Η Κρήτη όπως τη ζούμε

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • H Καμήλα κάνει την εμφάνιση τηςH Καμήλα κάνει την εμφάνιση της© Cretazine
  • Θα μουζωθείς από το τσικάλι, θες δε θεςΘα μουζωθείς από το τσικάλι, θες δε θες© Cretazine
  • Η Αρκούδα έχει πολύ άγριες διαθέσειςΗ Αρκούδα έχει πολύ άγριες διαθέσεις© Cretazine
  • Το γλέντι στήνεται στην πλατεία του χωριούΤο γλέντι στήνεται στην πλατεία του χωριού© Cretazine
  • © Cretazine
  • © Cretazine
  • © Cretazine
  • Αν είσαι τυχερός, φεύγεις με ένα αρνί!Αν είσαι τυχερός, φεύγεις με ένα αρνί!© Cretazine
  • © Cretazine

Καθαρά Δευτέρα στον Μέρωνα: παραδοσιακά δρώμενα με φόντο τον Ψηλορείτη

Αν βρεθείς στον Μέρωνα την Καθαρά Δευτέρα, να είσαι προετοιμασμένος για τα πάντα: από το να μάθεις επιτόπου να πλέκεις –χορεύοντας- το γαϊτανάκι, να αποκτήσεις ένα αφύσικο «μαύρισμα» στο πρόσωπο (και δεν εννοούμε από τον ήλιο), μέχρι ακόμα να βρεθείς να χορεύεις ένα εντελώς άσεμνο τραγούδι ενώ ο λυράρης σε διατάζει να χαϊδευτείς με τον διπλανό σου σε απίθανα σημεία του σώματος. Κι αν δεν το κάνεις, θα εισπράξεις μαστίγωμα! 

Cretazine Tips

από την κατηγορία  Ρεπορταζάκια
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Ο πολιτιστικός σύλλογος και οι νέοι του Μέρωνα αναβιώνουν παλιά έθιμα όπως η Καμήλα, ο Τσαγκάρης, η Αρκούδα, το προξενιό, ο Χότζας και οι Λεράδες. Σαν μικρά αυτοσχεδιαστικά θεατρικά παιχνίδια, με μπόλικους συμβολισμούς και ενίοτε εμφανέστατες παγανιστικές καταβολές, όλα αυτά τα δρώμενα εξελίσσονται στην πλατεία του χωριού στα διαλείμματα του κρητικού μουσικού προγράμματος. Το (δωρεάν) μενού έχει φασολάδα, ελιές, ταραμοσαλάτα και άλλα νηστίσιμα, το κρασί ρέει επίσης άφθονο και δωρεάν, ένα καπνισμένο τσικάλι καραδοκεί για να σε μουζώσει – και να είσαι περήφανος γι’ αυτό το μαύρο χρώμα που θα εισπράξει το  πρόσωπο σου γιατί είναι παλιό, πολύ παλιό έθιμο, πιθανότατα από τα χρόνια που κατοικούσε ο Διόνυσος στο νησί της Κρήτης. Θα δεις τους Λεράδες με τα κουδούνια τους (που θα σου θυμίσουν τους αρκουδιάρηδες της Γέργερης), θα δεις τον Τσαγκάρη να «μη» μπαλώνει ένα στιβάνι, την αφύσικη Καμήλα να κάνει το πέρασμα της από το γλέντι, την Αρκούδα με τον αρκουδιάρη να εισβάλουν με άγριες διαθέσεις και τον Χότζα ντυμένο με τα ρούχα των τούρκων κατακτητών να χλευάζει και να διατάζει. Όλα αυτά διαδραματίζονται με την καλύτερη δυνατή θέα: τον χιονοσκέπαστο Ψηλορείτη στο βάθος και από κάτω την καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου.

Όπως σε όλα τα έθιμα της παραδοσιακής κρητικής καθαροδευτέρας, αυτή τη μέρα τα πάντα επιτρέπονται, τίποτα δεν είναι ιερό και όσιο, τίποτα δεν πρέπει να σου κάνει εντύπωση, ούτε ο κατά τα άλλα παραδοσιακός  παππούλης που μόλις πέρασε δίπλα σου με ξανθιά περούκα ούτε ο γάιδαρος που στολίστηκε με… σουτιέν. Όλα ανατρέπονται και το κερασάκι της φολκλορικής τούρτας είναι η μεγάλη κλήρωση με 1ο δώρο ένα αρνί  - ζωντανό για να έχεις να το θρέψεις μέχρι το Πάσχα!

* Πάρε και τραγουδάκι bonus για να εξασκηθείς στους άσεμνους χορούς και καλή, διονυσιακή, διασκέδαση: