Ζούμε στους ρυθμούς της πόλης. Ακολούθησε μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 • Η νέα όψη της Βικελαίας μετά την ανακαίνισηΗ νέα όψη της Βικελαίας μετά την ανακαίνιση© Γιάννης Μακράκης
 • © Γιάννης Μακράκης
 • © Γιάννης Μακράκης
 • © Γιάννης Μακράκης
240x360 GR

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι πλέον ανακαινισμένη και με νέα όψη, αλλά δυστυχώς παραμένει ακόμα κλειστή.

Cretazine Tips

 • Το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στο ισόγειο του κτιρίου Ακτάρικα. Εδώ θα βρείτε γύρω στους 80 τίτλους των εκδόσεων της Βικελαίας, τόμους των περιοδικών «Παλίμψηστον» και «Κρητικά Χρονικά», αλλά και βιβλία άλλων μη κερδοσκοπικών εκδοτικών οίκων, όπως είναι οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ενώ υπάρχει και ειδικό τμήμα παιδικού βιβλίου διαφόρων εκδοτικών οίκων.
 • Δείτε κάποια από τα ψηφιοποιημένα αρχεία της Βικελαίας εδώ:
  Σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες, ψηφιοποιημένα αρχεία της δημογεροντίας, βίντεο.
 • Στο συμμαχικό βομβαρδισμό της πόλης του Ηρακλείου το 1943, μία βόμβα εισήλθε στη βιβλιοθήκη γλιστρώντας στην άκρη του βυζαντινού τείχους, σπέρνοντας τον πανικό. Η βόμβα -ευτυχώς- δεν εξερράγη ποτέ.
 • Το Τουρκικό Αρχείο Ηρακλείου είναι γραμμένο με την παλιά αραβική γραφή και απαιτεί ειδικές γνώσεις για να διαβαστεί.
 • Σήμερα και μέχρι την αποκατάσταση του κτιρίου, είναι διαθέσιμο στο κοινό περίπου το 10% του υλικού της βιβλιοθήκης.
 • Το Δανειστικό τμήμα της Βικελαίας βρίσκεται προς το παρόν στην οδό Ταξιάρχου Μαρκοπούλου 46, παραπλεύρως της εκκλησίας Αγίου Ματθαίου, (τηλ. 2810-399269).
 • Αφού κάνεις εγγραφή μπορείς από τη σελίδα http://vikelaia-ebooks.heraklion.gr/ να αναζητάς βιβλία με βάση τον τίτλο ή τον συγγραφέα από το Γενικό Ευρετήριο (λέξεις - κλειδιά).
από την κατηγορία  Εντός των Τειχών
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Προσεχώς Βιβλιοθήκη

Καθώς θα φωτογραφίζεσαι ανέμελος μπροστά στα ενετικά Λιοντάρια, ή θα μασουλάς ηδονικά την μπουγάτσα σου στην πλατεία, το βλέμμα σου αργά ή γρήγορα θα πέσει πάνω της. Το κτίριο οι ντόπιοι το ξέρουν κι ως «Αχτάρικα» γιατί εδώ κάποτε ήταν τα μαγαζάκια των «αχτάρηδων» (πουλούσαν μπαχαρικά και πρακτικά φάρμακα).

Η ιστορία της Βικελαίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πήρε το όνομα της από τον Δημήτριο Βικέλα, έναν λόγιο και κοσμοπολίτη με καταγωγή από την Σύρο ο οποίος δώρισε την βιβλιοθήκη του στο Δήμο Ηρακλείου. Η λειτουργία της Βικελαίας ξεκίνησε το 1908 σε άλλο κτίριο και μεταφέρθηκε στο Αχτάρικα περίπου το 1930. Η βιβλιοθήκη «προικίστηκε» όμως και με τις δωρεές των Έλλη Αλεξίου , Γεώργιου Ανεμογιάννη, ενώ η Μαρώ Σεφέρη δώρισε τη βιβλιοθήκη της ίδιας και του Γιώργου Σεφέρη.

