Η Κρήτη όπως τη ζούμε

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Εικόνες από την έκθεση της Πινακοθήκης ΒιάννουΕικόνες από την έκθεση της Πινακοθήκης Βιάννου
  • Πίνακας του Κωνσταντίνου Περάκη, από τη συλλογή της ΠινακοθήκηςΠίνακας του Κωνσταντίνου Περάκη, από τη συλλογή της Πινακοθήκης

Πινακοθήκη Βιάννου: Μια σύγχρονη πινακοθήκη, στο πιο απρόσμενο μέρος

Μερικές φορές αρκεί το όραμα ενός και μόνο ανθρώπου για να δημιουργηθεί κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί. Έτσι ακριβώς έγινε και με την Πινακοθήκη της Βιάννου. 

Cretazine Tips

  • Ο Κερατόκαμπος είναι το επίνειο της Βιάννου, ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που απέχει 60 χμ. από το Ηράκλειο. Πήρε το όνομα του από τις «ξυλοκερατιές», ή αλλιώς χαρουπιές, που βρίσκονται στην κοιλάδα ή σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, από έναν βράχο που έχει σχήμα κεράτου.  
  • Στη θέση Βίγλα υπάρχουν τα ερείπια ενός βενετσιάνικου "Κάστρου" (Castel Ceraton), ενός ρωμαϊκού κτιρίου, ενός μικρού οικισμού της κλασικής εποχής κι ενός οχυρωμένου οικισμού από τα μινωικά χρόνια. 
  • Ακολούθησε τη σελίδα της Πινακοθήκης Βιάννου στο facebook και διάβασε το blog της.
  • Το ωράριο λειτουργίας της πινακοθήκης είναι 10.00-15.00 καθημερινά. 
από την κατηγορία  Ρεπορταζάκια
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι, τον Κερατόκαμπο, στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου, ένα μεταμορφωμένο κτίριο παλιού ελαιουργείου στεγάζει μια συλλογή έργων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών και αποτελεί μια σύγχρονη πινακοθήκη διεθνούς εμβέλειας. 

Περίπου 200 έργα (πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, γλυπτά) δώρισαν οι δημιουργοί τους για να εκτεθούν στο μικρό επίνειο της ιστορικής Βιάννου. Ανάμεσα τους οι Φασιανός, Μυταράς, Παρμακέλης, Κεσσανλής, Τσόκλης, Ρόκος κ.ά. Κι αυτό ήταν το «τρελό» όνειρο ενός ανθρώπου, του Σάββα Πετράκη, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατόκαμπου «η Βίγλα»

Στο πολύ καλό ρεπορτάζ της Τηλεόρασης από τους Πολίτες «Όνειρα εκ Βιάννου – Πινακοθήκη “Σ. Πετράκης”» παρακολουθούμε τις αφηγήσεις για το πώς αυτό το άπιαστο όνειρο έγινε πραγματικότητα, πώς ένας άνθρωπος κατάφερε να εξασφαλίσει δωρεές από τόσους σημαντικούς καλλιτέχνες και πώς κατάφερε να φέρει έναν «διαφορετικό» πολιτισμό στον τόπο του και να δημιουργήσει ένα πνευματικό ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας.

Λίγα λόγια για την Πινακοθήκη Βιάννου

Η Πινακοθήκη στο ανακαινισμένο κτίριο της παλιάς «φάμπρικας» εγκαινιάστηκε το 2008 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Νωρίτερα, το 2005, είχαν γίνει τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης σε ένα κτίριο του Δήμου Βιάννου στην παραλία του Κερατόκαμπου. Αυτή η πρώτη έκθεση απαριθμούσε περίπου 80 πίνακες ζωγραφικής. Έκτοτε οι δωρεές συνεχίστηκαν και σήμερα η Πινακοθήκη απαριθμεί περίπου 200 έργα, πολυσυλλεκτικού ύφους και εικαστικού ενδιαφέροντος, όλα από σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ κάποια από τα έργα έχουν ως θέμα (ή ως έμπνευση τους) τον ίδιο τον τόπο που τα φιλοξενεί. Πέρα από την έκθεση, η Πινακοθήκη έχει προχωρήσει και σε δικές της εκδόσεις: εκτός από τους καταλόγους των έργων της, έχει εκδώσει και χρονογραφήματα & λαογραφικά κείμενα του Ιωάννη Κονδυλάκη πού άλλωστε καταγόταν από αυτή τη γωνιά της κρητικής γης. Δυστυχώς, όπως εξηγεί και το ρεπορτάζ της «Τηλεόρασης από τους Πολίτες» η Πινακοθήκη σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης πόρων αλλά και ανθρώπων που θα συνεχίσουν το όραμα του εμπνευστή της, Σάββα Πετράκη - ο οποίος δυστυχώς "έφυγε" νωρίς.

Θα πέσει άραγε κι αυτή θύμα της κρίσης και της συνακόλουθης "δεύτερης" μοίρας στην οποία έχει υποπέσει ο πολιτισμός στην Ελλάδα;