών Έργων και φυσικά την επανάσταση του λογισμικού και υλικού ανοιχτού κώδικα. Δημιουργούνται νέα μοντέλα παραγωγής, διανομής και χρήσης υλικών και πνευματικών αγαθών, αλλά και λήψης αποφάσεων που βασίζονται σε έννοιες όπως η αποκέντρωση, η οριζοντιότητα και η ομότιμη συμμετοχή. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα μοντέλα παίρνουν τη θέση παλαιότερων ιεραρχικών μοντέλων.

Όλες αυτές οι δράσεις και τα κινήματα αποδεικνύονται πιο επίκαιρα από ποτέ. Φέτος μάλιστα φαίνεται να έχουν “πάρει φωτιά”, με το ισπανικό P2P WikiSprint, το Σκανδιναβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Creative Commons, το OuiShare Fest στη Γαλλία και τη Hardware Freedom Day στην οποία συμμετέχουμε και εμείς! Ιδανικά λοιπόν, αυτό που θέλουμε να δούμε, είναι απλά να συνεχίζονται και να εξελίσσονται τέτοιες δράσεις. 

Κάτι που μας έκανε εντύπωση είναι ότι στη σελίδα σας παροτρύνετε όποιον θέλει να «αντιγράψει» το Φεστιβάλ.

Όλο το υλικό του φεστιβάλ μας είναι διαθέσιμο προς “αντιγραφή”, οπότε όποιος θέλει, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μπορεί να το επαναλάβει άμεσα και με τη βοήθειά μας, ενώ επιθυμία μας είναι φυσικά η ιδέα να συνεχίσει να εξελίσσεται και να βελτιώνεται, πράγμα το οποίο είναι εύκολα εφικτό με την ελεύθερη άδεια υπό την οποία διατίθεται το υλικό (Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0).