Η Κρήτη όπως τη ζούμε

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Το Art is Hard είναι ο ορισμός της αντι-γκαλερίΤο Art is Hard είναι ο ορισμός της αντι-γκαλερί
  • Ένα πείραμα συμβίωσης και ανταλλαγής απόψεωνΈνα πείραμα συμβίωσης και ανταλλαγής απόψεων
  • Η 13η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στα παδιάΗ 13η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στα παδιά
  • Τα παιδιά θα δημιουργήσουν έναν πρωτότυπο βυθόΤα παιδιά θα δημιουργήσουν έναν πρωτότυπο βυθό
  • Περφόρμανς, εικαστικά και πολλή μουσικήΠερφόρμανς, εικαστικά και πολλή μουσική

"Art is Hard", επεισόδιο 10ο: η τέχνη μετακομίζει στις αποθήκες του Κουμπέ, στο Ρέθυμνο

Ένα φεστιβάλ τέχνης εντελώς διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει στο νησί έρχεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, στις 12-13 Οκτωβρίου. Το 10ο επεισόδιο του Art is Hard, μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, έρχεται για να διαδραματιστεί στις Αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και να φέρει νέο αέρα στα πολιτιστικά μας δρώμενα. 

Μιλήσαμε με τον διευθυντή του φεστιβάλ, Κωνσταντίνο Τίκη, ο οποίος μας τονίζει ότι το AIH είναι μια «αντι-γκαλερί» και μας βάζει στο κλίμα για το τι πρόκειται να βιώσουμε σε λίγες μέρες στον «Κουμπέ».

Πρόσθετες Πληροφορίες

Cretazine Tips

από την κατηγορία  Ρεπορταζάκια
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, πώς και γιατί επιλέξατε το Ρέθυμνο για το επόμενο «επεισόδιο» του Art is Hard; Τι είδατε σε αυτή την πόλη κι είπατε ότι είναι κατάλληλη για τη διοργάνωση;

Από την αρχή του ΑΙΗ είχαμε σαν όραμα αυτό το εγχείρημα να μην έχει βάση, να μετακινείται όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός δημιουργικών ανθρώπων και ανθρώπων που έχουν μια άλλη οπτική γωνία για την τέχνη και την σημασία της.

Η Κρήτη των μεγάλων λαϊκών δημιουργών το νησί των αντιθέσεων και των αμέτρητων μύθων ήταν μια πρόκληση για εμάς. Όλα αυτά τα χρόνια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μας έχουν ακολουθήσει αρκετά παιδιά από το νησί στις διοργανώσεις μας... Μου το είχαν ''σφυρίξει'' ότι το έχουν ανάγκη.

Το Ρέθυμνο είχε την εξής ιδιομορφία και κάποια στοιχεία που τελικώς συνειδητοποίησα ότι αποτελούν ''μύθους'' για εμάς. Ενώ δηλαδή περίμενα να δυσκολευτώ περισσότερο, μια και είμαι μακριά από την πόλη μου αντιθέτως όλα έγιναν πολύ εύκολα. Αρχικά βρήκαμε και ανοίξαμε τις Αποθήκες Κουμπέ, σε μια καταπληκτική συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου και με την ΕΓΣΝΡ.

Αν και για το Ρέθυμνο ήταν μια άγνωστη δράση, πολύ εύκολα και γρήγορα φορείς της πόλης κατάλαβαν το πρωτοποριακό του πράγματος και το δέχθηκαν χωρίς κανένα κόμπλεξ και σνομπισμό.

Γιατί στις αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών;

To μότο του ΑΙΗ είναι ''τέχνη παντού''. Σε χώρους καθημερινής χρήσης αλλά και χώρους απαγορευμένης χρήσης. Το πρώτο σίγουρα είναι το εύκολο αλλά το δεύτερο είναι αυτό που με εξιτάρει.

Το όραμα να ανοίξουμε έναν κλειστό χώρο, η διαδικασία του να περάσεις από υπηρεσίες, να φας τα άκυρα σου και τα ''δεν είναι δυνατόν'', ώσπου μετά να έρθει η ώρα να δούμε κτίρια ξεχασμένα από όλους να δίνουν αυτήν την τρομακτική αίγλη του παρελθόντος σε έργα και ανθρώπους είναι κάτι το μοναδικό.

