Η Κρήτη όπως τη ζούμε

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Φυσικά προϊόντα με αγνές α' ύλες της κρητικής γηςΦυσικά προϊόντα με αγνές α' ύλες της κρητικής γης
  • Όταν λέμε "χειροποίητα" προϊόντα, το εννοούμε!Όταν λέμε "χειροποίητα" προϊόντα, το εννοούμε!
  • Στο e-shop θα βρείτε και ξύλινες σαπουνοθήκεςΣτο e-shop θα βρείτε και ξύλινες σαπουνοθήκες

Ο «Αθός» της φυσικής προσωπικής φροντίδας και της οικολογίας ανθίζει στα Αγγελιανά Ρεθύμνου

O Μανώλης και η Παρασκευή πριν λίγα χρόνια έκαναν ένα μεγάλο βήμα: άφησαν πίσω τους το «κλεινόν άστυ», εγκαταστάθηκαν στα Αγγελιανά, ένα μικρό χωριό του Ρεθύμνου, εγκαινίασαν μια νέα φιλοσοφία ζωής και έστησαν τον «Αθό», ένα εργαστήρι παραγωγής χειροποίητων φυσικών προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Το εξαιρετικά παρθένο, βιολογικό ελαιόλαδο συνάντησε τα θαυματουργά βότανα της κρητικής γης, οι αγνές πρώτες ύλες παντρεύτηκαν μεταξύ τους με ευφάνταστους συνδυασμούς και στον Αθό… άνθισαν υπέροχα φυσικά σαπούνια, κρέμες και εκχυλίσματα βοτάνων. 

Πρόσθετες Πληροφορίες

Cretazine Tips

Πού θα βρείτε τα προϊόντα "Aθός"

Στο e-shop του εργαστηρίου: www.athosworkshop.com κι επίσης στα εξής καταστήματα: 

Αθήνα

1) Μελιγαία , Ελ. Βενιζέλου 125, Καλλιθέα Αττικής

2) Βιολογική αγορά, Γούναρη 144, Γλυφάδα Αττικής

Χανιά

1) Agora Palace, Δημοτική αγορά Χανιών (Το κατάστημα AGORA PALACE είναι το 4ο στο δεξί μας χέρι από την κεντρική είσοδο)

2) Πολυχώρος "Το μεγάλο Ο", Γρηγορίου Ε΄ 69, Χανιά

Ηράκλειο

1) Herbal Goodies, Μιλάτου και Αρετούσας, Ηράκλειο

Ρέθυμνο

1) Κτήμα Δαλαμπέλος, Αγγελιανά Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο

2) Ο κήπος της Αρκούδενας, Επισκοπή Ρεθύμνου

3) Mama Creta, Αρκαδίου 233, Ρέθυμνο

4) Φαρμακείο Στεφανάκη, Πέραμα Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο

5) Έναγρον, Αξός Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο

6) Καψαλιανά village hotel, Καψαλιανά, Ρέθυμνο

7) Βιολογική Κρήτης, Ελευθερίας 5 & Μαχητών Σχολής Χωροφυλακής, Καλλιθέα, Ρέθυμνο

8) HONDOS CENTER Ρεθύμνου. Λ. Κουντουριώτη 23, Ρέθυμνο.

9) Φαρμακείο Μιχαλάτου Ανδρομάχης και Αλεφαντινού Μαρίας, Ζαμπελίου 19, Ρέθυμνο

Επίσης μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα "Αθός" και στα εξής eshop:

herbalgoodies.gr/product-category/face-soaps/

www.landofgreece.com/athos-workshop.html

 

από την κατηγορία  Ρεπορταζάκια
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Μιλήσαμε μαζί τους για την φιλοσοφία ζωής που διαπνέει και τη δουλειά τους, και τους ζητήσαμε συμβουλές ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης μακριά από τα χημικά και τυποποιημένα προϊόντα με τα οποία «δηλητηριάζουμε» καθημερινά την επιδερμίδα μας. 

Πριν λίγα χρόνια αφήσατε τη ζωή σας στην Αθήνα και ήρθατε στην Κρήτη, σε ένα μικρό χωριό, τα Αγγελιανά. Είχατε ρίζες εδώ; Πώς πήρατε μια τόσο μεγάλη απόφαση ζωής; 

