Ζούμε στους ρυθμούς της πόλης. Ακολούθησε μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Φωτογραφία του R. Behaeddin στα χρόνια της Κρητικής ΠολιτείαςΦωτογραφία του R. Behaeddin στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας
240x360 GR

Η Πύλη των Λοιμών

Πύλη Αγίου Γεωργίου ή Λαζαρέτο ή Μαρουλά. Με όποιο από τα παλιά της ονόματα κι αν την αποκαλέσεις, μόνο στις φωτογραφίες μπορείς να τη θαυμάσεις πια. Κι ας είχε μνημειακή πρόσοψη, επενδεδυμένη με λαξευμένους λίθους και καμαρόσχημο κεντρικό θύρωμα κι ας ήταν στολισμένη με μετάλλια και οικόσημα και ανάγλυφους λέοντες. Κι ας δέσποζε η ανάγλυφη στρογγυλή πλάκα με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου πάνω στο άλογο, ακριβώς πάνω από το κεντρικό θύρωμα. 

Χτίστηκε το 1565 από τους Ενετούς σε σχέδια του Τζούλιο Σαβορνιάνο και κατεδαφίστηκε εγκληματικά το 1917, για τη διάνοιξη του δρόμου. Αυτή ήταν η μοίρα της η οποία βέβαια νωρίτερα είχε συνδεθεί με τους λεπρούς που ζητιάνευαν εκεί, αλλά και το λοιμοκαθαρτήριο (Λαζαρέτο) στο οποίο οδηγούσε, από το οποίο πήρε και το δεύτερο όνομα της. Σήμερα βλέπουμε μόνο την έξοδο της στην λεωφόρο Ικάρου, την εσωτερική θολωτή αίθουσα που σώζεται κάτω από την πλατεία Ελευθερίας και τμήμα της ανηφορικής της στοάς.  Διασώζεται και η πλάκα με τον Άγιο Γεώργιο, η οποία εκτίθεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.