Ζούμε στους ρυθμούς της πόλης. Ακολούθησε μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Στη "Ντουλάπα" θα βρεις και χειροποίητες δημιουργίεςΣτη "Ντουλάπα" θα βρεις και χειροποίητες δημιουργίες© Στέλιος Πετράκης
  • Η Ελένη και η Σταυρούλα μας ανοίγουν τη "Ντουλάπα"Η Ελένη και η Σταυρούλα μας ανοίγουν τη "Ντουλάπα"© Στέλιος Πετράκης
  • © Στέλιος Πετράκης
  • © Στέλιος Πετράκης
  • © Στέλιος Πετράκης
  • © Στέλιος Πετράκης
240x360 GR

Μπες στη «Ντουλάπα»: ένα second hand κατάστημα με οικολογική συνείδηση και vintage μαργαριτάρια

Δεύτερο χέρι, ή second hand: μια κουλτούρα ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό που μας ήρθε με καθυστέρηση στην Ελλάδα. Τώρα λοιπόν που, ελέω κρίσης, το 2nd hand βρήκε τον δρόμο του και για το νησί οι αδερφές Σταυρούλα και Ελένη Φιωτάκη έστησαν στο Ηράκλειο τη «Ντουλάπα», ένα κατάστημα με εναλλακτική καταναλωτική προσέγγιση. Χώρεσαν στη βιτρίνα τη ντουλάπα της γιαγιάς που ταξίδεψε από τον Λέντα ως την Κοραή, σκάλισαν πατάρια και παλιές βαλίτσες, βρήκαν μικρούς vintage θησαυρούς και τώρα μας καλούν όλους να αγοράσουμε, να πουλήσουμε και να δημιουργήσουμε φτιάχνοντας κάτι νέο από το υλικό του παλιού. 

Cretazine Tips

Η «Ντουλάπα» βρίσκεται στον πεζόδρομο της Κοραή, στον αριθμό 19. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Σταυρούλα και την Ελένη στο 2815 203700 και βέβαια μπορείτε να δικτυωθείτε για άμεση ενημέρωση για το τι νέο «μπήκε» στη Ντουλάπα κάνοντας like στη σελίδα τους στο facebook 

 

από την κατηγορία  Εντός των Τειχών
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Τι είναι η «Ντουλάπα» και ποια η φιλοσοφία της;

Η ΝΤΟΥΛΑΠΑ είναι ένα διαδραστικό κατάστημα όπου έχει σαν βάση την ανακύκλωση των ρούχων. Εδώ ο καθένας μπορεί να γίνει πωλητής, αγοραστής ή δημιουργός. 

Λειτουργεί ως εξής: όποιος θέλει, πέρα από το να αγοράσει, μπορεί να φέρει ρούχα και αξεσουάρ που δεν χρησιμοποιεί πια και να τα πουλήσει. Τα ρούχα που δεν μπορούν να πουληθούν τα μεταποιούμε ή τα κάνουμε πρώτη ύλη για να φτιαχτούν καινούρια, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να προβάλουν τη δική τους δουλειά στη ΝΤΟΥΛΑΠΑ.

11Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένας κύκλος σύμπραξης όπου όλοι μπορούν να πάρουν όλους τους ρόλους και να είναι όλοι κερδισμένοι. 

Η φιλοσοφία του να αγοράζεις μεταχειρισμένα ρούχα και να χρησιμοποιείς πρώτη ύλη από μεταχειρισμένα για να δημιουργήσεις καινούρια είναι και οικολογική και ηθική.  

Ποιο είναι λοιπόν το μότο σας;

Ανακυκλώνω γιατί νοιάζομαι, σκέφτομαι συλλογικά, βλέπω μακριά.

Πριν φτιάξετε τη «Ντουλάπα» ποια ήταν η δική σας σχέση με το second hand;

Το 2nd hand είναι μέρος της νοοτροπίας μας, έχουμε μεγαλώσει με αυτό. Από μικρές ως αδέλφια φορούσαμε η μια τα ρούχα της άλλης, στο σχολείο με τις φίλες μας ανταλλάζαμε ρούχα σαν τρελές! Έπειτα ως φοιτήτριες ζήσαμε στο εξωτερικό, η μια στη Μπολόνια και η άλλη στη Βαρκελώνη. Κυριακάτικα παζάρια με απίθανα vintage ρούχα, έπιπλα, βιβλία, βόλτες στην c. Tallers παρέα με τα "φρικιά", στα αμέτρητα δισκάδικα και second hand μαγαζιά και κάπως έτσι η σχέση μας με τη second hand κουλτούρα πέρασε σε άλλο επίπεδο.

Τα ρούχα που δεν μπορούν να πουληθούν τα μεταποιούμε ή τα κάνουμε πρώτη ύλη για να φτιαχτούν καινούρια, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να προβάλουν τη δική τους δουλειά στη ΝΤΟΥΛΑΠΑ

Πώς πήρατε την απόφαση να ανοίξετε ένα τέτοιο κατάστημα στο Ηράκλειο;

Εδώ είναι η πόλη που μένουμε. Όπως κι εμείς υπάρχει κόσμος που αντιλαμβάνεται και εκτιμά το σκοπό της ανακύκλωσης αλλά και τη γοητεία των ρούχων με ιστορία.