Και οι δύο έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα. Οι Κρητικές μας ρίζες ήταν ένας από τους λόγους που τον Αύγουστο του 2007 αποφασίσαμε να αφήσουμε την Αθήνα και να εγκατασταθούμε στα Αγγελιανά Ρεθύμνου, στο χωριό της μητέρας του Μανώλη. Ο βασικότερος όμως λόγος ήταν η αγάπη μας για την φύση και όσα αυτή μας προσφέρει απλόχερα. Ο τρόπος ζωής στην πρωτεύουσα δεν μας άρεσε και μας απομάκρυνε από όλα αυτά που αγαπάμε και αναζητάμε από την ζωή. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το νεαρό της ηλικίας μας τότε καθώς είμασταν γεμάτοι ενέργεια και ενθουσιασμό. Η κρίση δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνιση της και πολλοί από το φιλικό και οικογενειακό μας περιβάλλον θεωρούσαν επιπόλαιη την απόφαση μας να αφήσουμε την Αθήνα, τις δουλειές μας, τους φίλους και τις οικογένειες μας και να πάμε να ζήσουμε σε ένα μικρό χωριό. Παρ’ολα αυτά, ακούσαμε την καρδιά μας και το ένστικτό μας και ήρθαμε στα Αγγελιανά!

IMG 7263

Με τι ασχολούσασταν πριν; Και πώς προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε με τη σαπωνοποιία; 

Η Παρασκευή είναι απόφοιτος της σχολής διοίκησης και οικονομίας του τμήματος λογιστικής ενώ ο Μανώλης, απόφοιτος του τμήματος εμπορίας, διαφήμισης και προώθησης προιόντων. Τα πρώτα χρόνια στην Κρήτη εργαστήκαμε πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μας, σιγά σιγά όμως αναζητούσαμε κάτι διαφορετικό και δημιουργικό που θα ταίριαζε στον φυσικό τρόπο ζωής μας. Έτσι, έχοντας αποκτήσει ένα χωράφι με ελαιόδεντρα σε συνδυασμό με τα βότανα και τα φυτά της Κρητικής γης, πειραματιστήκαμε με τις πρώτες ύλες που είχαμε στα χέρια μας και φτιάξαμε το πρώτο μας σαπούνι. Ενθουσιασμένοι από την μικρή μας επιτυχία και ύστερα από παρότρυνση φίλων και συγγενών που δοκιμάζανε τα προιόντα μας, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας και να εξελιχθούμε. Διαβάσαμε, δοκιμάσαμε, ενημερωθήκαμε, αξιοποιήσαμε τις γνώσεις του παρελθόντος και 3 χρόνια μετά δημιουργήσαμε ένα εργαστήρι παραγωγής χειροποίητων φυσικών προιόντων προσωπικής φροντίδας στα Αγγελιανά Ρεθύμνου με το όνομα "Aθός".

Στα προϊόντα σας χρησιμοποιείτε βιολογικό ελαιόλαδο, κρητικά βότανα, δεν προσθέτετε συντηρητικά, χρώματα και αρώματα. Ταυτόχρονα λέτε ότι χρησιμοποιείτε φυσικές, ήπιες μεθόδους παρασκευής που σέβονται το περιβάλλον και δεν δημιουργούν απόβλητα. Όλο αυτό συνάδει με τη γενικότερη φιλοσοφία ζωής σας; 

Συνάδει απόλυτα! Η έντονη οικολογική συνείδηση, η ζωή στην ύπαιθρο και η αγάπη για την φύση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Ένα μικρό μέρος της τροφής μας προέρχεται από το δικό μας μποστανάκι, τα δέντρα μας (ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές) και τα αρωματικά φυτά και βότανα που έχουμε στον κήπο του σπιτιού μας. Το εργαστήριο είναι η συνέχεια της ζωής μας! Δεν θα μπορούσαμε να παράγουμε φυσικά προιόντα σεβόμενοι τους εαυτούς μας αλλά και το περιβάλλον αν δεν υπήρχε αγάπη για όλο αυτό.

IMG 7292

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι στρέφονται προς τα βιολογικά προϊόντα, τα φυσικά και φυτικά καλλυντικά. Πιστεύετε ότι «είναι μόδα και θα περάσει» ή είναι μια πιο βαθιά συνειδητοποίηση του κοινού ως προς την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιεί;

Πιστεύουμε ότι υπάρχει κοινό που συνειδητά επιλέγει βιολογικά προιόντα, το οποίο συνεχώς αυξάνεται. Και λόγω μόδας όμως να δοκιμάσεις ένα φυσικό – βιολογικό προιόν, αυτομάτως αντιλαμβάνεσαι τα ωφέλη που σου προσφέρει σε σχέση με το αντίστοιχο συμβατικό. Οπότε πάλι κερδισμένος είσαι. 

Το εργαστήριο είναι η συνέχεια της ζωής μας! Δεν θα μπορούσαμε να παράγουμε φυσικά προιόντα σεβόμενοι τους εαυτούς μας αλλά και το περιβάλλον αν δεν υπήρχε αγάπη για όλο αυτό.