Αυτό είναι το νόημα και για το ΑΙΗ του Ρεθύμνου μετά από πολλές έρευνες βρήκαμε τις αποθήκες του Κουμπέ. Επίσης ένας ακόμα παράγοντας ήταν και η βοήθεια και η καλή συνεργασία με τους ανθρώπους της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου στην δικαιοδοσία της οποίας είναι οι Αποθήκες.

Όλα αυτά τα χρόνια μας έχουν ακολουθήσει αρκετά παιδιά από το νησί στις διοργανώσεις μας... Μου το είχαν ''σφυρίξει'' ότι το έχουν ανάγκη.

 

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί το Art is Hard από τα άλλα φεστιβάλ τέχνης;

Το ΑΙΗ δεν λειτουργεί ως γκαλερί κι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο κοινό. Το ΑΙΗ είναι ο ορισμός της αντι-γκαλερί. 

Επίσης το AIH έχει την ιδιαιτερότητα ότι συνεχώς εξελίσσεται ενώ παράλληλα στη βάση του παραμένει ίδιο. Και εξηγούμαστε: ενώ κάθε φορά προστίθενται νέες κατηγορίες εικαστικής προσέγγισης, νέες παρουσιάσεις, καινούρια θεματολογία, εν γένει, σε όλες τις δράσεις που πλαισιώνουν το ΑΙΗ, ταυτόχρονα παραμένει το ίδιο, επειδή παραμένει πιστό στην ουσία του, που είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, ώστε να αναπτυχθούν τα πιο πρωτοπόρα κινήματα τέχνης και έκφρασης, η τέχνη χωρίς φύλο, χωρίς ηθική, από εκεί που δεν την περιμένεις.

 

Τι να περιμένουμε ότι θα βιώσουμε όσοι θα βρεθούμε στις Αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στις 12 & 13 Οκτωβρίου; Γιατί το περιγράφετε ως «διήμερο καλλιτεχνικό πείραμα» - δηλαδή ποιοι θα είναι τα «πειραματόζωα» εν προκειμένω;

Το ΑΙΗ είναι πείραμα. Πείραμα είναι η συμβίωση τόσων ανθρώπων και η ανταλλαγή απόψεων σε μόλις μία μέρα. Πειραματόζωα ποιοι άλλοι; Εμείς οι ίδιοι!

Για δύο ολόκληρες μέρες ετοιμαστείτε να δείτε, να νιώσετε, να θαυμάσετε, να χορέψετε και να στοχαστείτε επί πολυδιάστατων εικαστικών και αισθητικών τάσεων. Προσέλθετε ευπρεπώς ενδεδυμένοι και με κέφι και καλή καρδιά και υποστηρίξτε αυτή τη δράση, που εκτός από εικαστικά έχει πολλή μουσική, πολλές θεατρικές παραστάσεις και αρκετά video art

Επίσης, στο τελευταίο ΑΙΗ στην Θεσσαλονίκη για πρώτη φόρα εντάξαμε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ μια ημέρα για το παιδί “Kids Day Art”. Aυτό θα το συνεχίσουμε και εδώ στο Ρέθυμνο στις 13 Οκτωβρίου με επιμέλεια από την Χριστίνα Δουμάνη, με εικαστικά εργαστήρια για ηλικίες από 3 έως 10 χρονών. 

 

Μιλήστε μας και  για τους δημιουργούς που συμμετέχουν. Είναι αποκλειστικά ντόπιοι ή υπάρχουν και παλιοί γνώριμοι του Art is Hard;

Tο ΑΙΗ στο Ρέθυμνο συνοδεύεται από 55 καλλιτέχνες που εκθέτουν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ. 

Παιδιά της Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και πολλοί άλλοι αυτοδίδακτοι που θα μας προτείνουν, θα τους γνωρίσουμε θα τους ακούσουμε και θα διαβάσουμε τις σκέψεις τους. Ανάμεσα τους είναι φυσικά παιδιά από την Κρήτη και από όλη την Ελλάδα, αλλά έχουμε και συμμέτοχες από Γαλλία, Συρία και Γερμανία.

Υπάρχει μια μεγάλη, καλλιτεχνικά, ποιοτική κλίμακα στις δουλειές που θα παρουσιάσουμε στο ΑΙΗ Ρεθύμνου. Οι  επιμελητές μας και ο Γιώργος Μπουζάκης που είναι υπεύθυνος για την αρχιτεκτονική μελέτη της έκθεσης φροντίζουν ώστε να υπάρχει μια καλή, ποιοτικά, παρουσίαση έργων και προτάσεων.