Εκτός όμως από τις δωρεές, τους 250.000 τόμους βιβλίων, τις 300.000 εφημερίδες, τους 500 τίτλους περιοδικών (ανάμεσα τους ο “Λόγιος Ερμής” του Άνθιμου Γαζή) και τις περίπου 1.650 ώρες οπτικοακουστικού υλικού, η Βικελαία κατέχει κι έναν επιπλέον θησαυρό: επτά αιώνες αρχειακού υλικού των κατακτητών της Κρήτης. Από τα αρχεία των Βενετών, που αποκτήθηκαν σε μικροφίλμ από το Κρατικό Αρχείο Βενετίας, μέχρι τα αρχεία των οθωμανών κατακτητών και της κρητικής επανάστασης του 1896, ως τα αρχεία της Δημογεροντίας, του θεσμού κοινοτικής αυτοδιοίκησης των τελευταίων 40 χρόνων της τουρκικής κυριαρχίας.

Εκτός από τις δωρεές, τα βιβλία, το οπτικοακουστικό υλικό, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, η Βικελαία κατέχει κι έναν επιπλέον θησαυρό: επτά αιώνες αρχειακού υλικού των κατακτητών της Κρήτης.

Κι αν σαν γνήσιος βιβλιόφιλος ενθουσιάστηκες, θα πρέπει να περιμένεις για να τα δεις όλα αυτά από κοντά... Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου που διαγνώστηκε με σοβαρό πρόβλημα στατικότητας ξεκίνησαν το 2006, και αν και ολοκληρώθηκαν μετά από αρκετά χρόνια, η βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή καθώς δεν διαθέτει ακόμα εξοπλισμό. Εκτός από τα θέματα (κλασικής ελληνικής) γραφειοκρατίας ένας σημαντικός λόγος που η αποκατάσταση του κτιρίου Ακτάρικα κράτησε τόσα χρόνια είναι ότι στο υπόγειο του βρέθηκε τμήμα του αραβοβυζαντινού τείχους (διέρχεται ανάμεσα και κατά μήκος της οδού Δαιδάλου και της οδού Δικαιοσύνης και είναι ελάχιστα ορατό μέσα από συγκεκριμένα καταστήματα) καθώς και τμήμα του ανατολικού πύργου της πύλης Βολτόνε.

Το νέο κτίριο

Το νέο κτίριο σχεδιάστηκε για να είναι βιοκλιματικό. Μόλις ολόκληρωθεί η επίπλωση και ο εξοπλισμός του θα στεγάζει στο υπόγειο το παιδικό τμήμα, στον πρώτο όροφο τη γενική βιβλιοθήκη (τμήμα δανεισμού & τμήμα μη δανειζόμενων βιβλίων), στον δεύτερο θα υπάρχει φουαγιέ και χώρος εκδηλώσεων καθώς και οι βιβλιοθήκες Σεφέρη, Βικέλα και το αρχείο Τζεδάκη, Σπανάκη. Όσο για το ημιυπόγειο, σύμφωνα με τη μελέτη θα αναδεικνύει τα αρχαιολογικά ευρήματα με ειδικό φωτισμό και γυάλινο δάπεδο. Προς το παρόν, στο κτίριο Ακτάρικα αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό στο κοινό μόνο το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με το ωράριο καταστημάτων.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή σχεδίαζε να λειτουργήσει και «εντευκτήριο» σε κάποιον από τους χώρους της Βικελαίας με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις δημοτών και να γεννηθεί το κίνημα «Πολίτες για την Βικελαία», ένα κίνημα που διεκδίκησε να αποδοθεί όλο το κτίριο στη Βικελαία, χωρίς εμπορική εκμετάλλευση, να μεταφερθούν τα αρχεία σε χώρους με καλύτερες συνθήκες φύλαξης και να ξαναποκτήσει η βιβλιοθήκη την δυναμική της και τις δράσεις της. 

Ελπίζουμε ότι η νέα δημοτική αρχή δεν θα έχει ανάλογες βλέψεις και ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εσωτερικές εργασίες ώστε να μπορέσουμε - επιτέλους! - να ξαναδούμε το Αχτάρικα να παίρνει ζωή και αυτή η σημαντική δημοτική βιβλιοθήκη να απλώσει ξανά τους θησαυρούς της σε όλο τους το μεγαλείο!