Η Κρήτη όπως τη ζούμε

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

 • Ηχογραφώντας τον ήχο του κρασιού!Ηχογραφώντας τον ήχο του κρασιού!© Δημήτρης Τριανταφύλλου
 • Οι "μαθητές" της Στέλλας στο πιο γευστικό σεμινάριο!Οι "μαθητές" της Στέλλας στο πιο γευστικό σεμινάριο!© Δημήτρης Τριανταφύλλου
 • Η Στέλλα και τα κρασιά που... ακούσαμε!Η Στέλλα και τα κρασιά που... ακούσαμε!© Γιάννης Μακράκης
 • Ο Ross Daly και ο Νίκος Βογιατζάκης εν δράσει!Ο Ross Daly και ο Νίκος Βογιατζάκης εν δράσει!© Δημήτρης Τριανταφύλλου
 • Μυρωδιές σε βαζάκια σε βοηθούν να "θυμηθείς"Μυρωδιές σε βαζάκια σε βοηθούν να "θυμηθείς"© Γιάννης Μακράκης
 • © Γιάννης Μακράκης
240x360 GR

Ποιος είναι ο ήχος του κρασιού;

Η Στέλλα Βασιλάκη, από το «Μεσάρμι» στο Χουδέτσι, μας ξεναγεί σε ένα ταξίδι γεύσεων και ήχων, όπου οι πιο γλυκόπιοτες αρμονίες προκύπτουν από μια σπάνια ενορχήστρωση αρωμάτων και μουσικών οργάνων! 

Cretazine Tips

 • Το Μεσάρμι βρίσκεται στην είσοδο του Χουδετσίου (πηγαίνοντας από Πεζά). Μπορείς να επικοινωνήσεις με τη Στέλλα στο 6972665599 για να κλείσεις θέση σε κάποιο από τα σεμινάρια! Tα group είναι μικρά, έως και 12 άτομα
 • Για να πάρεις μέρος δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις για το κρασί. Αρκεί να είσαι συγκεντρωμένος και να έχεις όρεξη να παίξεις με τη γεύση, την όσφρηση (και την ακοή σου) 
 • Μέρος των εσόδων από τον «Ήχο του Κρασιού» πάνε για την ενίσχυση του Λαβύρινθου!
 • Κάντε και το απαραίτητο “like” στη σελίδα του «Μεσάρμι» στο fb
 • Παρεμπιπτόντως, Μεσάρμι σημαίνει «μεταξύ των κορυφών», καθώς το Χουδέτσι βρίσκεται ανάμεσα στο ύψωμα Λαγκός και στο ύψωμα Κορακιά.
 • Μέσα στον χειμώνα, η Στέλλα ετοιμάζει κάποιες παρουσιάσεις γευσιγνωσίας με ζωντανή μουσική και σε άλλους χώρους (εκτός από το Μεσάρμι). Stay tunned! 

 

από την κατηγορία  Ρεπορταζάκια
//  Γράφτηκε από τη Σίσσυ Παπαδογιάννη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Το κρασί έχει γεύση, έχει άρωμα, έχει χρώμα. Έχει ακόμα και υφή την οποία αισθανόμαστε καθώς αγγίζει τη γλώσσα και τον ουρανίσκο μας. Γιατί να μην έχει και ήχο; Η Στέλλα Βασιλάκη που ίδρυσε το Μεσάρμι, έναν όμορφο χώρο γευσιγνωσίας στο Χουδέτσι, ήταν η πρώτη που σκέφτηκε να παντρέψει δύο άγνωστους μεταξύ τους κόσμους: τον κόσμο της μουσικής με τον κόσμο του κρασιού. Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν με παρότρυνση του Ross Daly, η άρτι αφιχθείσα (μετά από μεγάλη οινο-περιπλάνηση στο εξωτερικό) οινολόγος άρχισε να σκαρφίζεται έναν τρόπο που θα μπορούσε να συνδυάσει το κατεξοχήν γνωστικό αντικείμενο της, το κρασί, με το κατεξοχήν γνωστικό αντικείμενο του Λαβύρινθου, τη μουσική. 