Πιστεύετε ότι το κοινό του Ηρακλείου είναι εξοικειωμένο με την λογική του 2nd hand, με την ανακύκλωση και το upcycling;

Με την ανακύκλωση πιστεύουμε πως πλέον είμαστε όλοι κάπως εξοικειωμένοι. Η λογική του 2nd hand είναι αλήθεια ότι είναι κάτι νέο για την Ελλάδα και ίσως λίγο ακόμα πιο νέο για την Κρήτη, όμως όντως ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θερμά. Πολλοί μπαίνουν στη ΝΤΟΥΛΑΠΑ από περιέργεια για να μάθουν τι κάνουμε, ενθουσιάζονται με τα ρούχα και τις τιμές, ψωνίζουν και επιστρέφουν για να μας φέρουν δικά τους. Υπάρχει κόσμος που μπαίνει μέσα για να μας συγχαρεί για την ιδέα μας! 

inΣτο εξωτερικό τα μαγαζιά με ρούχα από δεύτερο χέρι είναι πολύ διαδεδομένα και δημοφιλή. Στην χώρα μας εμφανίστηκαν μόλις τα τελευταία χρόνια. Συνδέεται αυτό με την οικονομική κρίση κατά τη γνώμη σας;

Για εμάς τους Έλληνες ναι. Έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τα χρήματα, πολλές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να μην τα υπολογίζουμε και παράλληλα τους δίνουμε περισσότερη αξία από ότι έχουν. Αγοράζοντας ακριβά αντικείμενα και ρούχα θεωρούμε πως είναι ένας τρόπος να επιδείξουμε την κοινωνική μας θέση και την ευημερία μας. Η κρίση ίσως βοήθησε να σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά. 

Πέρα όμως από την κρίση που μας έκανε λόγω των συνθηκών να αλλάξουμε τρόπο ζωής, μήπως ούτως ή άλλως έπρεπε να αναθεωρήσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες;

Ναι οι λόγοι δεν είναι μόνο οικονομικοί. Έχουμε την τάση να συσσωρεύουμε. Όχι μόνο ρούχα αλλά και τρόφιμα και άλλα.. Όταν φτάνουμε στο σημείο να μην τα χρησιμοποιούμε ή να τα πετάμε σημαίνει ότι έχουμε επιβαρύνει άσκοπα το περιβάλλον. Αυτό είναι επίσης κάτι που δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε. Αγοράζοντας μεταχειρισμένα ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές ή αυτοκίνητα βοηθάμε στην μείωση κατανάλωσης ενέργειας και φυσικών πόρων έχοντας μια περιβαλλοντικά ορθή στάση.

Το μότο της "Ντουλάπας"; Ανακυκλώνω γιατί νοιάζομαι, σκέφτομαι συλλογικά, βλέπω μακριά.

12Άρα σε ποιον απευθύνεται η «Ντουλάπα»; Σε ποιον κάνετε κάλεσμα; 

Σε όλους ανεξαιρέτως. Σε αυτούς που ψάχνουν όμορφα ρούχα και αξεσουάρ σε καλές τιμές. Σε αυτούς που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα πουλώντας πράγματα που δεν χρησιμοποιούν πια. Σε αυτούς που θέλουν να πάρουν μέρος στο πρότζεκτ της ΝΤΟΥΛΑΠΑΣ με τις δημιουργίες τους.

Τι έχετε να πείτε σε όσους είναι επιφυλακτικοί, σε όσους διστάζουν να αγοράσουν ρούχα από 2ο χέρι; Αλλά και σε όσους διστάζουν να αποχωριστούν ρούχα και αξεσουάρ που πιάνουν άσκοπα χώρο στην ντουλάπα τους;

Τα ρούχα που πωλούνται στη ΝΤΟΥΛΑΠΑ είναι σε άριστη κατάσταση και πριν τοποθετηθούν στα ράφια καθαρίζονται από εξειδικευμένο κατάστημα. Αν κάποιος διστάζει να αποχωριστεί ρούχα που δεν φοράει πλέον προφανώς έχει συναισθηματική σχέση μ' αυτά οπότε ίσως να μη μας πέφτει λόγος. Αν το δει όμως αλλιώς μπορεί να δώσει την ευκαιρία στα αγαπημένα του ρούχα να συνεχίσουν την ιστορία τους.

Επειδή συνήθως 2nd hand και vintage πάνε μαζί, τι θα βρουν οι λάτρεις του vintage στη «Ντουλάπα»;

Η γοητεία της αναζήτησης όταν ανοίγεις μια παλιά ντουλάπα είναι ένας από τους λόγους που ασχοληθήκαμε κι εμείς μ' αυτό. Ανοίγοντάς τη ΝΤΟΥΛΑΠΑ σίγουρα θα βρουν μικρούς θησαυρούς!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Βλέπουμε την ΝΤΟΥΛΑΠΑ σαν ένα κύκλο. Προστίθεται κόσμος που αλληλεπιδρά μαζί μας και ο κύκλος αυτός κάθε μέρα μεγαλώνει. Θέλουμε να δούμε τον κύκλο αυτό να διευρύνεται έξω από την πόλη, το νησί, τη χώρα...