Ποια είναι τα συνήθη λάθη που κάνουμε στην καθημερινή μας προσωπική φροντίδα και περιποίηση; 

Το βασικότερο λάθος είναι ότι κάνουμε πολλά περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε την επιδερμίδα μας και κατ’επέκταση τον οργανισμό μας με επιβλαβείς ουσίες. Ένα σωστά παραγώμενο σαπούνι σε συνδυασμό με μια φυσική κρέμα κι ένα εκχύλισμα από σωστές πρώτες ύλες είναι αρκετά για να μας φροντίσουν από την κορυφή μέχρι τα νύχια και ταιριάζουν τόσο σε νεανικές όσο και σε ώριμες επιδερμίδες. Δυστυχώς, το σαπούνι είναι παρεξηγημένο είδος... Ο κόσμος φοβάται να το χρησιμοποιήσει διότι όπως λένε αρκετοί προκαλεί ξηρότητα κι έτσι προτιμούν να χρησιμοποιούν αφρόλουτρα και σαμπουάν.

IMG 7337

 

Εμείς θέλουμε να τους πούμε πως δεν είναι όλα τα σαπούνια ίδια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα τα συστατικά και τον τρόπο παραγωγής. Τα σαπούνια που παράγουμε εμείς δεν προκαλούν ξηρότητα, αντιθέτως είναι εξαιρετικά μαλακά, φροντίζουν την επιδερμίδα και χρησιμοποιώντας τα δεν χρειάζεται η χρήση κρεμών μετά το μπάνιο. Για παράδειγμα, μια γυναίκα γύρω στα 40 μπορεί να φροντίζει το σώμα της με το σαπούνι μέλι – κατσικίσιο γάλα που είναι εξαιρετικά μαλακτικό και ενυδατικό. Να λούζει τα μαλλιά της επίσης με σαπούνι, αυτό της λεβάντας και να φροντίζει το πρόσωπο της ανάλογα τον τύπο της επιδερμίδας της με την κρέμα ενυδάτωσης (για κανονικά και ξηρά δέρματα) ή την κρέμα περιποίησης (για λιπαρά δέρματα). Αν ωστόσο νιώθει την ανάγκη για έξτρα περιποίηση, το αμυγδαλέλαιο ψυχρής έκθλιψης που προσφέρουμε ή το εκχύλισμα καλέντουλας είναι αντιρυτιδικά και εφαρμόζονται στις προβληματικές περιοχές το βράδυ πριν κοιμηθούμε.

Τα σαπούνια που παράγουμε  δεν προκαλούν ξηρότητα, αντιθέτως είναι εξαιρετικά μαλακά, φροντίζουν την επιδερμίδα και χρησιμοποιώντας τα δεν χρειάζεται η χρήση κρεμών μετά το μπάνιο

Μία από τις κατηγορίες προϊόντων σας είναι τα εκχυλίσματα. Πώς ακριβώς τα χρησιμοποιούμε και πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας; 

Από τα αρχαία χρόνια, τα βότανα και το ελαιόλαδο θεωρούνταν αγαθά προς πάσαν του βίου θεραπείαν καθώς και δυνατοί σύμμαχοι για την ομορφιά. Σήμερα, ένας τρόπος ανάδειξης των ευεργετικών ιδιοτήτων των βοτάνων είναι ο συνδυασμός τους με ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό εκχύλισμα σε μορφή λαδιού για μικρούς και μεγάλους με φαρμακευτική αλλά και  καλλυντική χρήση. Ο τρόπος χρήσης τους είναι απλός. Εφαρμόζουμε το εκχύλισμα απευθείας πάνω στο δέρμα- προβληματική περιοχή, το απλώνουμε όπως θα κάναμε με μια κρέμα και κάνουμε μασάζ. Για παράδειγμα, το εκχύλισμα βάλσαμο είναι ιδανικό για θεραπευτικό μασάζ. Η ήπια αναλγητική και αντιφλεγμονώδης δράση του, το καθιστά ιδανικό για μυικούς πόνους, ρευματισμούς, αρθριτικά και φλεγμονές. Επουλώνει τραύματα, πληγές, κοψίματα και εγκαύματα. Το εκχύλισμα λεβάντας είναι ιδανικό για χαλαρωτικό μασάζ. 4-5 σταγόνες και μασάζ στους κροτάφους αρκούν για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και της αυπνίας. Επίσης μικρή ποσότητα αυτού μετά το καθημερινό μας μπάνιο ενυδατώνει και διατηρεί το δέρμα υγιές. 