Πώς θα μπορούσαν τα αρώματα και οι γεύσεις που βρίσκονται σε αρμονία μέσα σε ένα καλό κρασί να μεταφραστούν σε μια εξίσου αρμονική ενορχήστρωση μουσικών οργάνων; Το πείραμα δεν ήταν και τόσο απλό! Η Στέλλα χρειάστηκε να «εκπαιδεύσει» γευσιγνωστικά μια ομάδα μουσικών. Τους έκλεισε τα μάτια, τους έμαθε να αναγνωρίζουν τα αρώματα που περικλείουν τα κρασιά, τους ξύπνησε την «οσφρητική μνήμη». Τους έβαλε να δοκιμάσουν κρασί, να ανακαλύψουν τους γευστικούς του χαρακτήρες με απώτερο σκοπό βέβαια να τους μεταφράσουν σε ήχους!

DSC00014c inner

Μετά από την οσφρητική και γευστική εκπαίδευση, οι πέντε μουσικοί (Ross Daly, Κέλλυ Θωμά, Νίκος Βογιατζάκης, Σοφία Ευκλείδου, Ταξιάρχης Γεωργούλης) μπήκαν στο στούντιο και άρχισαν να ηχογραφούν! Το τσέλο απέδωσε μουσικά τις ταννίνες, η λύρα με παιχνιδιάρικους αυτοσχεδιασμούς απέδωσε τη φρουτώδη γεύση ή την οξύτητα, το τάρχου προστέθηκε για να αποδώσει τον «όγκο», η ηλεκτρική κιθάρα μετάφρασε μελωδικά τη μεταλλική γεύση και πάει λέγοντας. 

Κάπως έτσι, έξι εκλεκτά κρασιά του κρητικού αμπελώνα μεταφράστηκαν σε μελωδικούς αυτοσχεδιασμούς, από λύρα, ούτι, τσέλο, κιθάρα, τάρχου. Και εγένετο το πιο πρωτότυπο και ενδιαφέρον σεμινάριο γευσιγνωσίας κρασιού στο νησί!

«Ο Ήχος του Κρασιού»

DSC00004Στο «Μεσάρμι» τα φώτα χαμηλώνουν. Το πρώτο (λευκό) κρασί σερβίρεται στα ποτήρια, η μουσική αρχίζει και η Στέλλα μοιράζει τις κάρτες με τα μουσικά όργανα και τις κάρτες με τις γευστικές ιδιότητες του κρασιού. Ενώ μυρίζεις και γεύεσαι το κρασί προσπαθείς να το συνδυάσεις με τη μελωδία που ξεχύνεται στον χώρο. Με λίγα λόγια, προσπαθείς να βάλεις τις αισθήσεις σου να συνεργαστούν: η γεύση να «συνομιλήσει» με την ακοή ή κι αντίστροφα. Την ίδια ώρα προσπαθείς να ανακαλέσεις τις οσφρητικές και γευστικές σου μνήμες. Πώς μυρίζει το ξύλο; Η βανίλια; Τι γεύση έχει το μέταλλο; Η ελιά;

Ακούγεται σπαζοκεφαλιά, αλλά είναι άκρως απολαυστικό! Τα κρασιά που πολύ προσεκτικά επέλεξε η Στέλλα μετά από πολλές δοκιμές είναι όλα υπέροχα και ιδιαίτερα. Προέρχονται αποκλειστικά από τον κρητικό αμπελώνα, από διαφορετικά οινοποιεία και περιοχές της Κρήτης, με κυρίαρχες –φυσικά- τις κρητικές ποικιλίες.

