Η Κρήτη όπως τη ζούμε

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Ο Ψαρογιώργης στην καταλανική τηλεόρασηΟ Ψαρογιώργης στην καταλανική τηλεόραση
  • Παραδίδοντας μαθήματα κρητικής μουσικής σε τοπικό ωδειόΠαραδίδοντας μαθήματα κρητικής μουσικής σε τοπικό ωδειό
240x360 GR

Η μουσική της Κρήτης ταξιδεύει στην Καταλονία

Το να βλέπεις μια ομάδα Καταλανών να πασχίζουν να ακολουθήσουν τις μελωδικές γραμμές του «Όσο βαρούν τα σίδερα» και να τιθασεύσουν τα πέντε ζάλα του πεντοζάλη, δεν είναι και τόσο συνηθισμένο θέαμα. Ίσως όμως να μην είναι και τόσο αλλόκοτο αν το καλοσκεφτείς… οι  κουλτούρες των λαών της Μεσογείου έχουν πολλά κοινά στοιχεία, σε άμεση συνάρτηση και με τις ιστορίες τους που είναι συνδεδεμένες εδώ και αιώνες. 

Cretazine Tips

  • Το φεστιβάλ πραγματοποίηθηκε 26-28 Απριλίου 2013, στον χώρο του μουσείου.
  • Εκτός από τα μαθήματα στο μουσείο προηγήθηκαν και μαθήματα κρητικής μουσικής σε μαθητές και καθηγητές ωδείου. Κρητικές μαντινάδες στο πιάνο, στο σαξόφωνο, το βιολοντσέλο κ.ό.κ.
  • Μετά το τέλος του φεστιβάλ, ο Γιώργης Ξυλούρης και ο Jordi Alsina ήταν καλεσμένοι στην Κρατική Σχολή Ξένων Γλωσσών στην Βαρκελώνη για να μιλήσουν για την κρητική μουσική και συγκεκριμένα, για τον ρόλο του μουσικού σε αυτήν. Ο Jordi μίλησε σαν ανθρωπολόγος και ο Ψαρογιώργης τον συνόδευσε στο λαούτο
από την κατηγορία  Ρεπορταζάκια
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Το Museu de la Mediterrània (Μουσείο της Μεσογείου), βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Torroella de Montgrí, στην Costa Brava της Καταλονίας. Είναι ένα μικρό μουσείο που προσπαθεί να εισάγει τον επισκέπτη στον πολιτισμό, τη φύση και την ιστορία της Μεσογείου. Και φυσικά στους ήχους και τη μουσική της: στο μουσείο υπάρχουν ακούσματα αλλά και μουσικά όργανα από όλη τη Μεσόγειο. 

Κάθε χρόνο το μουσείο διοργανώνει ένα μικρό φεστιβάλ γνωριμίας με την τοπική μουσική κάποιας επιλεγμένης περιοχής της Μεσογείου. Φέτος, μετά από 8 χρόνια, η πρόσκληση απευθύνθηκε για πρώτη φορά στην ανατολική Μεσόγειο. Και συγκεκριμένα, στην Κρήτη

Ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) ανέλαβε τα σεμινάρια κρητικού τραγουδιού και η Φωτεινή Τριγωνάκη τα μαθήματα κρητικού χορού. Ο ενθουσιασμός από το κοινό της Καταλονίας ήταν τέτοιος ώστε για πρώτη φορά οι αιτήσεις ήταν υπεράριθμες, σχεδόν διπλάσιες από τις θέσεις (24 για το τραγούδι, 30 για τους χορούς). Οι κρητικοί χοροί τέθηκαν επί τάπητος, το λαούτο του Ψαρογιώργη συνόδευσε τους μαθητές (που δεν ήταν απαραίτητα σπουδαστές μουσικής, απλά ήθελαν να μάθουν τα «κρητικά») και στο τέλος των διήμερων σεμιναρίων παρουσίασαν από τρία τραγούδια και τρεις χορούς, καθώς και ένα κομμάτι συνδυαστικό.

Βεβαίως το φεστιβάλ είχε και συναυλία με τους Ψαρογιώργη (λαούτο), ο Γιάννη Παπατζανή (κρουστά, τραγούδι), Χάρη Παναγιωτάκη (λύρα), Sheglagh Hannan (φλάουτο), Φωτεινή Τριγωνάκη (χορός).

Αλλά αυτό που ζηλέψαμε περισσότερο είναι η βραδιά jam -αυτοσχεδιασμού ανάμεσα στους κρητικούς και σε καταλανούς μουσικούς, σε καφενείο της Torroella de Montgrí.

Και του χρόνου! (Διόλου απίθανο, αφού ο ενθουσιασμός από όλους ήταν πραγματικά μεγάλος)!

 

*Το Cretazine δεν είχε την τύχη να ταξιδέψει ως την Καταλονία. Για το βίντεο και την καταγραφή του ιδιαίτερου αυτού γεγονότος ευχαριστούμε τη Φωτεινή Τριγωνάκη και τον Jordi Alsina Iglesias, ο οποίος συνόδευσε την κρητική αποστολή και είχε χρέη διερμηνέα, τόσο στη διάρκεια του φεστιβάλ όσο και στις συνεντεύξεις του Ψαρογιώργη στην καταλανική τηλεόραση και τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ισπανίας. Εδώ μπορείτε να ακούσετε και τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Ψαρογιώργη στον κρατικό Ισπανικό σταθμό και εδώ να δείτε την τηλεοπτική συνέντευξη