IMG 7345

Στα σαπούνια σας έχετε κάποιους ευφάνταστους συνδυασμούς αρωμάτων και πρώτων υλών, όπως για παράδειγμα το σαπούνι με καφέ και άνθη νερατζιάς! Πώς προκύπτει η έμπνευση για αυτά τα παντρέματα; 

Πηγή έμπνευσης για εμάς αποτελεί το Κρητικό τοπίο που απαρτίζεται από διάφορα βότανα και καρποφόρα δέντρα, με την ελιά να επικρατεί, ενώ τα κρητικά προιόντα όπως το μέλι, το γάλα και φυσικά το ελαιόλαδο υπήρξαν αρωγός στην υλοποίηση της αρχικής μας σύλληψης. Ένας τόπος με έντονες επιρροές από πολλά μέρη του κόσμου μας οδηγεί σε πρωτόγνωρες και συνδυαστικές επιλογές που συμβάλλουν στην υγεία και χαρίζουν στιγμές απόλαυσης. Το συγκεκριμένο σαπούνι προέκυψε 5 χρόνια πριν (ήταν από τις πρώτες μας δημιουργίες) από 2 μεγάλες αγάπες που έχουμε, τον φρεσκοκομμένο καφέ και τις γλυκιές, λουλουδάτες μυρωδιές. Δοκιμάζοντας το είδαμε πως όχι μόνο οι μυρωδιές τους ταιριάζουν αλλά και οι ιδιότητες τους, καθώς και τα δύο αυτά συστατικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και περιποιούνται την επιδερμίδα.

Τι ανταπόκριση βρίσκουν τα προϊόντα σας στους ξένους; Επισκέπτονται τουρίστες το εργαστήριο σας; 

Το εργαστήρι μας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο. Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο που συνδυάζει το παλιό με το καινούριο, το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Είναι χώρος επισκέψιμος κι αυτό δίνει την δυνατότητα σε τουρίστες και μαθητές να ξεναγηθούν στην επιχείρηση αλλά και να παρακολουθήσουν την διαδικασία παραγωγής. Την τουριστική περίοδο μας επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά ξένοι επισκέπτες για να δουν το εργαστήριο και να ενημερωθούν για τον τρόπο παραγωγής. Αυτό τους φέρνει ακόμα πιο κοντά στα προιόντα μας και δείχνουν να το απολαμβάνουν ιδιαιτέρως. Οι πιο συχνοί επισκέπτες είναι από την Γαλλία, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τις Σκανδιναβικές χώρες και την Ρωσία.

IMG 5957

Τι συμβουλές φροντίδας και ομορφιάς έχετε να μας δώσετε ενόψει του καλοκαιριού; 

Αγαπήστε και φροντίστε τον εαυτό σας με απόλυτα φυσικό τρόπο!

1) Μην κάθεστε στον ήλιο. Ωστόσο αν το δέρμα σας ταλαιπωρηθεί από πολύωρη έκθεση στον ήλιο, χρησιμοποιήστε εκχύλισμα καλέντουλας και εκχύλισμα λεβάντας. Θα σας ανακουφίσει και θα γιατρέψει την επιδερμίδα σας.

2) Χρησιμοποιήστε τα σαπούνια μας στο πρόσωπο σας, το σώμα σας και τα μαλλιά σας ανάλογα τις ανάγκες σας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το σαπούνι καφές με άνθη νερατζιάς είναι ιδανικό για απολέπιση, το σαπούνι κωνοφόρα δρα κατά της λιπαρότητας των μαλλιών και του δέρματος,  συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής, καθώς αποτελεί και ισχυρό τονωτικό για το σώμα, ενώ το σαπούνι πορτοκάλι κανέλα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε άτομα με ξηρό και ευερέθιστο δέρμα. Να θυμάστε πως ένα σωστά παραγώμενο σαπούνι, περιποιείται την επιδερμίδα και δεν την ταλαιπωρεί. 

3) Τα μαλλιά μας, ιδίως το καλοκαίρι, σπάνε και πέφτουν αρκετά συχνά. Το εκχύλισμα δεντρολίβανο θα τα τονώσει και θα ενισχύσει την ανάπτυξη τους.

4) Οι φυσικές κρέμες ενυδατώνουν περισσότερο την επιδερμίδα μας όταν τις χρησιμοποιούμε βράδυ. Πριν κοιμηθούμε, πλένουμε το πρόσωπο μας και το αφήνουμε ελαφρώς βρεγμένο. Παίρνουμε πολύ μικρή ποσότητα από την ενυδατική κρέμα με γιασεμί και βούτυρο κακάο και την απλώνουμε σε όλο μας το πρόσωπο, την περιοχή γύρω από τα μάτια και τον λαιμό μέχρι να απορροφηθεί πλήρως.  Το πρωί, η επιδερμίδα μας θα είναι πιο ζωντανή και φρέσκια.

unnamed

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια: θα αναπτύξετε περισσότερα προϊόντα στις κατηγορίες που ήδη έχετε ή θα πειραματιστείτε με κάτι εντελώς καινούργιο; 

Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε νέα προιόντα στις κατηγορίες που ήδη έχουμε. Έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις και πάνω σε αυτές θα συνεχίσουμε!