«Οι γεύσεις, τα αρώματα, οι χρόνοι, τα χρώματα και όλες οι διεργασίες ωρίμανσης του κρασιού παραπέμπουν άμεσα σε ανάλογα φαινόμενα που βρίσκουμε στη μουσική» ROSS DALY

Το μουσικο-γευστικό ταξίδι συνεχίζεται με άλλο ένα λευκό, τρία κόκκινα και στο τέλος ένα γλυκό κρασί. Κάθε κρασί έχει τη δική του μουσική, τη δική του ενορχήστρωση, το δικό του ρυθμό. Τα λευκά είναι ανάλαφρα και γαργαλιστικά, στα κόκκινα οι ρυθμοί βαραίνουν, στις πιο ιδιαίτερες γευστικά ποικιλίες η μουσική ακούγεται πιο σκερτσόζα, πιο πολυεπίπεδη. 

Ακόμα και αν δεν καταφέρεις ποτέ να ανακαλύψεις ποιο μουσικό όργανο απέδωσε μουσικά τη γεύση της… πιπερόριζας στο κρασί που μόλις δοκίμασες, το σίγουρο είναι ότι στο δίωρο που διαρκεί το σεμινάριο θα έχεις περάσει καλά, θα έχεις μάθει να γεύεσαι διαφορετικά το κρασί, και φεύγοντας θα είσαι γεμάτος ωραίες γεύσεις, αρώματα και μουσικές! Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Η δύναμη της «συναισθησίας» και τα μελλοντικά γευσιγνωστικά σχέδια 

Λίγο – πολύ, το «πείραμα» της Στέλλας και των μουσικών επιστημονικά λέγεται «συναισθησία». Αντιγράφοντας από τη Wikipedia: «Συναισθησία ονομάζεται η νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων. Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από συναισθησία (συναισθητικός) είναι δυνατό, για παράδειγμα, να «ακούει» τις οσμές, να «βλέπει» τους ήχους και να «μυρίζει» τους ήχους.»

Τώρα το «Μεσάρμι» βρίσκεται σε επαφή για μελλοντική συνεργασία με τον καθηγητή της Οξφόρδης Dr Charles Spence που ασχολείται με το φαινόμενο της «συναισθησίας» και έδειξε ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον για τον «Ήχο του Κρασιού». 

Το τσέλο απέδωσε μουσικά τις ταννίνες, η λύρα με παιχνιδιάρικους αυτοσχεδιασμούς απέδωσε την οξύτητα, η ηλεκτρική κιθάρα μετάφρασε μελωδικά τη μεταλλική γεύση

Η Στέλλα, όπως μας λέει, επέλεξε να επιστρέψει στην Κρήτη μετά από μακρόχρονη περιπλάνηση από το Bordeaux της Γαλλίας, ως την Αμερική, τη Σκωτία, τη Γερμανία, σε μια καλή «οινικά» εποχή για το νησί, καθώς υπάρχει μεγάλη βελτίωση ως προς την οινοποίηση και παράλληλα αναδύεται ο οινοτουρισμός στην Κρήτη, λέξη άγνωστη στα μέρη μας μέχρι χτες.

DSC00010 inner

Ως προς τα επόμενα σχέδια της, είναι το να ασχοληθεί με τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τυριού αλλά και το να φτιάξει ένα αντίστοιχο μουσικο-γευσιγνωστικό σεμινάριο που όμως δεν θα βασίζεται σε συγκεκριμένες ετικέτες κρασιών αλλά θα εστιάζει στις κρητικές ποικιλίες και στο πώς η γεύση τους αλλάζει από περιοχή σε περιοχή και από παραγωγό σε παραγωγό. Αυτό, θα το γευτούμε –και θα το ακούσουμε- αν όλα πάνε καλά, του χρόνου τέτοιο καιρό. Προς το παρόν, ο «Ήχος του Κρασιού» πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ενώ επίσης κάθε Παρασκευή ή Σάββατο, πιο αργά, πραγματοποιείται ένα άλλο, ακόμα πιο «παρεΐστικο» γευσιγνωστικό σεμινάριο, το «Δείπνο με Φίλους» κατά το οποίο οι «φίλοι» ανακαλύπτουν τις γεύσεις του κρασιού και μαθαίνουν να τις συνδυάζουν και με φαγητό.

Ανυπομονούμε να ζήσουμε και αυτή την εμπειρία! ;-) 

 * Αφού διάβασες, δες και το ωραίο βίντεο: