Ζούμε στους ρυθμούς της πόλης. Ακολούθησε μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Δημήτρης Πουρσανίδης, "έξω απ' τα νερά του" για λίγοΔημήτρης Πουρσανίδης, "έξω απ' τα νερά του" για λίγο
  • Κοπάδι απο καλόγριες δίπλα σε λιβάδι ποσειδώνιαςΚοπάδι απο καλόγριες δίπλα σε λιβάδι ποσειδώνιας
  • Λεπτομέρεια από θαλάσσιο σκουλήκιΛεπτομέρεια από θαλάσσιο σκουλήκι
  • Ένας ερημίτης κάβουραςΈνας ερημίτης κάβουρας
  • Ένα κοπάδι σάλπες (Salpa sarpa) αναζητεί τροφήΈνα κοπάδι σάλπες (Salpa sarpa) αναζητεί τροφή
  • Το "στόμα" του αχινούΤο "στόμα" του αχινού
  • Μια θυμωμένη πέρκα!Μια θυμωμένη πέρκα!
  • Ροδοφύκη του γένους Corallina και φαιοφύκη του γένος Cystoseira.Ροδοφύκη του γένους Corallina και φαιοφύκη του γένος Cystoseira.
  • Να σας συστηθώ: είμαι ένα θαλάσσιο σκουλήκι!Να σας συστηθώ: είμαι ένα θαλάσσιο σκουλήκι!
240x360 GR

Δημήτρης Πουρσανίδης, o φωτογράφος του βυθού

Στην αρχή είδαμε τις θαλάσσιες φωτογραφίες του από τον βυθό της Κρήτης και μείναμε με ανοιχτό το στόμα. Μα κρύβουν τέτοιες ομορφιές οι θάλασσες που γνωρίζουμε από παιδιά; Έπειτα τον γνωρίσαμε και ακούσαμε πολλές υποβρύχιες ιστορίες που μας ενθουσίασαν ακόμα περισσότερο. Ο Δημήτρης Πουρσανίδης είναι Θαλάσσιος Περιβαλλοντολόγος – Χαρτογράφος και υποψήφιος διδάκτορας σε θέματα Θαλάσσιας Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το όνειρο του είναι μια μέρα να αφήσουμε τις ξαπλώστρες και βάζοντας μια μάσκα και ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα, να γνωρίσουμε αυτό τον άγνωστο κόσμο που μας περιβάλλει. 

Cretazine Tips

Αν θες να δεις ακόμα περισσότερες φωτογραφίες, και να μελετήσεις τις δημοσιεύσεις του Δημήτρη Πουρσανίδη, επισκέψου την ιστοσελίδα της εταιρείας ερευνών που έχει ιδρύσει τα τελευταία 3 χρόνια στην Κρήτη. Η TerraSolutions ασχολείται με θέματα που άπτονται του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου. 

 

από την κατηγορία  Πρόσωπα της πόλης
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Οι υποβρύχιες φωτογραφίες σου είναι πολύ εντυπωσιακές και μας θυμίζουν τον Jacques-Yves Cousteau και ντοκιμαντέρ από εξωτικές θάλασσες. Πού τις έχεις τραβήξει;

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί στους βυθούς της Κρήτης και της Λέσβου, σε διάφορες περιοχές. Πολλές είναι από τις παραλίες δίπλα στην πόλη του Ηρακλείου. Να σημειώσω μάλιστα πως η πλειοψηφία αυτών έχει τραβηχτεί σε βάθη μικρότερα από τα 10 μέτρα.

Γενικά τι σε ώθησε στην φωτογράφηση του βυθού της Κρήτης; Ποιοι οι λόγοι που σε έκαναν να βουτήξεις με μια κάμερα στο χέρι – και συνεχίζεις μέχρι σήμερα;

Να αποτυπώσω με τον φακό μου τις εικόνες που βλέπω υποβρυχίως και να δείξω στην τοπική κοινωνία το τι κρύβει η θάλασσα που έχουμε δίπλα μας.

Πες μας κάτι που έχεις δει στις υποβρύχιες αναζητήσεις σου και σε έχει εντυπωσιάσει πραγματικά. 

Πρόσφατα, σε μια κατάδυση είδα ένα χταπόδι να χρησιμοποιεί ένα γυάλινο βάζο ως πόρτα για να ασφαλίζει την φωλιά του από τους θηρευτές. Μοναδική εικόνα. 

Σε μια άλλη κατάδυση, θαύμασα την ικανότητα του ανθρώπου να θεωρεί τα πάντα ως ιδιοκτησία του -πόσο μεγάλη ύβρις- ρυπαίνοντας την θάλασσα με σκουπίδια κάθε λογής, από σακούλες μέχρι μπαταρίες φορτηγών. Καταστρέφονται έτσι μοναδικά λιβάδια του θαλάσσιου φυτού Posidonia oceanica, ενός μοναδικού θαλάσσιου οικοσυστήματος. 

Προσπαθώ να αποτυπώσω με τον φακό μου τις εικόνες που βλέπω υποβρυχίως για να δείξω στην τοπική κοινωνία το τι κρύβει η θάλασσα που έχουμε δίπλα μας.

Πόσο εύκολο είναι να ανακαλύψει κάποιος αυτούς τους μικρούς θαλάσσιους θησαυρούς που εσύ εντοπίζεις με το φακό σου; 

Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να σηκωθείς από την ξαπλώστρα της παραλίας το καλοκαίρι, να αρπάξεις μια μάσκα και ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα και να αρχίσεις να εξερευνείς την θάλασσα. Όπως όταν ήμασταν μικροί και θέλαμε να εξερευνούμε κάθε τι το άγνωστο.

Η Κρήτη προβάλλει τον υποβρύχιο πλούτο της; 

Δυστυχώς, καθόλου.

Τι θα άλλαζες στην τουριστική προβολή του νησιού; Τι θα πρότεινες στον Περιφερειάρχη Κρήτης αν τον είχες σήμερα μπροστά σου; 

Θα πρόβαλα τον υποβρύχιο πλούτο που έχει το νησί, από την θαλάσσια βιοποικιλότητα μέχρι τα υποθαλάσσια τοπία - σχηματισμούς. Θα του ζήταγα να αρχίσει, με σωστό και σύγχρονο τρόπο, να αναπτύσσει τον καταδυτικό τουρισμό. 

Δεν είσαι Κρητικός, κι όμως επέλεξες να ζεις εδώ. Τι είναι η Κρήτη για σένα; 

Η Κρήτη μου έχει προσφέρει πολλά. Ένα από αυτά είναι η ήρεμη ζωή, η δυνατότητα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να βρίσκομαι τόσο στο βουνό όσο και στην θάλασσα. Μου έχει προσφέρει μια ποιότητα ζωής σε καθημερινό επίπεδο.

Μίλησε μας για κάποιο  όνειρο, μια ιδέα που θα ήθελες να υλοποιήσεις κάποια στιγμή σε σχέση με αυτό που κάνεις. 

Να πραγματοποιήσω μια έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας, αλλά όχι κλεισμένη σε τέσσερις τοίχους. Να δείξω στην τοπική κοινωνία εικόνες που έχει δίπλα στα πόδια της και δεν το ξέρει. Θα ήθελα η έκθεση μου να κοσμήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την οδό 25ης Αυγούστου.

Πόσα φρένα βάζει στις ιδέες και τα σχέδια σου η «κρίση»; Ποια η δική σου στάση; 

Φρένα βάζει, αλλά προσπαθώ να τα σπάσω. Δόξα τω Θεώ, με έχει οπλίσει με υπομονή και με όρεξη για δουλειά.