Ζούμε στους ρυθμούς της πόλης. Ακολούθησε μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 • Αράζοντας στο γρασίδιΑράζοντας στο γρασίδι© Cretazine
240x360 GR

Πάρκο Γεωργιάδη

«Πάμε πάρκο;». Ατάκα κλασική πλέον ανάμεσα στους ηρακλειώτες, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω διευκρινήσεις, αφού το μοναδικό πάρκο της πόλης είναι το Πάρκο Γεωργιάδη.

Cretazine Tips

 • Κοντά στην έξοδο του πάρκου από τη μεριά της πλατείας Ελευθερίας υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες. Είναι σχετικά καθαρές γιατί τις φροντίζει μια κυρία. Άφησε της φιλοδώρημα. Εναλλακτικά υπάρχει και η τουαλέτα του αναψυκτηρίου.
 • Η υπαίθρια αγορά βιοκαλλιεργητών λειτουργεί στο πάρκο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 15.00. Εδώ θα βρεις βιολογικά λαχανικά και φρούτα από ντόπιους καλλιεργητές όλο το χρόνο.
 • Στο πάρκο υπάρχει παιδική χαρά. Βρίσκεται δίπλα στον χώρο του αναψυκτηρίου.
 • Το αναψυκτήριο το καλοκαίρι λειτουργεί από το πρωί έως αργά το βράδυ. Το χειμώνα λειτουργεί όταν ο καιρός το επιτρέπει, μέχρι τις απογευματινές ώρες.
 • Το πάρκο βρίσκεται σε ένα τμήμα της επιχωματωμένης τάφρου. Μην απορείς λοιπόν που βλέπεις εδώ τμήμα των ενετικών τειχών.
 • Η ετήσια θερινή συνάντηση Οικοτεχνών και Βιοκαλλιεργητών «Εν Οίκω» είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στην πόλη. Το πάρκο γεμίζει σκηνές, μυρωδιές, αιώρες, ωραία πρόσωπα, αυτοσχέδιες μουσικές, χορούς. Μην το χάσεις.
 • Ανάμεσα στα πουλιά που συχνάζουν στα δέντρα του πάρκου, με λίγη προσοχή θα δεις και κάποια πιο… εξωτικά. Το έσκασαν από τα κλουβιά και βρήκαν εδώ καταφύγιο.
 • Η ιστοσελίδα και το group που δημιουργήθηκαν ενάντια στην καταστροφή του πάρκου:
  http://parkogeorgiadh.espiv.net/
  http://www.facebook.com/group.php?gid=127553800593757
από την κατηγορία  Εντός των Τειχών
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Το μοναδικό πάρκο της πόλης

Βρίσκεται ανάμεσα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και την Πλατεία Ελευθερίας στον χώρο της επιχωματωμένης ενετικής τάφρου και πήρε το όνομα του από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Μηνά Γεωργιάδη ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 3 Ιουνίου 1942. Την προτομή του θα συναντήσεις στο κεντρικό μονοπάτι του πάρκου.

Με το αναψυκτήριο, την αγορά των βιοκαλλιεργητών που γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, τα άπειρα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στο πυκνό φύλλωμα των δέντρων αλλά και τα διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα που φιλοξενούνται κυρίως το καλοκαίρι, το πάρκο είναι μια μικρή όαση στο κέντρο της πόλης. Ακόμη κι αν μεγάλα τμήματα του παραμένουν σχετικά απεριποίητα, ακόμη κι αν ο φωτισμός το βράδυ είναι ανεπαρκής και η παιδική χαρά κάπως παλιά.

Το πάρκο που έσωσαν οι πολίτες

Αν βρισκόσουν στην πόλη πριν λίγα χρόνια, το Πάρκο Γεωργιάδη ήταν απλά ένα πέρασμα για τους κατοίκους του Ηρακλείου, μια σύντομη «πράσινη» διαδρομή δίπλα στο κέντρο. Κι έπειτα κάτι άλλαξε. Λειτούργησε το αναψυκτήριο, διάφορα μικρά και μεγάλα φεστιβάλ επέλεξαν να φιλοξενηθούν εδώ, καθιερώθηκε η υπαίθρια αγορά των βιοκαλλιεργητών και το πάρκο ξαφνικά απέκτησε ζωή. Για την ακρίβεια απέκτησε ένα φανατικό κοινό από άτομα όλων των ηλικιών που έρχονται εδώ για να πιούν καφέ, ή μια κρύα μπύρα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, να συμμετάσχουν σε δωρεάν συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα ή απλώς να… αράξουν στο γρασίδι.

Σε αυτή τη συγκυρία βγήκαν στην επιφάνεια τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Δήμου Ηρακλείου, που φιλοδοξώντας να φτιάξει έναν υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων στην πλατεία Ελευθερίας, έβαλε στο μάτι ένα μεγάλο μέρος του Πάρκου. Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν το 1/3 του πάρκου θα έπρεπε να ξηλωθεί, να κοπούν όλα τα φυτά και να ξεριζωθεί μεγάλο μέρος των δέντρων. Σε ό,τι απέμενε από το πάρκο θα στριμώχνονταν τόσες χρήσεις που είναι αμφίβολο κατά πόσο θα νοούνταν ως «ελεύθερος» χώρος πια. Μεταξύ άλλων η μελέτη προέβλεπε ένα «κλουβί για πουλιά» ενώ στην παιδική χαρά παιχνίδια όπως scooter, jet ski, διθέσιο αυτοκίνητο. Όχι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς να βρει στην πιο πράσινη γωνιά της πόλης...

Σε μια πόλη όπου οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι δεν αφθονούν, οι πολίτες αντέδρασαν έντονα, έφτιαξαν ομάδες προστασίας του πάρκου, συγκέντρωσαν υπογραφές, τα τοπικά free-press έδωσαν δημοσιότητα στο θέμα και κάπως έτσι προς το παρόν τα πλάνα μετατροπής του πάρκου σε πάρκινγκ έχουν παγώσει.

Σαν φανατικοί θαμώνες του πάρκου, ευχόμαστε στο εξής ό,τι παρεμβάσεις γίνουν να είναι μόνο για την βελτίωση και επέκταση του.