Ζούμε στους ρυθμούς της πόλης. Ακολούθησε μας.

CRETAZINE

© 2012 CRETAZINE,
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Το σύνολο του περιεχομένου του CRETAZINE διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

  • Η χαμένη πύλη ΒολτόνεΗ χαμένη πύλη Βολτόνε
  • Η ενετική Κάντια από ψηλά!Η ενετική Κάντια από ψηλά!
240x360 GR

Ηράκλειο, κάθε βήμα… ένα ταξίδι στην Ιστορία

Με το νέο, φιλόδοξο έργο του ο δήμος Ηρακλείου κάνει ένα γενναίο βήμα προς τη ψηφιακή εποχή και προσφέρει μια νέα εμπειρία περιήγησης στην πόλη, τόσο στον τουρίστα όσο και στον ντόπιο.

Cretazine Tips

  • Η ψηφιακή αναπαράσταση της Κάντια περιλαμβάνει 40 κτίρια
  • Για τις ανάγκες της αναπαράστασης οι ερευνητές βασίστηκαν σε περιγραφές περιηγητών, στον χάρτη του στρατηγού Βερτμίλερ, σε ανασκαφικά ευρήματα και όπου υπήρχε «κενό» ανέτρεξαν στα βενετσιάνικα αρχιτεκτονικά πρότυπα της εποχής.
  • Εκτός από τις φορητές συσκευές, θα υπάρχουν και κάποια σταθερά σημεία πληροφόρησης όπου θα μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στην εφαρμογή
  • Για τους βιαστικούς επισκέπτες της πόλης ο οδηγός θα προτείνει και ένα top 10 αξιοθεάτων.
  • Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και δουλεύτηκε συνολικά 16 μήνες. 

 

από την κατηγορία  Εντός των Τειχών
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

 

 

Ο Δήμος Ηρακλείου παρουσίασε το νέο και ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο του με τίτλο «Ηράκλειο, κάθε βήμα… ένα ταξίδι στην Ιστορία». Πρόκειται για μια εφαρμογή ηλεκτρονικής περιήγησης στην παλιά πόλη και τα αξιοθέατα του Ηρακλείου, για «έξυπνες» φορητές συσκευές (tablet, android, iOS). Με λίγα λόγια, ο δήμος Ηρακλείου μπαίνει πιο δυναμικά στην ψηφιακή εποχή και παίρνει από το χεράκι τον ανυποψίαστο τουρίστα ο οποίος στέκεται αμήχανος μπροστά στο χάος της πόλης, ψάχνοντας να βρει τι είναι αυτό που αξίζει να δει εδώ όπου τον ξέβρασε το κρουαζιερόπλοιο! 

Το έργο περιλαμβάνει τρεις άξονες: ο πρώτος είναι ένας σύγχρονος ηλεκτρονικός οδηγός πόλης με όλα τα αξιοθέατα, με φωτογραφικό υλικό και ακουστική ξενάγηση καθώς και έξτρα πληροφορίες όπως εκδηλώσεις, προσωπικότητες, παράδοση κ.ά. για να αποκτήσει ο επισκέπτης μια πιο σφαιρική εικόνα. Ο δεύτερος άξονας είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι μέσα από το οποίο οι μαθητές μαθαίνουν την πόλη, παίζοντας. Και ο τρίτος (και εντυπωσιακότερος) είναι μια πρότυπη εφαρμογή όπου μέσα από τρισδιάστατες αναπαραστάσεις παρουσιάζεται η ενετική Κάντια (δηλαδή το ενετικό Ηράκλειο), όπως ήταν λίγο πριν την κατάληψή της από τους Οθωμανούς. Και ναι, είναι τόσο καλό όσο ακούγεται! Η ιδέα είναι ότι περιφερόμενος στους δρόμους της παλιάς πόλης με το tablet (ή το smartphone) ανά χείρας βλέπεις - GPS θέλοντος και 3g επιτρέποντος -  το ενετικό Ηράκλειο να παίρνει μπροστά σου σάρκα και οστά, χαμένα μνημεία να ξαναζωντανεύουν, και τέλος πάντων από τον 21ο , έτσι απλά, να μεταφέρεσαι στα μέσα του 16ου αιώνα!  Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάστηκε πολλή δουλειά από ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων, αρκετή έρευνα, ιστορική τεκμηρίωση και μάλλον αρκετή φαντασία καθώς για κάποια χαμένα μνημεία όπως πχ το Παλάτι του Αρχιστράτηγου (βρισκόταν στη θέση του σημερινού Πάρκου Θεοτοκόπουλου) οι πληροφορίες ήταν ελάχιστες. 

Ο Δήμος Ηρακλείου θα διαθέτει κάποια tablet στους επισκέπτες που θέλουν να περιηγηθούν αλλά δεν διαθέτουν δική τους συσκευή (με εγγύηση την ταυτότητα ή το διαβατήριο τους βέβαια), οι υπόλοιποι θα μπορούμε να κατεβάσουμε την εφαρμογή σύντομα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Προς το παρόν το έργο είναι στην τελική φάση της παράδοσης, οπότε μόλις ολοκληρωθούν και τα τελευταία διαδικαστικά, θα μπορούμε να ξεχυθούμε στους δρόμους της αλλοτινής μεγαλόπρεπης Κάντιας και να αναζητήσουμε την πύλη Βολτόνε, τις Τρεις Καμάρες, την Αρμερία και πολλά άλλα (αδικο)χαμένα μνημεία της πόλης μας! Ευχόμαστε βέβαια εκτός από τη ψηφιακή εμπειρία και περιήγηση σύντομα να γίνει εφικτή και η «κανονική» περιήγηση και τα εναπομείναντα μνημεία του Ηρακλείου που μένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, να ανοίξουν ξανά στο κοινό. 

Περιμένοντας να γίνει διαθέσιμη η εφαρμογή, προς το παρόν παίρνουμε μια γεύση από το σχετικό βίντεο - promo: